Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dabadab

    titán

    válasz bambano #81 üzenetére

    "A melós kaphat bér a munkájáért, a programozó meg nem?"

    Tulegyszerusited a dolgokat, raadasul ilyet nem is mondtam (tekintve, hogy nem esztergalyos vagyok, hanem programozo, nem is mondanek :) ).

    "szoftver vagy zene digitálisan másolható, az esztergált munkadarab nem, de ilyen alapon nem helyes megkülönböztetni őket"

    Pedig nem artana. Ugyanis ahhoz, hogy mind a hatmilliard embernek legyen egy esztergalyt bizbasza, annak nagyon is valos es kezzelfoghato akadalyai vannak: kellene hozza rengeteg alapanyag, rengeteg eszterga meg rengeteg esztergalyos, ezzel szemben a digitalisan masolhato javakbol szinte trivialis hatmilliard peldanyt eloallitani (itt talan helyenvalo a Gutenberg project filozofiajat elohozni). Pontosan ez az a problemakor, amire igazan nem sikerult meg jo megoldast talalni. Regebben ugyanis a szellemi javak is valamifele fizikai formaban jelentek meg, amiknek az eloallitasa valoban koltseges, komoly infrastrukturat igenylo feladat volt, vagyis nem volt olyan tul nagy szakadek az esztergalt bizbasz meg egy konyv kozott.
    Mostanra viszont ujra egy olyan ugrasnal allunk, mint amit annak idejen Gutenberg nyomdaja hozott: a szellemi javaknal egy ujabb peldany eloallitasi koltsege (elsoeves kozgazdaszoknak: marginal cost) radikalisan csokkent (az elobb emlitett kozgazos palantak nyilvan azt is tudjak, hogy normalisan mukodo piacokon az eladasi ar a MC fele tendal).
    Azt talan nem kell komolyan reszlezetnem, hogy a szellemi javakhoz valo univerzalis hozzaferes alapvetoen komoly tarsadalmi erdek (valamint azt sem, hogy a tarsadalom szabalyzorendszereinek elsosorban a tarsadalom erdekeit kell szolgalnia), igy ilyen szempontbol a szerzoi jogi vedelem teljes megszuntetese lenne az optimalis megoldas.
    Masreszt viszont talan azt se kell magyarazni, hogy ahhoz is komoly erdeke fuzodik a tarsadalomnak, hogy ujabb es ujabb muvek jojjenek letre, marpedig ezt illene valahogy osztonozni, erre mondjuk remek modszer az, ha a szerzok a muveik utan penzt kap(hat)nak, vagyis ez a szerzoi jog dolog meg sem teljesen hulyeseg.
    Namarmost, a klasszikus szerzoi jogi szabalyzas ezekben a kerdesekben tobbe-kevesbe jo es mukodo megoldast kinalt a regi vilagban (bar pl kevesse mainstream eloadok nagyon csunyakat tudnanak mondani az Artis Jusrol), a digitalis masolas koraban viszont komolyan ujra kellene gondolni az egeszet. Ennek az ujragondolasnak viszont a nyomat sem latom, az olyan tulzottan egyszerusito (es vegso soron hamis) kijelentesek, hogy "letoltes=lopas" v "mindent le lehet warezolni, hehe" pedig egyreszt elszomoritoak, masreszt meg hatarozottan karosak, mivel gatoljak a tema normalis megvitatasat es igy hozzajarulnak a jelenlegi szuboptimalis rendszer konzervaciojahoz.

    [ Szerkesztve ]

    DRM is theft

Új hozzászólás Aktív témák