Keresés

Aktív témák

  • shtml

    őstag

    válasz emvy #20 üzenetére

    Köszönöm a belinkelt topicot. Guest nagyon szépen magyarázza el benne a dolgokat, bár mindezekkel én is tisztában vagyok: nyilván ugyanazokat a dolgokat tanultuk.

    Átfutottam a belinkelt dokumentációt is, már amennyire az időmből telt. A belinkelt blokkvázlathoz és a dokumentációhoz két megjegyzésem van.

    1. Maga az AC'97 IC rengeteg tranzisztort tartalmaz az analóg részekben is, a bemeneten és a kimeneteken egyaránt. Ezek ráadásul IC-ben találhatók, amelyek több szempontból rosszabb körülmények között működnek, mint a diszkrét tranzisztorok. Hát akkor ugyan mit rontana a minőségen egy JÓL megvalósított tranzisztoros kimenő fokozat, amely meghajtja a line és a fülhallgató kimenetet?

    2. A dokumentációban sehol nem találtam utalást arra, vajon hányszoros oversamplinggel működik a DAC. Gyanítom, hogy sehányszorossal, mert különben lenne rá utalás.
    Az oversampling hiányát jelzi a dokumentum 103. oldalán lévő táblázat ''Out-of-band rejection'' adatához (amely mellesleg elég gyenge) fűzött 8. számú megjegyzés, amely a DAC működése során keletkezett zajt 28.8 kHz és 100 kHz között méri. Az oversampling ezeket a frekvenciákat többszörösükre tolná felfelé. A kimeneti szűrők méretezéséhez támpontot adó Transition band és Stop band adatok is erre utalnak.

    Márpedig ha egy DAC oversampling nélkül működik, akkor vagy nagyon jól méretezett és megvalósított szűrőkre van szükség a kimeneten - és még akkor sem lesz igazán jó a hang -, vagy pedig ezek a szűrők csúnyán eltorzítják a hangot a magas frekvenciáknál, főképp fázisban.

    Ez esetben meg ismét csak minek a cső?

    A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

Aktív témák