Új hozzászólás Aktív témák

  • Nagy Gábor

    tag

    válasz Gregorius #1 üzenetére

    Kedves Gregorius!

    Van igazság abban, amit írsz. Csak az a lekezelő sílusod... Írod:
    >> Ugye van az a mese a kézről meg a biliről...
    Ezt inkább mellőzzük. Ennél azért már többet, jóval többet érdemel a Linux és a többi nyíltforrású megoldás. Ha nem így lenne, akkor a Novell SUSE-je melletti másik nagy, a RedHat, és a többi kereskedelmi forgalomban kínált Linux nem lenne olyan sikeres Amerikában és szerte a világon.
    Való igaz, jóval olcsóbb megoldás a Windows XP meghagyása, de ez nem feltétlenül a legolcsóbb. Te ugyanis az otthoni felhasználó nézőpontjából tekinted a kérdést, aki a géppel OEM termékként vagy dobozosan, de egyszer megvásárolta a Windowsát és mint ilyenre, nem kíván többet költeni. A vállalatok azonban ma szinte mind valamilyen licencet vesznek, ami azt jelenti, hogy bár csökkenő mértékben, de legalább három évig fizetik az eredeti szoftverárat, és utána is évekig fizetnek a supportért és frissítésekért. Ha ezt nézed, bizony van alternatíva.
    Vedd még hozzá, hogy nemrégiben megszűnt a Windows 98 supportja, vagy hamarosan megszűnik (a pontos dátumra nem emlékszem), és nem sok van hátra addig, amíg a Microsoft bejelenti, hogy az XP támogatásának is lejár(t) az ideje.
    Számoljunk csak. 1999/2000-ben a Windows 2000 jelent meg, 2001-ben az XP, azaz immár hat éve. Mennyi is a beigért ciklus?
    Más. Hallottál-e valamit arról, hogy lesz-e és mikor SP3 javítócsomag az XP-hez? A fejlesztők ma már elsősorban a Vistán dolgoznak, és a tavaly bejelentett Vistához, amely még nem jelent meg dobozos termékként, már készül az első SP1 csomag. Én ebből azt szűröm le, hogy igéretei ellenére a Microsoft bizony nem fog gőzerővel dolgozni azon, hogy befoltozza a hatéves XP foltjait. Inkább azt teszi - érthetően -, hogy a Vistát ajánlja helyette.
    Persze hogy ehhez izmosabb vas, akár teljesen új gép kell, az már megint egy másik történet... És a rengeteg felesleges csicsa...
    Én üzemeltettem hét évvel ezelőtt egy 200 gépes vállalati Windows NT4 hálózatot. A gépek többségén a Word/Excel/Powerpoint szentháromságán kívül egyetlen program futott. És azt is ki lehetett később váltni egy webes (azaz böngészőből kezelhető, a szerveren futó programot használó) klienssel. A feladatok azóta sem változtak, így nem nagyon értem, ezekhez a Windows licencek lejárta után miért kellene Vistát telepíteni. Ide tökéletesen elég egy mezei Linux, ami az öreg, az XP-nek még épp megfelelő vason repeszteni fog, ráadásul garantált, hogy a nyúzer semmit sem fog rátelepíteni, távmenedzselt lesz, és lepattannak róla a Windowsra írt vírusok, férgek, trójai és backdoor programok, rootkitek, kémprogramok stb. Tehát a cég még a biztonsági szoftvereken és a vírustalanítási költségeken is spórol...

    Ami az otthoni felhasználókat illeti, a Microsoft nem elsősorban belőlük fog meggazdagodni, bár igazad van, jól látod, ők egyfajta belépőt jelentenek a vállalati szférába.
    Akinek a csicsa kell, a pörgő-forgó menük, fantasztikus grafika, ami csak erőgépeken működik - jelenleg - elfogadható sebességgel, azok biztos átállnak. Miért is ne? Jól mutat és a játékok is ezt fogják megkívánni.
    Sőt! Aki hozzám hasonlóan szövegtermelő kisiparosként keresi kenyerét, az valószínűleg élvezni fogja a Vista és az Office 2007 új kényelmi és egyéb szolgáltatásait. Azt azonban hidd el, ez a réteg nem feltétlenül jelent olyan tömegigényt, amit a Microsoft szeretne.
    Mellesleg az Indexen [link] egy írás azt taglalja, hogy bizony vannak még gyerekbetegségei a Vistának.
    Szóval az én végkövetkeztetésem az, hogy valóban nem várható még, hogy a Linux pár éven belül egy súlycsoportba kerüljön a telepített desktopok számát tekintve a Windows rendszerekkel, de jó esélye van arra, hogy megkezdi a felzárkózást, mint ahogy a Mozilla FireFox is fellépdelt 3-5 %-ról 15 %-ra két év alatt (Németországban már 30 % felett van egyes mérések szerint!).
    Szóval rajta, mindkét rendszernek van jövője.

    PS: Igazából nem a Vista megjelenése fogja kikényszeríteni a váltást, hanem az, hogy a sokéves késés miatt az XP már életciklusa végén jár, és emiatt kell váltani. Ha ugyanis a cégek nem kapják meg a kívánt támogatást régebbi rendszereikhez, akkor bizony váltani fognak. S hogy mire? Remélem, még megérjük és meglátjuk.

    Bocs, d megint szómenésem volt... :C




    [Szerkesztve]

    dr. Nagy Gábor

Új hozzászólás Aktív témák