Új hozzászólás Aktív témák

  • shabbarulez

    őstag

    válasz joghurt #4 üzenetére

    Ez nem úgy működik hogy szereti vagy nem szereti a Tíkom vagy az Invitel vagy a UPC vagy a Voda vagy a Pannon. Ezek mint JPE(Jelentős Piaci Erejű) szolgáltatók amiknek szabott szolgáltatási kötelezettségeik vannak és hatóságilag szabályozva van a működésük. Nem úgy működik azt csinálnak amit akarnak, hanem az állami hatóság nagyon erősen megszabja mit tehetnek és mit nem és amit tehetnek azt hogyan.

    Amióta liberalizálták a telecom piacot államilag igen sok kötelezettséget rónak a JPE telecom cégekre.

    Pl. kötelező a telecom cégeknek az ADSL hálózatukon kötelező nagykereskedelmi ADSL szolgáltatást nyújtani, hogy a konkurens cégek azt viszontértékesíthessék. A retail mínusz által az egyes csomagok ármaximuma is hatóságilag szabályozott. A retail minuszt fél-egy évente folyamatosan újkalkulálják az előző időszak kisker piaci árai alapján, ezért csökken folyamatosan a nagyker ADSL ára. És ezt akkor is el kell fogadniuk a JPE telcoknak ha nekik nem tetszik, márpedig ez üzletileg számukra nem előnyös.

    De ugyanígy van a hurokhordozásra is, amiről a fenti cikk is szól. A liberalizáció óta a JPE szolgáltatók kötelezve vannak arra hogy a távközlési hálózatukat megosszák a konkurenseikkel hogy azon azon távközlési szolgáltatást nyújhatssanak. Ennek a feltételei és árai szintén hatóságilag van szabályozva. Ez sem előnyös a JPE telcoknak, mégis kénytelenek elfogadni. Sőt ez a hatósági szabályozás a fejlődésnek igen nagy gátja. Hisz ellenérdekelté teszi a JPE telcokat a fejlesztésbe. Hisz senkinek nem éri meg úgy fejleszteni, ha utána ezüsttálcán kell annak az eredményét átnyújtania a konkurenseinek. Azok meg begóért használhatják úgy hogy a nagyértékű beruházásokhoz egy fillért nem kellett megmozgatniuk, őt csak beleülnek a kész jóba. A gond csak az hogy pont a JPE telcok azok akiknek lenne tőkéjük, így tudnának fejleszteni, de a hatósági szabályozás ebben elleérdekelté teszi őket. A kis telcok meg akiket miatt született ez a szabályozás nem igazán hajlandók beruházni infrastruktúra fejlesztésbe, mert az nekik pénzbe kerül, helyette inkább csak élősködni szeretnek máson.

    A hurokhordozás(RUO) szabályozását és 2002 óta évente mindig felülvizsgálja a távközlési hatóság és a benne foglalt díjtételek folyamatosan csökkenek vagy tűnnek el.

    De ugyanígy ígaz a RIO-ra ami a vezetékes telefon szolgáltatást szabályozza, vonalhordozással, végződtetési díjakkal minden. Ezt is évente felülvizsgálja a hatóság és a díjtételeit folyamatosan csökkenti. És a JPE piaci szereplőknek ezt el kell fogadniuk, még akkor is ha számukra üzletileg nem előnyös.

    De ez ugyanúgy így van a mobil végződtetési díjakkal is, ott is ugyanúgy szabályozza a hatóság a JPE piaci szerelőket mint a vezetékes piacon. Ott is folyamatosan évről évre csökkentik a nagykereskedelmi díjtételeket.

    Minden JPE szolgáltató folyamatosan regulázva van. Meg kell felelniük a hírközlési szabályozás aktuális változtatásainak, amik számukra nézve kötelező érvényű. Ez a szabályozás pedig mindig asszimetrikus vagyis a JPE szereplőket folyamatosan negatívan érinti, az alternatív szereplőket pedig pozítívan diszkriminálja.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák