Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FTeR

    addikt

    válasz dabadab #82 üzenetére

    asszem ezen nem fogok tudni segíteni. kár, h nem tudom úgy elmondani, h megértsd. a mondvacsinált párhuzamok logikáján meg biztos nem fogok lovagolni.

    a lényeg az, h adott mobil teljesen eltérő fejlesztés, míg pl a linux nem az. habár a példa ott hibádzik, h egy mobil elég kompakt dolog. a kommunikációs szabványokat leszámítva nem nagyon van értelme egyéb kikötéseknek, mert az átjárhatóság nulla. ha jobban belegondolok, ez pont az én mondókámat támasztja ála, hiszen a komunikációs szabványokon keresztül tökéletesen megértik egymást, de nincs gondjuk az egymás alkatrészeivel való kompatibilitással.
    a szabványoknak (pl a pc-k alkatrészeinek szabványainak), azért van létjugosultsága, mert egy közös modellhez, de eltérő termékhez, több gyártó is készíthet belátása szerint jobb alkatrészt.
    de itt is előjön az, h egy hw és sw stuktúra között nem lehet párhuzamot vonni. egy osnek az lenne a dolga, h egy eltőre hw-n egysége felületet biztosítson és nem arra, h saját maga kompatibilitásával vesződjön. erre mondtam, h gerjesztett probléma.
    talán vmi átmenetkén a dx10et tudnám említeni, aminek nyomán az új graf kártyák jóval egységesebbek lettek (így sok problémátol megszabadítva a fejlesztőket), miközben a kártyák egyértelműen megkülönböztethetőkek maradtak egymástól.

    a probléma a szabványok helyével van. az helyén való, h egy egyébként egymástól eltérő grafikus kártyák a dx (monthatnám az opengl-t is...) kvázi szabványossága (de facto) nyomán közös nevezőre jutnak, de pl helytelen -a grafkarinál maradva- a kártyáknál(+alaplapoknál) a crossfire vs. sli megoldásokkal gerjesztett probléma.
    a linux disztribeknél az utóbbi jelenség figyelhető meg.
    ilyen lett volna az intel 64bites procija is, ha üzleti megfontolásból, szándékosan (technológiailag indokolatlanul) eltért volna az amd féle utasításkészlettől. (még jó, h ms közbelépett...)

    megint eljutunk oda, h a szép elmélet ütközik a gyakorlattal. szépen hangzik, h legózz magadnak linuxot, de pont a hatékonyság kapcsán fejtegettem, h az egységesség mitől is jobb.
    ebből a szempontból a különböző crossplatform frameworkök crossplatformitása is csak a sz*nak egy pofon. főleg, h a frameworkök között sincs egységesség (miért is lenne...). szép, h a .net-nek sok könyvtára van, ha alig győzik a mono fejlesztését és szép, h a JVM mindenhol elérhető, ha a legkissebb közös nevezőn nyújtja a minimumot

    a kubuntu, debian és egyéb disztribekkel, pont azt mondom, h az egymástól való eltérésükkel van gondom. erre írtam azt a belső rivalizálós gondolatot.

    asszem idáig már soxor eljutottunk. amit te látsz hatalmas jónak, szerintem pont az a legnagyobb baja, így sosem fogjuk megérteni egymást.

Új hozzászólás Aktív témák