Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FTeR

    addikt

    ''(mely szerint például külön munkaidő biztosításával minden alkalmazottat arra serkentenek, hogy a saját ötletein dolgozzon), ''

    ilyen mintha lenne ms-nél is. vmi olyan, h heti x órából y-t saját dolgával foglalkozhat.

    ''(itt a család-, gyermek- és állatbarát munkahelyi körülmények biztosítására gondolt), ''

    biztos nem arra gondolt, h google-nek saját ovodája van. (nem úgy kell elképzelni, h ott rohangál a gyerek az irodában)

    van vmi link a telejes szövegre? sztem hangyányít félre van értelmezve amit mondott. (nem akarok alaptalanul rosszindulatú lenni és aztmondani, h ki lett forgatva)



    ezek a google szolgáltatások, amit sorolgattok, mind technológiailag, mind finanszirozásilag a keresésre épül. előbbinél, az adatbázis alapú gyors információ feldolgozás és szelektálás. utóbbinál, meg, h mindent a google ads-ból pénzelnek.
    ezt akárhogy is nézzük 1 láb.

    [Szerkesztve]

  • FTeR

    addikt

    válasz dajkopali #31 üzenetére

    azon a linken nme a beszéd van.
    mindegy, úgysem lenne időm most elolvasni az egészet.
    gondolom balmer nagy általánosságban beszélt a google dolgairól. a cikkben viszont magyarázatként (értelmezésként) 1-2 -egyébként pozitív- megoldás van kiemelve.

    ms-nél is van a dolgozóknál ''játszótér'', erre mondtam, h biztos nem erre gondolt.

  • FTeR

    addikt

    válasz kamikaze boci #49 üzenetére

    itt nem ez a lényeg. ha bármi történik, ami miatt zuhanni kezd a részesedése és így jövedelme is, akkor összeomlik az egész.
    a befektetőket ez eléggé tudja nyugtalanítani.

  • FTeR

    addikt

    válasz dabadab #59 üzenetére

    a példa elég rossz, tekintve, h az o12 alap formátuma nyílt és már szabvány is. ráadásul novell épp a minap adta ki az ooo-s változatát. plusz a régebbi mso-khoz is letölthető a kiterjesztés.
    de ez elmondható a legtöbb új formátumról, leíró-/programnyelvről, amivel mostanában kijött az ms.

  • FTeR

    addikt

    válasz Blaise #62 üzenetére

    teljesen irreveláns. láthatjuk a gyakorlati példákon, h komoly problémát jelent a dolog.
    a fő probléma a platform jelleggel van. márpedig egy platformnál csak az egyik szempont, h az alap (kernel) ugyanaz legyen.
    az ms sem azért nyírbálta le a telepítési opciótkat, mert hülye, hanem azért, mert a tapasztalat azt mutatja, h az egységesség hatékonyabb.
    lásd: konzol vs. pc. konzol legnagyobb előnye, h 1db fix hw és sw. nem kell szenvedni a kompatibilitással. a fejlesztő biztos lehet benne, h 1 adott funkció ott lesz a futtató környezetben.
    az os/platform komponenseket nézve winnél ez nagyjából így is van. linuxnál viszont, nem elég, h 1 disztriben belül ezerféle kombináció jöhet össze egy os-ből, még disztribből sem csak 1 van.
    persze itt jön az, h szerintetek ez a jó...
    ez az a pont, ahol a csodás elmélet megütközik a gyakorlattal és alul marad (persze ez is nézőpont kérdése, van akiknek megéri...).

  • FTeR

    addikt

    válasz dabadab #75 üzenetére

    ez ilyen tyúk/tojás.
    IE6 előbb volt, mint sok most aktuális ajánlás, az IE7el meg későn kapcsolt az ms.
    azokról a megoldásokról nem is beszélve, ami eleinte csak az IE-ben volt és később némi fazonigazítás után lett ajánlás (lásd pl XMLHttpRequest).
    plusz a w3c továbbra is ajánlásokat ad ki. nem mintha a szabványnak lenne bámilyen kötelező érvénye.

    az is ront az összképen, h a w3c nem képes véglegesíteni az ajánlásait. és a verziók között még ellentmondásokat is hagy.

    szerk: érdekes egyébként, h ha pl van egy ms kvázi szabvány (de facto). akkor hatalmas hőstett előállni egy új kezdeményezéssel. az mstől viszont hatalmas gonosztett ugyanez. sőt még az is, ha az egyébként saját kvázi szabványát akarja lecserélni egy egyébként józan ésszel belátható jobb megoldásra és nem pártol egy egyébként egyértelműen ms ellenes kezdeményezés mellé.

    [Szerkesztve]

  • FTeR

    addikt

    válasz dabadab #78 üzenetére

    ahogy én látom, a LSB puszta léte bizonyíték a problémára.
    ezzel is hatékonysághoz és az elmélet vs. gyakorlathoz jutunk. az LSB is a probléma megkerülése tett kisérlet**, semmint annak megoldása (egy nagyobb jó érdekében).

    **az, h ez mennyire sikeres, az többnyire esetfüggő. minden ajánlás/szabvány ezért születik. én a nagy linux egységben sem bíznék vakon, lásd SUSE kiközösítés. linux(ra) fejlesztők között is uganúgy feszülnek az érdekek, mint bárhol máshol. ez lenne ügye a belső verseny. kérdés, h a belső rivalizálás mennyire segíti előre a közös érdeket.
    az LSB is egy mesterségesen gerjesztett problémára kíván megoldás lenni.

    mint írtam, vannak akiknek ez egy kis áldozat a nagyobb jó érdekében, a választás és egyéb szabadság jegyében.
    persze az már egy másik kérdés, h valóban a választás szabadságát biztosítja az, amikor 1 valaminek van, minimális különbségekkel, több változata.

  • FTeR

    addikt

    válasz dabadab #80 üzenetére

    nem. ha figyelmesen újra elolvasod, akkor láthatod, h erre is kitértem.
    egy noki és pl egy samsung mobil, 2 külön vállalat teljesen eltérő terméke, ugyanarra a feladatra. ugyanúgy, mint a win és a osx 2 külön vállalat teljesen eltérő terméke, ugyanarra a feladatra.
    de ez nem áll fenn két linux disztrib között.

  • FTeR

    addikt

    válasz dabadab #82 üzenetére

    asszem ezen nem fogok tudni segíteni. kár, h nem tudom úgy elmondani, h megértsd. a mondvacsinált párhuzamok logikáján meg biztos nem fogok lovagolni.

    a lényeg az, h adott mobil teljesen eltérő fejlesztés, míg pl a linux nem az. habár a példa ott hibádzik, h egy mobil elég kompakt dolog. a kommunikációs szabványokat leszámítva nem nagyon van értelme egyéb kikötéseknek, mert az átjárhatóság nulla. ha jobban belegondolok, ez pont az én mondókámat támasztja ála, hiszen a komunikációs szabványokon keresztül tökéletesen megértik egymást, de nincs gondjuk az egymás alkatrészeivel való kompatibilitással.
    a szabványoknak (pl a pc-k alkatrészeinek szabványainak), azért van létjugosultsága, mert egy közös modellhez, de eltérő termékhez, több gyártó is készíthet belátása szerint jobb alkatrészt.
    de itt is előjön az, h egy hw és sw stuktúra között nem lehet párhuzamot vonni. egy osnek az lenne a dolga, h egy eltőre hw-n egysége felületet biztosítson és nem arra, h saját maga kompatibilitásával vesződjön. erre mondtam, h gerjesztett probléma.
    talán vmi átmenetkén a dx10et tudnám említeni, aminek nyomán az új graf kártyák jóval egységesebbek lettek (így sok problémátol megszabadítva a fejlesztőket), miközben a kártyák egyértelműen megkülönböztethetőkek maradtak egymástól.

    a probléma a szabványok helyével van. az helyén való, h egy egyébként egymástól eltérő grafikus kártyák a dx (monthatnám az opengl-t is...) kvázi szabványossága (de facto) nyomán közös nevezőre jutnak, de pl helytelen -a grafkarinál maradva- a kártyáknál(+alaplapoknál) a crossfire vs. sli megoldásokkal gerjesztett probléma.
    a linux disztribeknél az utóbbi jelenség figyelhető meg.
    ilyen lett volna az intel 64bites procija is, ha üzleti megfontolásból, szándékosan (technológiailag indokolatlanul) eltért volna az amd féle utasításkészlettől. (még jó, h ms közbelépett...)

    megint eljutunk oda, h a szép elmélet ütközik a gyakorlattal. szépen hangzik, h legózz magadnak linuxot, de pont a hatékonyság kapcsán fejtegettem, h az egységesség mitől is jobb.
    ebből a szempontból a különböző crossplatform frameworkök crossplatformitása is csak a sz*nak egy pofon. főleg, h a frameworkök között sincs egységesség (miért is lenne...). szép, h a .net-nek sok könyvtára van, ha alig győzik a mono fejlesztését és szép, h a JVM mindenhol elérhető, ha a legkissebb közös nevezőn nyújtja a minimumot

    a kubuntu, debian és egyéb disztribekkel, pont azt mondom, h az egymástól való eltérésükkel van gondom. erre írtam azt a belső rivalizálós gondolatot.

    asszem idáig már soxor eljutottunk. amit te látsz hatalmas jónak, szerintem pont az a legnagyobb baja, így sosem fogjuk megérteni egymást.

  • FTeR

    addikt

    válasz FTeR #83 üzenetére

    hamár nagyon párhuzamot akarunk vonni, akkor a disztribúció szón felbuzdulva talán pont a videókártyák lennének a legjobb példák.
    a GPU-k tábora jól megkülönböztethetők egymástól. van aki legyártja (ati/amd, nvidia) és vannak akik köré építik a terméküket és azt árulják.
    a különbség csak az, h míg ez jól működik, mert az ati vagy az nvidia azt mondja, h ez van, ezek közül, így és így rakhatjátok össze (ha más nem a technológiai megkötések miatt), addig a linux disztribeknél elméletileg mindent szabad, gyakorlatilag meg az LSB (egy kölönálló, független kezdeményezés) probál vmi használhatót összehozni, ahol az érdekek természetesen ütköznek (lsd. eleinte a debian vs LSB féle csomagkezelés).

    ebből is látni, h sok esetben az a jó, ha poziciójából adódóan 1 vki megmondja, h mi legyen, mégha az nem is a legjobb megoldás mindenki számára.

    //
    persze itt is fenn áll, h a dx/ogl egy felsőbb szinten összeköti a dolgokat, ami minden szereplő szmára egy kényelmesebb megoldás. ha pl lenne 20 féle dx meg ogl egyszerre, akkor ugyanott lenne dolog, ahol a linux disztribek.

Új hozzászólás Aktív témák