Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gabor7th

    addikt

    válasz haxiboy #21 üzenetére

    Ez is egy félreértés, de nem csoda mert viszonylag nemrég még tényleg helyes volt így nézni Kínára...

    Gondolom a rekord deviza-tartalékéra gondolsz, mert azt szokták emlegetni, hogy milyen nagy. Az most amerikai számozással: USD 3.090 trillion in February 2019. Azt is figyelembe kell venni, hogy ez nem likvid, vagyis nem bármikor használható, hisz pl. sok ilyen 20 éves amerikai papírban van és ki kell várniuk a 20 évet, legalábbis ha nem akarnak nyereséget bukni, bár lehet ilyen nagy szereplőknél ennél sokkal szigorúbb a megkötés és egyáltalán nem opció a korai használat.

    Viszont csak a nemrég "felfedezett" kínai local government debt 6 trillióra van becsülve és ez csak egy szektor.

    A vállalatai is tömegesen csődben vannak, amik sokszor igazából állami vállalatok(ezért nem mennek igazából még csődbe):

    "Corporate debt currently accounts for over two thirds of total debt, standing at 170% of GDP in 2015. This is more than twice the size of corporate debt in advanced economies (85%) and more than three times that of emerging market economies excluding China (50%) (Ma and Laurenceson, 2016)."

    Nem tudják kifizetni igazából az adósságukat már ők se és ez csak a jéghegy csúcsa, sok más dolog is rosszra fordult nem rég.

    A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

  • gabor7th

    addikt

    válasz haxiboy #21 üzenetére

    Még egy adat, hogy mennyire előrehaladtak a lejtőn:

    "Even with the government focus on deleveraging, Chinese borrowing rose 14 percent in 2017, ballooning to 266 percent of gross domestic product, from 162 percent in 2008. "

    Kevesebb mint tíz év alatt több mint 100%-os GDP-hez viszonyított adósság emelkedés.

    Szóval akik Kínában reménykednek, hogy majd lenyomja a Nyugatot jó lenne ha újra átgondolnák.

    A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

  • gabor7th

    addikt

    válasz haxiboy #24 üzenetére

    Igazából a legtöbbet nem a Nyugat adja nekik, de már ők is nemrég óta egy jelentős részt és pl. ezzel is ártanak maguknak, hisz korábban a csodafegyverük épp az volt, hogy leértékelték a juant. Mostmár mivel vannak pl. dollár adósságaik, ha leértékelik a pénzüket lábon lövik magukat hisz, ezzel automatice növelik az adósságukat is.

    Kína tényleg még kb. 10 éve nagyon irígyésreméltó helyzetben volt, de szuper gyorsan elcsesztek szinte mindent amit el lehet.

    A háborút meg talán inkább ők indíthatják, hogy ezt a sok sz@rt eltávolítsák általa. Az USA is baromira el van adósodva, de ők a saját rendszerükben vannak és kontroll alatt tudják tartani a dolgokat, Kína annyira nem.
    Belföldön is nagy bajok vannak pl. az 50 millió üres ház és komplett városok kb. lakos nélkül.

    "Több mint 50 millió lakás állhat üresen a kínai városokban, ami a teljes állomány mintegy 22%-át teszi ki "

    "Az üresen álló lakások nagy részét befektetési céllal vásárolt lakások teszik ki, ami komoly problémát jelent: egyrészt nagyon megnehezíti a fiatalok számára az első otthonhoz való hozzájutást (hiszen az árak is elszálltak a befektetési célú felvásárlások miatt), másrészt viszont, ha megfordul a piac, és az árak csökkenésétől tartva önteni kezdik a piacra a befektetők az ingatlanokat, az megroppanthatja a kínai gazdaságot. Ennek következményeit az egész világgazdaság megsínylené. "

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/az-orszag-ahol-50-millio-lakas-all-uresen-ebbol-meg-nagy-baja-lehet-az-egesz-vilagnak.1.303832.html

    [ Szerkesztve ]

    A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

  • default.

    őstag

    válasz haxiboy #24 üzenetére

    Igazából mindenki tartozik valakinek, az egész világ "adósságban" ül. Csak az a kérdés, végül is összességében ki tartozik kinek? ...
    Lennének érdekes dolgok ha kinyomzhatnánk :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák