Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Epsylon #49 üzenetére

    "Valaki nem szereti, ha nem mindenki hülye.."

    Vagy ha trollok hangulatkeltése miatt technikai analfabéták ezrei számára kellene kiselőadást tartaniuk arról, hogy mennyire valószínűtlen, hogy Zuckerberg a sokszázmillió aktív felhasználó telefonjain a hozzáférést kihasználva privát képeket nézeget.

    Ellenben a nem megfelelő vagy bugos jogosultsági szint lehetőséget adhat adathalászoknak, hogy olyasmihez is hozzáférjenek, amire a felhasználó nem adott engedélyt.

    Azt már felesleges is megemlítenem, hogy az angol nyelvű híroldal esetében az angol nyelvű híroldal adminja(i) moderál(nak), nem pedig Zuckerberg vagy a Facebook alkalmazottak.

    Ahogy az Anonymous csoport magyar ágáról sem a gonosz cionisták gyomlálják ki a nem odaillő, alpári kommenteket, hanem a csoport lapjának adminjai.

    A tény az, hogy sem a Facebook, sem a Google, sem egyik másik multi alkalmazottai sem fognak személyesen recskázni az asszonyra. Már csak azért sem, mert technikai akadályokba ütköznek
    1. Láttad a Mátrixban, hogyan pörögnek a karakterek? Na, azt szorozd meg 100-zal és rájössz, hogy lehetetlen próbálkozás lenne mindenféle valós idejű központi ellenőrzés/moderáció.
    2. Dolgoztál már ilyen szakterületen? Akkor tudod, hogy ez nem a magyar (poszt-szocialista) állami szektor, ahol a rendszergazda filmet néz, pizzázik, felmegy az emeletre újraindítani Gizike gépét, majd megint visszamegy pizzázni és filmet nézni, hanem itt (többnyire) azt kell csinálnod, amiért fizetnek. Tehát a perverz alkalmazottat kirakják az első körben, mert nem végzi a munkáját. Persze lehet, hogy profival van dolgod, aki kávészünet helyett mások feleségére recskázik.

    A valós "veszély" az inkább az, hogy az adatok (amiket szintén tudod, hogy miket gyűjtenek rólad) mennek a hirdetőknek. A hirdetőkre ugyanez igaz, hogy a recskázásnál jobb dolguk is akad. Például, hogy ezekből az adatokból egy hatalmas masszát gyúrjanak, amit statisztikának hívnak és ezzel egy rakás pénzt keressenek. A pénzből pedig megvehetnek egy thaiföldi kurvát, aki minden perverz vágyát kielégíti, már csak ezért sem szorul rá, hogy mások feleségére recskázzon. :D

    Szóval akkor mit is értünk "veszély" alatt? Hát nem mást, minthogy az internet közművé válása elhozta a lehetőséget, hogy mindenkiből celeb legyen, csak annak az átlagemberre nézve jóval több az árnyoldala (Subba, Napiszar, etc.) mintsem az előnye (brazil Pistike YouTube-os filmje felkeltette hollywood-i producerek figyelmét és hasonló). Meg különben is, vannak, akik nem akarnak "celebek" lenni.

    Régen csináltál valami örökséget az a szemtanúk emlékezetében élt tovább, az emberi emlékezet egyrészt az idővel torzul, másrészt nincs bizonyíték, a többiek szava áll szemben a tiéddel. Jelenleg már el sem tüsszentheted magad az utcán anélkül, hogy holnap ott virítson az eltorzult fejed a Puruttyán, aztán a 100000 kommentelőből biztos lesz kettő, aki személyesen is ismer, aztán gyakorlatilag még 70 évesen is ott lesz a 8 megapixeles digitális kép az időbélyegzővel.

    Régen még ha híres ember is voltál, úgy kellett adatokat bányászni, hogy megtudják, mikor végeztél melyik iskolában, hányasra érettségiztél, stb. Még Gyurcsány és Schmitt Pál diplomamunkájára se derült fény évtizedekig.

    A digitális korban 50-60 évre visszamenőleg is ott lesz minden apróság a legapróbb részletekig. Mennyit lógtál suliban, cigiztél-e szünetben, kaptál-e intőt, mit követtél el stb. Minden.

    Régen a beszélgetések is a feledés homályába vesztek, ma a bármeddig lehet archiválni a netes beszélgetések tartalmát.

    Régen még az írásos emlékek, a faragott kőtáblák is elvesztek/menthetetlenül károsodtak, könyvtárak égtek le, stb. Most olyan szinten redundáns a rendszer, hogy lehetetlen bármit is véglegesen törölni.

    Az ilyen szarságokra nem készült még fel az emberiség, főleg annak is az idősebb és az introvertált része.

    De ez nem a Facebook sajátja, ez az egész internet sajátja. A Facebook csak pénzt keres ennek egy szegmenséből. A hirdetők pedig nem ítélkeznek. Sőt! Ők akár egy sorozatgyilkosnak, háborús bűnösnek, perverznek, pedofilnak, terroristának, nácinak vagy kommunistának is mosolyogva eladnak bármit, ha elegendő pénze van és érdeklődik az adott termék iránt.

    Nem tőlük kell féltened az adatokat, hanem a külvilágtól. Még a saját munkáltatódtól is jobban retteghetsz, mint magától a Facebooktól, aki abból keres pénzt, hogy átpasszolja a releváns információkat a hirdetőknek. Az már más kérdés, hogy a Facebookos adatlapodból bárki bármit megtudhat, meg bugok következtében adatok is kiszivároghatnak.

    A munkáltatód kirúg egy részeges, hányós képért, a Facebook algoritmusa pedig átpasszolja az adataidat egy kijózanító kapszulákat forgalmazó cégnek, egy mentolos rágógumi gyártó cégnek és különböző alkoholos italokat gyártó cégeknek. Ha össze is fostad magad részegen, akkor lehet, hogy egy felnőtt méretű pelenkagyártónak is. ;]
    Melyiktől kell jobban félned? Aki kirúg, vagy aki a kegyeidet keresi, hogy megvásárold a termékét?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák