Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz #95904256 #1 üzenetére

    Csak itt ne arra gondolj, hogy van egy 20 soros amőba program, amit fel kell gyorsítani, hanem arra, hogy olyan fortran és más, régebbi nyelveken írt szoftver rendszerek vannak, néhágy százmillió kódsorral, amit nem éri meg újra és újra megint leprogramozni. Meg nincs is miért leprogramozni, optimalizáltak azok eléggé, némelyiket akár 30-40 évig is csiszolgatták.

    Meg arra is gondolj, hogy ha egy szoftver hagyományos gépen fut, akkor legfeljebb tesztelésre alkalmas méretű feladatot tudnak vele megoldani, mondjuk egy propán vagy bután molekulát képes időben modellezni. Ha nagyobb vasat kap, nagyobb molekulával fogják használni, míg elvileg eljuthatnak odáig, hogy már akkora vasat toltak alá, hogy képes az életből vett, hasznos méretű molekulával is foglalkozni és onnan kezdve éri meg használni. Egy néhány száz szénatomos molekulával pl. azért el lehet szöszmötölni.

    Szóval írsz egy kétszer vagy 10x gyorsabb szoftvert, nagyon örülsz, majd a megrendelőd szól, hogy a 10x gyorsabb szoftver futna mondjuk 20 ezer évig. Akkor nincs más, párhuzamosítani kell.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák