Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Yaye

    őstag

    válasz pitman #45 üzenetére

    ''Az APS-C érzékelőre optimalizált objektívek esetében sem a fényerőt javították a normál változathoz képest, hanem a méretet csökkentették (Sigma 28-200, Sigma DC 18-125), holott mindenki azt várta volna, hogy milyen jó fényerejú objektívek lesznek majd.''

    Szerintem ez összefügghet azzal hogy változatlanul kellett hagyniuk az objekív alapsíkja és a filmsík közötti távolságot. Miért nem hozhatták közelebb a filmsíkot, akkor nem is kéne optimalizált objektív, a képkivágás maradna, de nőne a fényerő? Szerintem azért mert a kisfilmes objektívek fókusza a kisfilmes síktávolságra lett tervezve, és a jócskán közelebb hozott filmsíkra egyszerűen nem tudnának fókuszálni. Ráadásul így a méret csökkentéssel lehetett olcsóbban gyártani az optimalizált optikákat. Ezek szerint viszont egy optimalizált optika változatlan fényerő mellett mégiscsak olcsóbb kéne legyen mint a ''normál változat'', nem? Ha mégis ugyanannyiba kerülnek, az már csak üzletpolitika.

    Valami mocorog a fejemben, valami ami miatt az egész gondolatmenetem borul, valami orbitális tévedés és félreértés, de képtelen vagyok megfogalmazni, már olyan fáradt vagyok, hogy a saját kérdéseimet sem értem... Pl miért törvényszerű a kisfilmes optikáknál hogy a gyújtótávolság meghatározza a látószöget... pedig biztos egyszerű... :o Na mindegy, majd holnap. Azaz ma.

Új hozzászólás Aktív témák