Új hozzászólás Aktív témák

  • calvin.ck

    csendes tag

    Megmondom őszintén, nem vagyok nagy szoftveres, maximum felhasználói szinten, de ez a hír most felkeltette az érdeklődésemet mégpedig azon cégek miatt, akiktől ezek a nagyon specializált, egyetlen, bonyolult probléma megoldására fejlesztett (néha több 10!!! millió forintot érő) programok származtak. Kutató orvosként mind az Agilent Technologies, mind a Siemens ilyen jellegű szoftvereivel találkoztam és gyakran megdöbbentett milyen (specifikus) tudás van 1-2 programban.
    Például pályafutásom kezdetén egy (maradjunk annyiban hogy vidéki) klinika besugárzás tervező részlegén dolgoztam, mint hallgató ahol egy Siemens Primus lineáris gyórsítóval kezelték a rákos betegeket. Ehhez egy olyan szoftver képzeljetek el, ahol a betegről készült CT/MR/X-Ray/PET felvételeket a program automatikusan 3 dimenzióssá konvertálta, majdnem teljesen önmagától (és egész tökéletesen) felismerte és berajzolta a belső szerveket és a tumort. Természetesen a klinikusok gyakran pontosították a jelöléseket, de mondjuk 90%-ban jók voltak a szoftver predikciói. Ezután úgy lehetett a sugárterápiát megtervezni, hogy a belső, létfontosságú szervek, melyek a daganat körül voltak a sugárzás energiájából maximum 0,003%-ot kapjanak. Ezzel az irritáció, a gyulladások és legfőképp a secunder tumorok kialakulásának esélye minimális volt. A programot csak egy gépre lehetett telepíteni, annak is speciális hardver összeállításúnak kellett lennie (HP Workstation, server processzor, 8 GB RAM, egy speciális vga stb.), ha az intézet egy újabb gépre akarta volna telepíteni, például oktatási, gyakorlási vagy a szűk keresztmetszett bővítésének céljából az installálás nettó 22 millió Ft lett volna!!! Ebben az újabb gép még nincs is benne, ami akkoriban (kb. 10 éve) még egy milla plusz.
    Az Agilent Technologies-el pedig mostanában találkoztam mikor is a csoportunk venni akart egy folyadék kezelő robotot, ami egy nap kb. 10-15 labor munkás feladatát végzi el, kísérleti gyógyszermolekulák ezreit (!) teszteli le akár napok alatt, ami nekünk kézzel évekbe telne. Az összehasonlítás kedvéért 2012-ben mondjuk 200 molekulát teszteltünk "kézzel", a robotnak ez 3 nap. A szoftvere vezérli a robotot + fluoreszcens technológiával leméri a sejteken jelentkező hatást + felcimkézi az egyes kísérleteket vonalkóddal + egy robot kar segítségével a kísérleti műanyag lemezeket, amelyeken a sejtek vannak elpakolja egy termosztátba. Végül azért nem ezt a gépet vettük meg, mert maga a setup kb. nettó 30 millió volt, míg a szoftver hozzá még 5 (!) millióba került.
    Szerintem a probléma ezekkel az, hogy egy kicsit végletes a marketing stratégiájuk: vagy veszel plusz 20 milláért egy másik kópiát, amin tanítod az orvosaidat vagy azon a gépen kell oktatnod, ahol egyébként élesben mennek a munkák, ezzel csökkented az áteresztőképességet, vagyis kevesebb diagnózist/terápiát tudsz letenni az asztalra évente. Nem beszélve arról, hogy mondjuk egy egyetemen egy-egy specifikus programból néha kell 30-40 installáció, hogy tudjanak tanítani. Minden esetre érdekes probléma.

Új hozzászólás Aktív témák