Új hozzászólás Aktív témák

  • Nagy Gábor

    tag

    válasz Gregorius #21 üzenetére

    Pár dolgot szeretnék tisztázni.

    1. Nem a nyílt forrású, hanem a tisztességesen megírt, átgondoltan megtervezett, a valós felhasználói igényeknek megfelelő és hasonnló szellemben rendszeresen frissített szoftverek hozhatják el a kánaánt. A nyílt forrás sok esetben hozzásegít ehhez, de önmagában még nem garancia sajnos semmire, és a zártforrású programok között is vannak, amelyek segíthetnek a cél elérésében. Azok, akik a sajtóban saját idiotizmusukat fitogtatva csodát várnak, sajnos inkább ártanak, mert részben miattuk is elvész a bizalom. Ami jó, azt használni kell és tovább kell vinni, használni, bármilyen címkét aggassanak is az adott szoftwarangy fejlesztőire.

    2. Egyfajta idiotizmust mutat az EA viselkedése is az általad is kifogásolt hotfix nélküliséggel. Ám az én szememben ezzel egyenrangú, és a vásárló nyíltan felvállalt semmibe vételét jelenti, hogy úgy kezdik el egy szoftver tömeggyártását, hogy abban még tudottan komoly biztonsági és egyéb hibák vannak. Az, hogy a meghirdetés és a dobozos termék megjelenése között már a javítócsomagokat is elkészítik, számomra azt jelzi, hogy bétatesztes változatot sóztak kész termékként a vásárlókra.

    3. Az utolsó témáddal kapcsolatban, miszerint a rendszergazda kutya kötelessége gondoskodni a céges hálózat biztonságáról: Három évig pátyolgattam egy angol cég budapesti képviseletének gépeit. Ez idő alatt három esetben került egy-egy gépre vírusfertőzés, de onnan egyszer sem tudott másik céges gépre átkerülni. E háromból kétszer az angol irodavezetőnk noteszgépére került otthon kártevő, egyszer pedig az anyacégtől a belső, zárt láncú levelező hálózatán kaptam egy vírust (poénos módon épp az angliai központ IT-Security részlegétől kapott levélben), amit postafordultával a megfelelő vírusgyilok visszaküldésével kiegészítve meg is köszöntem.

    Szóval az én tapasztalatom az, akár hiszed, akár nem, mindig akad (sajnos) olyan főnök, aki pozícióját kihasználva arra utasít, hogy adjak neki a gépén adminisztrátori jogokat, különben otthon, amikor munkára hazaviszi a noteszgépét, nem tudja kedvenc játék- és egyéb programjait telepíteni és zavarja a rendszeres vírus és kémprogram-ellenőrzés. És én majd úgyis kitakarítom a gépét, ha már egyszer a beosztottja vagyok, és ő erre utasítást ad.

    4. Ami a biztonságos számítógép-használatot illeti, a mindenféle hardver és szoftvereszközök csak akkor képesek feladatukat (közel) maradéktalanul beteljesíteni, ha a felhasználók legalább némi tudatosságot mutatnak a szoftverek és számítógépük használatában. Ha a nyúzer nem érdekelt abban, hogy betartsa az IT-biztonsági előírásokat, és ezt nem is kérik számon rajta, mindig lesz, aki szétbarmolja a rendszert.

    dr. Nagy Gábor

Új hozzászólás Aktív témák