Új hozzászólás Aktív témák

  • shabbarulez

    őstag

    válasz joghurt #7 üzenetére

    Nem dolgozok rózsaszínnél, sőt még ISP-nél sem. Nem védem őket, de az alternatívokat sincs miért dícsérni.

    NHH eddig is bizonyos számítási metodika, szabályrendszer szerint állapított meg díjakat. Ha ezt megváltoztatják - és úgy emléxem tavaly erre tettek utalásokat is ez várható - akkor a számolási végeredmények is jelentősen megváltozhatnak. A hatóság ezzel az eszközzel akar nagyobb mértékű nagyker árcsökkenést elérni.

    Az eltérő sebességen annyi nem kell csodálkozni. Anno amikor elindultak a hurokátengedésesek és az ügyfelek felraktak fórumokra pár modem status-t, jól látszott mi az alternatívok megoldása. ADSL-nél szabvány szerint a transmit power maximuma 20 dBm, ennek ellenére több LLU-nál is 22 vagy feletti túlhajtott értékeket lehetett látni. Ezzel kvázi túlordibálták az összes szomszédos érpárt, ezzel értek el az alternatívok nagyobb sávszélt. Ettől persze lehet hogy az LLU ügyfélnek jobb lett, de a szomszédos érpárokon meg lehet hogy egy tucat Tíkom nagyker ADSL előfizetőnek vágták haza a netét, akiknél az erős zaj áthallás miatt csökkent a vonalminőség.

    A Tíkomnak több mint 600 ezer ADSL ügyfele van, ehhez a számhoz mérten a frekvenciát optimálisan kell kihajtani. Ott sosem törekedtek arra hogy minden vonalat maximum jelerősségre tesznek, hadd ordibájon az összes modem, mert annak a végeredménye az hogy végül egyik sem érti a másiktól azt amit neki mondtak. Épp ezért a szolgáltatók egy ADSL hálózatban arra törekednek hogy optimálisan a lehető legkisebb jelerősség mellett is működőképes hálózatot tudjanak működtetni, mert úgy az áthallás is minimalizálható.

    Ezzel az LLU-k semmit nem törődtek, ők csutkára csavarták a jelerősséget és hadd szóljon. Mivel az ő modemük ordított a leghangosabban a környéken, ezért nekik ettől jobb lett, azt meg magasról leszarták hogy a többi Tíkom ügyfélre ez a hozzáállás milyen negatív hatással volt.

    Az LLU-knál az egyetlen pozitívum az hogy jellemzően ADSL2+os linkre törekednek, aminek hatékonyabb a kódolása, így bizonyos vonali jellemzők mellett nagyobb sebességet lehet vele elérni. De az általad írt alacsony sávszél tartományban az ADSL2+nak nincs sok szerepe, ott a kakóra felcsavart transmit power okozta a javulást, viszont többek meg nyögték a következményeit. Ez azért semmiképp sem nevezhető tisztességes hozzáállásnak, de az LLU-kat ez nem nagyon érdekli. Amíg az ő ügyfelek abszolút kicsi az esélye hogy a csutkára ügyfelük miatt, egy szintén saját másik ügyfelük szívjon. Az meg őket nem nagyon érdeki hogy ténykedésüknek milyen hatásai vannak a konkurens ügyfelekre.

Új hozzászólás Aktív témák