Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gregorius

    őstag

    válasz bambano #40 üzenetére

    - csináltak rendes programozási nyelvet? Nem, a Basicet egy magyar találta ki az egyik egyetemen, a C#-t meg a javaból nyúlták
    De örülne a sok Java programozó, ha a Javának olyan funkcionalitása lenne, mint a C# 3.0-nak (vagy akár 2.0-nak), amely mellesleg azon Anders Heljsberg agyszüleménye, akit a Turbo Pascal meg a Delphi atyjaként tartanak számon... Biztos azt is lopta...
    Arra most ki sem térek, hogy a Javát miből söpörték össze (vettek át a C#-ból is bőven). Sajna a szoftverfejlesztés az egy iteratív folyamat.

    - csináltak rendes grafikus interfészt? nekik nem felelt meg az opengl, hát faragtak maguknak saját, zárt rendszert
    Rossz példa. A DX eredetileg univerzális hardverinterfésznek készült (a közvetlen DOS-os hardverelérés kiváltására), az OpenGL mindig is rendereszköz volt (és azokban az időkben botrányosan lassú). Aztán elkezdtek konvergálni. Legalábbis a grafikus részek.

  • Gregorius

    őstag

    válasz bambano #47 üzenetére

    Akkor már csak az a kérdés, miért nem segítették a java vagy az opengl fejlesztését?
    A Java fejlesztését: ugye nem kell emlékeztetnem senkit, hogy a Sun gyakorlatilag egyeduralkodó a Java ''szabvány'' fölött (ha szabványosították volna egyáltalán), továbbá nem árt tudni, hogy a Javát fejlesztő workgroup enélkül is meglehetősen konzervatív az újítások felé. Ott van pl. a generics. Habár a MS a sajátjával a Sun után egy évvel állt elő (pontosabban a végleges változat megjelenése akkor történt, a tervezést nem tudom, ki kezdte hamarabb), és nyelvi szinten szinte teljesen megegyeznek, a Sun mind a mai napig (vagyis két évvel később) nem rukkolt elő egy rendes teljesítményű implementációval. Ennek a hátterében egy stratégiai döntés áll, ugyanis hozzá kellene nyúlni a VM-hez is, amit a Microsoft bevállalt, a Sun pedig nem. Millió meg egy ilyen alapvető tervezési döntés van, amit az MS tök máshogy csinál, mint a Sun (ld. még virtual methods, listeners vs delegates, checked exceptions, stb.), ilyen alapokon pedig nem lehet közös terméket fejleszteni.
    És ugye mondanom sem kell, hogy a 97-es MSJVM ügy óta - a C# fejlesztése cca 99-ben indult - milyen viszonyban van egymással a Sun és a Microsoft.

    Az OpenGL-ét: hogyismondjam ha egy eszközt kávéfőzésre találtak ki, akkor nem akarunk belőle mákdarálót csinálni. A DX hardverinterfész volt, a GL render API, ami esetleg gyorsítható hardverrel. Eleinte legalábbis így indult a dolog, aztán a hardver olyan irányban fejlődött, hogy egyre inkább közeledtek egymáshoz, de akkor már mindenkinek megvolt a maga szekere. Kezdett éleződni a konzumer 3D piac is, és azóta rúgdossa egymást az OpenGL és a D3D a ''közösen fejlesztett'' OpenGL egyeduralma helyett. Volt elég hülyeség mindkét API-ban, amit egymás nyomására kalapáltak ki. Ha így nézed: a versenyhelyzet megteremtésével segítették a fejlesztését.

    Lenyúlták mások dolgait, módosították, majd nem adták vissza a közösségnek a belerakott energiát. Így a közösség semmiféle fizettséget nem kapott azért, mert kifosztották.
    Ellentétben a Javával, amihez tartozó összes jog exkluzíve a Sun birtokában van, a C# és a CLI jelentős része ISO szabvány, és külön licenc nélkül (nem GPL vagy bármilyen licenc alatt, licenc nélkül!) implementálható tetszőleges fejlesztő által, beleértve, hogy a szabványban hivatkozott szabadalmak használatáért sem kell egy centet sem fizetni.

    Amugy a C# es a java eleg fej-fej mellett van, kb. mindegyik abban jobb, ami a masik hasonlo funkcionalitasahoz kepest kesobb keszult el. pl. Java enum-ok jobbak. C#-ban az overriding a job stb
    Hát én nagyon úgy látom, hogy a Java nyelv szinten kezd igencsak lemaradni.
    De platform szinten még bőven ott van a szeren és ott is lesz még egy darabig.
    (A goto-t meg csak öngyilkoshajlamú szoftverfejlesztők használják)

    Pokolba az openxml-lel
    Most már akármit csinál az ember, az ooxml marad. Akkor meg inkább őrködjön rajta egy szabványügyi testület, mint a Microsoft. Legalább az ECMA már rátette a kezét.

    [Szerkesztve]

  • Gregorius

    őstag

    válasz Lortech #53 üzenetére

    Van benne olyan goto is. Az ECMA-334 15.9.3-as pontjában találod.

    [Szerkesztve]

  • Gregorius

    őstag

    válasz bambano #59 üzenetére

    [link]
    Szép ez a 97-es cikk, csak azt kihagyták belőle, hogy a Sun a folyamat felénél meggondolta magát mind ISO mind ECMA ügyben, és nem lett a Java szabványosításból semmi. Az alapvető indok, hogy a Sun nem akarta kiengedni az irányítást a kezéből.

    a tavaly nyitottak-e meg valamit kérdésben szerintem kevered a java-t és a solarist. de az is lehet, hogy nem.
    A JRE-ből (vagy J2SE-ből?) asszem készült nyílt forrású implementáció GPL alatt. De mint fentebb írtam, ez még mindig eléggé korlátozó.

  • Gregorius

    őstag

    válasz sh4d0w #69 üzenetére

    A többi piacról meg annyit, hogy ilyen elhanyagolható területekről van szó, mint Kína, Brazília, India
    Az olyan elhanyagolható területekre gondolsz, ahol a lopott szoftver aránya 99% fölött van és a kalózkodás gyakorlatilag államilag támogatott? Nem hinném, hogy ezek az elsődleges piacok a Microsoft szemében.

    Ja, egyébként tudom: cúnya, gonosz, rossz ájbíem és hófehérke májkroszoft...
    Magyarázd meg légy szíves, hogy a gonosz rossz ájbíemből hogyan vontad le azt a következtetést, hogy a májkroszoft hófehér, mert nem értem.

    Látom téged is asszimilált a ''BORG''?!?!?!
    Ez meg a másik észérvekkel elhalmozott hozzászólás.

    nyílván mindent megtesznek, h megakadájozzák...
    Lyally, ez fályt! :W

    Érdemes lenne tán elolvasni már portálok cikkeit is erről, mert kiderült, hogy néhány igen nagy piac magasról tesz az ooxml-re.
    Minden bizonnyal tudnál néhányat ajánlani, csak úgy kíváncsiságból...

    Csak feketeben es feherben tudsz gondolkodni?
    Na igen, ezt néhány fórumozó kollégának elég gyakran a szemére lehetne hányni.

  • Gregorius

    őstag

    Lehet örvendezni
    [link]
    Microsoft Corp. has failed in its attempt to have its Office Open XML document format fast-tracked straight to the status of an international standard by the International Organization for Standardization.

    The proposal must now be revised to take into account the negative comments made during the voting process.

    Microsoft expects that a second vote early next year will result in approval, it said Tuesday.

    ISO has not yet officially announced the results.

  • Gregorius

    őstag

    válasz FTeR #75 üzenetére

    Hogy az ingyenes alternatíva helyett warezolnak-e, azon lehet vitatkozni, de hogy az állam nemigazán tesz a warezolás ellen, az biztos.

  • Gregorius

    őstag

    válasz nyaralasptt #80 üzenetére

    ''rendes teljesítményű implementációval''
    Ez alatt mit ertesz? Marmint a teljesitmeny szo alatt?

    A Java féle generikus implementáció dobozol (ld. még autoboxing), a Microsoft-féle pedig az atomi típusoknál agyonoptimalizálja az eredményt. Például ha egy generikus T[] tömböt nézünk, a Java fordító ebből Object[]-et, meg egy rakást cast-ot csinál minden esetben, a Microsoft pedig T[]-t, amiből aztán a JIT igény szerint int[]-et, vagy amire szükség van (a megfelelő típust behelyettesítve generálja a natív image-et), aminek jóval kisebb a memory impact-ja, azon túl pedig a boxing overhead is megspórolható.

    nem sima gpl licensz!!!
    Ki van egeszitve az un. classpath exception-el.

    Az ''azt csinálsz, amit akarsz'' és az ''azt csinálsz vele, ami ebben a papírban le van írva'' az továbbra is élesen különbözik egymástól az előbbi javára. Az egyetlen kivétel, ha a papírra szó szerint az van ráírva, hogy ''azt csinálsz, amit akarsz'', de itt nem az van.

    [Szerkesztve]

  • Gregorius

    őstag

    válasz nyaralasptt #83 üzenetére

    Az autoboxing valami eszmeletlen szar lett a Javaban, syerintem iszonyu nagy hiba volt abban a formaban bevezetni
    Nem az autoboxinggal van baj - azt a .NET is csinálja - hanem azzal, hogy akkor is azt használja, amikor nem kell.

    Ha rajtam mulna, akkor eleve nem lennenek primitiv tipusok a nyelvben, mert legtobbszor csak szopas van veluk
    Viszont a primitív típusokkal sokkal könnyebb jobban teljesítő kódot csinálni. Csak ugye valahol belerondítanak a platformfüggetlenségbe.

    A generics viszont mast jelent/legalabbis amennyire tudom/: kb. olyasmi mint a C++ template-ek /kicsit talan gyengebb annal/ es pusztan forditasi ideju technologia, ezert akadtam fenn a ''teljesitmeny'' szon
    Nem egészen. A template sokkal több mindenre használható, mint a generikus típus (leginkább makróhoz hasonlítható), akár faktoriálist lehet számoltatni a fordítóval. Viszont fordítás után teljesen eltűnik.
    A Javában és a C#-ban jóval több megkötés van az ilyen paraméterekre, úgyhogy sokkal kevesebb dolgot lehet vele csinálni. A Java forrás->bájtkód fordító kiszervezi a kódból a vonatkozó cast-olások behelyettesítésével, vagyis nagyjából az a szint érhető el generikus cuccokkal felvértezett Javával, mint anélkül.
    A C# fordító ellenben veszteség nélkül letolja az egészet a köztes kódba, ahol a JIT olyasmit csinál, mint a C++ fordító, ami típustól függően nagyságrendekkel gyorsabb futást eredményezhet.

  • Gregorius

    őstag

    válasz FTeR #88 üzenetére

    Nem, az olyan elhanyagolható területekre gondolok, ahol a Föld lakosságának több, mint 1/3-a él - ha ez nem potenciális célpont a piacon, akkor semmi nem az.
    Szerintem ha összeszámolod, hogy abból a kétmilliárdból hány van olyan anyagi helyzetben hogy egyáltalán meg tudják venni a szoftvert (nem beszélve arról, hogy saját pécéjük is van), ellentétben például az EU hasonló számaival a félmilliárdos lakosságra vetítve, akkor elég jól látszik, hogy nincs olyan durva különbség a Távol-Kelet javára.

    végül javával ellentétben folyamatosan üríti a memóriát.
    Ööö itt is vannak kisebb problémák. Ha egy appdomain-be bekerült egy assembly, akkor az az alkalmazás élettartama alatt végig ott marad. Vagyis dynamic unload nincs. Majd valamelyik későbbi CLR-ben.

    sok esetben egy C#-os app alig teljesít gyengébben, mint egy natív C++. ettől a Java nagyon messze van.
    Bizonyos helyeken messze, bizonyos helyeken meg nincs. Van, ahol a C++ és a Java halad fej-fej mellett és a .NET kullog hátul.

    ugyanis szvsz GUI != explorer.exe, utóbbi ugyanis az egész shell megjelenési formája, azaz ha vmilyen fagyi miatt kénytelen vagy lelőni e processt, akkor egészen az újraindításáig nem tudsz mit kezdeni a rendszereddel
    Kipróbáltad egyáltalán? Task manager -> lődd ki az explorer.exe-t (end process) -> új feladat (new task) -> explorer.exe. És lám, tálcástól, mindenestől visszajött az egész, mintha misem történt volna. Méghogy nem tudsz mit kezdeni a rendszerrel :(((

Új hozzászólás Aktív témák