Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • P.H.

    senior tag

    válasz #06658560 #9 üzenetére

    A compiler egy olyan dolog, amivel lefordítják a forrást a fejlesztők, aztán az elkészült végleges programot árusítják/terjesztik a piacon, minden kompatibilis gépre.

    Annak a compiler-nek, amivel a Windows-t vagy az Office-t fordítják, mekkora hatása van a software-piacra? Pedig az tudomásom szerint nem is publikus.
    Vagy pl. az Adobe-termékeket? Vagy a WinRar-t? (Vagy gondolj ide bármilyen programot, amivel dolgozol/szórakozol)

    Az AMD CPU-val rendelkező vásárlónak van beleszólása abba, hogy a használni kívánt programját mivel fordítsák a gyártók? Megfordítva: ha ugyanaz a kiszemelt tesztprogram gyorsabb Intel CPU-n, mint AMD-n, a fentiek miatt, akkor a netes CPU-tesztek hitelesek?

    [ Szerkesztve ]

    Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙

  • P.H.

    senior tag

    válasz Thrawn #48 üzenetére

    A múlt (ahogy te mondod): itt arról van szó (és lehetséges, hogy nem precedensen alapuló trivialitás a válasz), hogy ha a keresztlicensz szerződések alapján az AMD szabadon használhatja az Intel SIMD utasításkészleteit valamiért cserébe, akkor lehetséges-e ezt software-es úton mégis megakadályoznia a licenszadónak a saját termékei által bármilyen formában is. Ebbe a kérdésbe felesleges egyéni érzelmeket, preferenciákat, morált belevinni, ez sima jogi ügy: ha igen, akkor a licenszszerződések elégtelenek (vagy direkt ilyenek, pl. kisebb ellenszolgáltatás fejében) voltak, a jövőben erre figyelni kell a szerződő feleknek; ha nem, akkor az Intel nem jön ki ebből jól.
    Legfejlebb precedens teremtődik.

    A jelen: néhányan továbbmennek annál, hogy a fordítót kellene standardizálni: érdemesebb lenne az x86 utasításkészletet és annak fejlődését. Úgy látom, Agner Fog az első, aki ezt a témát komolyabban felveti és követői is akadnak, és jelzi, hogy ez a (középtávoli?) jövőben mekkora gondot fog okozni. Az Intel kezéből nem lehet könnyen kivenni az irányítást, viszont a másik két nagyobb szereplő sem érdekelt abban, hogy bizonyos irányítás alatt fejlesszen, esetlegen elutasított vagy ráerőltetett irányvonalak mentén (ilyen pl. szerintem a VIA “secure execution” mode-ja, vagy a korai AES-támogatása, vagy a többparaméteres utasítások fejleszthető (AVX/SSE5) gépikódolása, vagy az x87 elfelejtésére törekvés, mely ellenére a Supplemental SSE3 is tartalmazott x87-et érintő utasítást, stb.)

    Persze ha ez a divergencia tudatos gyártói törekvés (ami most a virtualizáció példáján láthatóan nem feltétlenül jelenti már azt, hogy az egyik megoldás meghal, a másik lesz a nyerő és egyeduralkodó), akkor bele kell nyugodnunk, hogy a platformosodás nemcsak hardware-szinten, hanem többé-kevésbé software- (és compiler-) szinten is le fog zajlani, ugyanannál a feladatnál egyre nagyobb teljesítménybeli különbségekkel a gyártók között.

    [ Szerkesztve ]

    Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙

  • P.H.

    senior tag

    válasz Thrawn #57 üzenetére

    "Lefuttatták a compilert több platformon is, bitre megegyezett a végeredmény."

    Nem a fordítási platformtól függ, hanem a forrástól vagy a fordítási paraméterektől, hogy mi lesz a végeredmény. A CPU dispatch-es compilerek lényege pont az, hogy egy 486-oson is tudsz akár SSE4.2-es kódot fordítani és a program korrekten lefut a 486-oson is (mivel fordít x86+x87 kódot is, meg minden mást, nem csak SSE4.2-est)

    "Ők licenszelték, de annak implementálása tranzisztorról-tranzisztorra megegyezik az eredeti megoldással?"
    És ha nem egyezik? Nehéz teljesen analóg példát találni, de nagy vonalakban olyan a helyzet, mintha az Intel-es CPU-k x64 alatt is csak 4 GB memóriát tudnának kezelni (ez összefügg a tranzisztorról-tranzisztorra megegyezéssel? :) )

    Pl. SSE1-ben vannak a prefetch és a 64/128 bites non-temporal store utasítások, SSE2-ben a a 32 non-temporal store. Ezen utasítások nélkül (memóriamásolás többszörösére gyorsítása, akárhogy is van megvalósítva tranzisztor-szinten) mit ér manapság egy akármilyen program?

    [ Szerkesztve ]

    Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙

Új hozzászólás Aktív témák