Új hozzászólás Aktív témák

  • Gregorius

    őstag

    válasz bambano #47 üzenetére

    Akkor már csak az a kérdés, miért nem segítették a java vagy az opengl fejlesztését?
    A Java fejlesztését: ugye nem kell emlékeztetnem senkit, hogy a Sun gyakorlatilag egyeduralkodó a Java ''szabvány'' fölött (ha szabványosították volna egyáltalán), továbbá nem árt tudni, hogy a Javát fejlesztő workgroup enélkül is meglehetősen konzervatív az újítások felé. Ott van pl. a generics. Habár a MS a sajátjával a Sun után egy évvel állt elő (pontosabban a végleges változat megjelenése akkor történt, a tervezést nem tudom, ki kezdte hamarabb), és nyelvi szinten szinte teljesen megegyeznek, a Sun mind a mai napig (vagyis két évvel később) nem rukkolt elő egy rendes teljesítményű implementációval. Ennek a hátterében egy stratégiai döntés áll, ugyanis hozzá kellene nyúlni a VM-hez is, amit a Microsoft bevállalt, a Sun pedig nem. Millió meg egy ilyen alapvető tervezési döntés van, amit az MS tök máshogy csinál, mint a Sun (ld. még virtual methods, listeners vs delegates, checked exceptions, stb.), ilyen alapokon pedig nem lehet közös terméket fejleszteni.
    És ugye mondanom sem kell, hogy a 97-es MSJVM ügy óta - a C# fejlesztése cca 99-ben indult - milyen viszonyban van egymással a Sun és a Microsoft.

    Az OpenGL-ét: hogyismondjam ha egy eszközt kávéfőzésre találtak ki, akkor nem akarunk belőle mákdarálót csinálni. A DX hardverinterfész volt, a GL render API, ami esetleg gyorsítható hardverrel. Eleinte legalábbis így indult a dolog, aztán a hardver olyan irányban fejlődött, hogy egyre inkább közeledtek egymáshoz, de akkor már mindenkinek megvolt a maga szekere. Kezdett éleződni a konzumer 3D piac is, és azóta rúgdossa egymást az OpenGL és a D3D a ''közösen fejlesztett'' OpenGL egyeduralma helyett. Volt elég hülyeség mindkét API-ban, amit egymás nyomására kalapáltak ki. Ha így nézed: a versenyhelyzet megteremtésével segítették a fejlesztését.

    Lenyúlták mások dolgait, módosították, majd nem adták vissza a közösségnek a belerakott energiát. Így a közösség semmiféle fizettséget nem kapott azért, mert kifosztották.
    Ellentétben a Javával, amihez tartozó összes jog exkluzíve a Sun birtokában van, a C# és a CLI jelentős része ISO szabvány, és külön licenc nélkül (nem GPL vagy bármilyen licenc alatt, licenc nélkül!) implementálható tetszőleges fejlesztő által, beleértve, hogy a szabványban hivatkozott szabadalmak használatáért sem kell egy centet sem fizetni.

    Amugy a C# es a java eleg fej-fej mellett van, kb. mindegyik abban jobb, ami a masik hasonlo funkcionalitasahoz kepest kesobb keszult el. pl. Java enum-ok jobbak. C#-ban az overriding a job stb
    Hát én nagyon úgy látom, hogy a Java nyelv szinten kezd igencsak lemaradni.
    De platform szinten még bőven ott van a szeren és ott is lesz még egy darabig.
    (A goto-t meg csak öngyilkoshajlamú szoftverfejlesztők használják)

    Pokolba az openxml-lel
    Most már akármit csinál az ember, az ooxml marad. Akkor meg inkább őrködjön rajta egy szabványügyi testület, mint a Microsoft. Legalább az ECMA már rátette a kezét.

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák