Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz kispx #3 üzenetére

    "Ez a videó most az Operát reklámozza vagy valami mást? :F Egyre gagyik reklámok..."

    Azért ezekhez képest bőven minőségi ugrás. Simán beleillik a jelenlegi reklámtrendekbe. Nagyszerűen leforgatott reklámfilm, ami azt sugallja, hogy ha az élet császára vagy és egy spontán gondolattól vezérelve elutazol a világ másik pontjára (mert megteheted), ráadásul még ilyen adrenalinfüggő-bázisugró faszagyerek is vagy mellé, akkor egy ablakra és egy címsorra van szükséged a MacBookodon, amivel mindezt véghezviszed, úgysincs időd netezni, hiszen az élet császára vagy. Lazán elugrasz az USA-ból a norvég hegyvidékre egy Facebook üzeneten felbuzdulva (még a főnöködet sem kell felhívnod, elvégre te vagy a boss), majd túrázol 100 000+ értékű túrázócuccban, felérsz a csúcsra és leugrasz egy siklóernyővel majd utána este megdugod a szupermodell barátnődet (de az már nem fért bele egy böngészőreklámba, mert korhatáros) és repülsz is vissza. Vagy ha jön egy újabb Facebook üzenet, akkor nem haza, hanem a Bahamákra.

    [ Szerkesztve ]

  • Penge_4

    veterán

    válasz cousin333 #28 üzenetére

    "Ennek fő oka nem a funkciógazdagsága (értsd "bonyolult"), hanem az oldalkompatibilitás."

    Akkor miért azzal ment el az utóbbi 1-2 év, hogy intenzíven butították és olyan nevetséges faszságokat harangoztak be nagydobásként, ami még a Chrome szintű böngészőnél is ciki, mint Featherweight, meg a buta skinek és a többi, miközben tessék-lássék pofozgatták az évek óta meglévő, súlyos bugokat, mint position:fixed vagy NSL?

    "Pár dologról (pl. vizuális fülek) tudni lehet, hogy jönnek vissza."

    Van az Androidos változatban is. Csúnya lenne, hogy a desktopból maradna ki.

    "Sokaknak ugyanis bőven elég az, amit ma az Opera 15 tud."

    Nincsenek könyvjelzők. Nincsen szinkronizáció. Ha Steve Jobs még élne, most olyan büszke lenne Lars Boilesenre, hogy csak na. Ugyanis híg fost marketingelni (fogd másképp) csak ő volt képes az egész Földön. A Microsoft hozzá képest fasorban sincs, de még a Google is csak távolról kullog utána (Wave).

    Meglátjuk, hogy az Operának sikerül-e a nyomdokaiba lépni...

    "Ráadásul az Opera 12 felhasználók nincsenek rákényszerítve a frissítésre, sőt, jön az Opera 12.16 is... "

    Mivel nincs Linux változat, csúnya lenne, ha már biztonsági javításokat sem kapna. Így is jól jött nekik ez a biztonsági incidens.

    "Nem az Operát magát (mint terméket) akarja direktben reklámozni inkább ezt a "járj ott, ahol még senki sem és csinálj olyan dolgokat, amit még - szinte - senki sem tett" életérzést kívánja benned erősíteni. "

    Ha anyagilag megengedhetnék magamnak ilyen életet, valószínűleg nekem is a böngésző lenne a legkisebb gondom. De valószínűleg még a Google Birodalomnak meg a PRISM-nek is tapsolnék, mert nagyobb érdekem lenne, hogy a vagyonomat és az életemet védje egy csendes diktatúra, minthogy valaha esetleg olyan helyzetbe kerüljek, amikor lépéshátrányból indulok, ha éppen az életem (és még sokak élete) múlik majd azon, hogy boruljon a rendszer.

    (#29) akva "nem hiszem, hogy van még olyan fejlesztőgárdájuk, ami képes lenne nagyot dobni. Akik erre képesek lettek volna, valószínűleg már rég elmentek onnan..."

    A legjobb fejlesztőik már Tetzchner leköszönése után elmentek szépen lassan. A teljes Core csapat kirúgása csak hab volt a tortán. Tanulságos olvasnivaló...

    De persze az emberekben mindig ott van a remény, hogy még ha szemmel láthatóan és vitathatatlanul egy profitorientált harácsoló görény is a vezetőség, akkor is magyarázatokat keresnek és ideológiákat gyártanak, hogy "Biztos értünk teszik. Biztos okkal teszik. és a kedvencem: Biztos a "cél szentesíti az eszközt" alapon egy nagyobb, jó/pozitív cél érdekében tesznek mindent".

    Teljesen mindegy, hogy egy éppen épülő diktatúráról, megfigyelésről és terroristákról van-e a szó, vagy éppen behódolásról és seggnyalásról egy szabadpiaci versenyben, a mozgatórugó ugyanaz. Az emberek pedig nem változnak.

  • Penge_4

    veterán

    válasz cousin333 #35 üzenetére

    "Volt benne quirks mode. Volt browser.js is (egyébként most is van). Mire mentek vele?"

    Ha a User Agent-jüket megváltoztatják "Mozilla 5.0 compatible" kezdetűre (aminek a végén ugyanúgy lehetett volna Opera), már többet értek volna minimális ráfordítással. Az elején még azt hittem, hogy ehhez is túl büszkék, de ezek után nem lett volna nagy áldozat.

    Ha beépítették volna a Firefoxról, IE-ről áttérő usereknek kedvezve azt a pár triviális kényelmi funkciót opcionálisan (autofill, globális zoom, könyvjelző sáv (ami később azért csak bekerült) stb. ha előbb csináltak volna DevTools-t, amiért szintén évekig könyörögtek, mire összeokádtak egy Dragonfly-t, ami még évekig a FireBug nyomába sem ért), már az is sokat segített volna, mert legalább jobban megmaradtak volna az ismerkedő poweruserek és talán jobban figyelembe vették volna/terjesztették volna az Operát.

  • Penge_4

    veterán

    válasz Nekomajin #53 üzenetére

    "A 15-ös verzió már most is bőven használható egy csomó felhasználónak."

    Te az Opera felhasználókról beszélsz? Szerinted miért használtak Operát? Se nem divat, se nem népszerű. De még támogatottsága se nagyon volt. Miért is lenne használható? Ja, hogy megörül, hogy megy vele egy csomó oldal, de használni nem tudja, mert a funkciók miatt x óra vagy nap után repül is, mert egyre kényelmetlenebb lesz az egész?

    Ráadásul még a végletekig buta Chrome-hoz, IE-hez és Safarihoz képest is tele van hiányosságokkal. Legalább erre a szintre hozták volna fenn, ha tényleg komolyan gondolják. De te tudod. Jogod van hinni még az Opera Software-ben. Te fogsz majd koppanni...

    "Nem értem egyébként ezt a nagy szitkozódást. A 12.x még bőven használható. Senki sem kényszerít a frissítésre."

    Hol van a 12.16? Ja, hogy már most is alacsonyabb prioritást kapott és ez még csak a kezdet? Kijön a Linuxos változat a 16-tal, amiben már lesznek talán könyvjelzők és a fülkezeléshez odarittyentenek még pár checkboxot és már mehet is a levesbe a régi ág támogatása? Majd meglátod...

    "Cserébe felgyorsult a kiadási ütem."

    Nem gyorsult fel, ezt is elmagyaráztam már, hogy miért. Régebben egy Firefox 1.0 és 1.5 közötti vagy 3.0 és 3.5 közötti váltáskor is jóval több változás történt, mint mióta ők is átálltak gyorsított kiadásra.

    Minél több időt vesz igénybe a tesztelési ciklus (ugyanis egy alfában és bétában jobban lehet bug, ami egy véglegesben nem), ami gyorsított kiadásnál kikerülhetetlenül több időt vesz igénybe amiatt, hogy ugyanazt a funkcionalitásmennyiséget 5-10 főverzióba sűrítik be, amit anno 1 főverzióba, annál lassabb lesz összességében. Persze a hülye átlaguser örülhet, hogy havonta kap új verziót, amiben be lett húzva egy padding és került bele egy checkbox. De végezetül vagy instabilabb lesz, ami nem jó marketing, vagy több idő megy el arra, hogy stabil szintre hozzák a minimális változásokkal.

    (#55) GoodSpeed: Mé'? A tabletre tökéletesen illik. Az is buta, ahogy az Opera. Viszont weboldalak nézegetésére mindkettő jó. A különbség, hogy a tablet legalább kicsi és keveset fogyaszt, az Opera meg dacára a butaságának még 3x akkora is lett (kiherélve) és SSD gyilkos. :DDD

    (#56) McClane: Egyrészt ha jól tudom a GPL licensz nem ugyanaz, mint a BSD. Utóbbit beépítheted zárt forráskódú szoftverekbe is (a Chromiumból is kimaradtak a PRISM-re vonatkozó részek, amik a Chrome-ban benne vannak) és pénzért is adhatod, addig a GPL megköveteli, hogy a fork is legyen nyílt forráskódú és ingyenes.

    Másrészt a Gecko egy multifunkciós nagytudású motor, csak karácsonyfább, mint a Presto volt. Össze van az is drótozva az egész Firefox-szal. Egy döglődő lóra tenni meg nem lett volna túl jó üzleti lépés.

    A Google az új isten. Megszoksz, vagy megszöksz. Ha nem vennéd észre a Firefoxot is gáncsolják. PPAPI Dart és társai. A Google a saját képére akarja formálni a webet. Az egész világ az ő kezében van az EU biztosoktól kezdve mindenki. Már régen fel kellett volna őket darabolni, mint anno az AT&T-t, de nem tudják, mert mindenhol ott vannak és a fontos embereket megvették kilóra vagy sötét titkokat rejtegetnek róla. Ráadásul az USA megfigyelő rezsimjével is jóban vannak, akik így teljes mellszélességgel támogatják őket cserébe a backdoorokért. De ez már nagyon off ebben a topicban.

    (#58) GoodSpeed: Igen, meglepő módon ha te írod a szabványokat, akkor az szabványosabb lesz, mintha be kell terjesztened és komoly elfogadási procedúrán kell átrugdosnod azt. De a kérdés inkább az, értelmes irányba haladnak-e? Mert abszolút nem. Ugyanaz, mint anno az IE, csak az de facto volt, a Google pedig de jure nyomja a faszságait.

    Ha anno Grétsy a telcsijébe azt mondta volna a barinőjének, hogy puszcsi majd elment volna koviubit shoppingolni, akkor most az is nyelvtanilag helyes lenne. De ettől még nem lenne kevésbé visszataszító. ;]

  • Penge_4

    veterán

    válasz Glenda #84 üzenetére

    "The winsxs directory is thought to be much larger than it actually is."

    Akkor szar van a levesben, ugyanis nálam Linuxon a /proc mappa több, mint 1TB és mégis egy 50 gigás partíción röhögve elvan a Linux telepített csomagokkal meg sok más egyébbel együtt. ;] Na az ott hardlink, A Winfos meg gányolás.

    (#87) Nekomajin: "Ő most azt hiszi magáról, hogy jövőbelátó, de ő se tud többet a tervekről, mint mi"

    De eddig még a tippjeim mindig bejöttek. Már az új verzió megjelenésekor megmondtam, hogy úgy kell majd visszakönyörögni a legtriviálisabb fícsöröket, úgyhogy az se volt túlzás, hogy 5 év múlva sem kapjuk vissz a funkcióknak legalább a felét.

    (#89) Nekomajin: "Hát akkor miből lesz felhasználószám növelés? A korlátozott számú poweruserekből? Melyikből van több?"

    Mondtam már, hogy akkor adják újra pénzért. Az Operáért még fizetnék is. De minden szegmenst ki kell elégíteni, még a rétegigényeket is.

    Te tényleg nem tudod elképzelni, nem tudod átérezni milyen az, amikor az ember egyszerűen nem tud mit használni. Legalább annyi gerinc lenne bennük, hogy kiadnák a Presto forráskódját. De ez is nagyszerűen bizonyítja, hogy hazudnak folyamatosan és a rinocérosz bundája selyemkendő ahhoz képest, amilyen vastag bőr van a jelenlegi csapatnak a pofáján.

    Mert tudják nagyon jól, hogy azzal bebizonyosodna végleg, hogy igazat mondtak-e (és a közösség is kivetné magából azt a "bugos, szar kódot", illetve meg sem érné továbbfejleszteni, mert használóra sem találna (elvégre kevés a power user), vagy esetleg az bizonyosodna be, amit mindig is mondtam: A Presto egy forradalmi, korszakalkotó motor, amit elnyomtak és most próbálnak a feledés homályába taszítani, hogy sose tudhassuk meg, hogy milyen lehetett volna a web.

    A Presto bugos (főleg az utóbbi időben lett az), de tény, hogy olyan dolgok vannak benne, amely mérföldekkel megelőzi a korát és az összes többi kortárs motort.

    De az Opera jelenleg inkább patenttrollt játszik üzleti érdekből és önigazolásból.

  • Penge_4

    veterán

    válasz Nekomajin #92 üzenetére

    "Szerintem borzasztó nagy probléma van, ha annyira függsz egy programtól, hogy még kompromisszumok árán se tudsz másikra váltani."

    Nagy bizony. A Firefox az egyetlen esélyes játékos, de ha bővebben érdekel: [link]

    "Az meg, hogy te fizetnél érte, nem jelent semmit. Még a power userek nagy része is gondolkodás nélkül böngészőt váltana, ha nem lenne ingyenes."

    Biztos vagy benne? Sokan még a Total Commanderért is fizetnek (pedig az még le sem tilt a shareware periódus után).

    A Total Commander pedig szintén csak egy kétoldalas fájlkezelő a sok közül, de mégis nélkülözhetetlen sokaknak. Én egész jól elvagyok a Krusaderrel, de a mai napig tisztában vagyok vele, hogy a program tényleg magasan oda-vissza lealázza az összeset. Hiába építenek karácsonyfát az összesből, vagy csinálnak még minimalistábbat, még a minimalistább is lassabb reakcióidővel, indulási sebességgel rendelkezik és több RAM-ot zabál.

    Vannak olyan szoftverek, amik egyszerűen annyira jók (még ha ismeretlenek is), hogy nem lehet pótolni. Ilyen még videolejátszók között a KMPlayer és az utódja a Potplayer. Sajnos Linuxra egyik sincs.

    "Ráadásul te egy olyan böngészőt akarsz, amit a te kiemelten extrém igényeidre fejlesztenek, szóval ami neked jó, az másoknak nem biztos, hogy az lenne."

    Ezt mire alapozod? Nem én mondtam olyanokat régebben a blogon is, hogy kell bele

    - opcionális oldalspecifikus zoom
    - opcionális autofill
    - opcionális képméret kicsinyítés

    De még a torrentklienssel se volt semmi bajom, pedig ezek egyikét se használom/használtam. Soha nem én voltam az, aki azt mondta, hogy "Nem használom, ezért hülyeség." Mindig logikusan ítéltem meg 1-1 funkció létjogosultságát.

    A méretre hivatkoznak, amikor kijelentik, hogy miért nem kerül bele beépített M2? Érdekes, a Linuxok már ott tartanak, hogy egy weboldalon (igen, egy weboldalon) checkboxolva kiválaszthatod a moduláris elemeket, onnantól hogy milyen ablakkezelővel akarod az adott disztrót egyészen a legutolsó programig és elkészíti neked a weboldal az ISO image-t.

    Vajon a nagy forradalmi, innovatív Opera miért nem vezet be hasonlót, így mindenki elégedett lenne és lehetne még IRC, torrentkliens és Unite is, kinek mi kell bele. De mégis a fejlesztők tartanák karban és egy egységes egész lenne a program, nem third-party kiegészítők hányadéka.

    A fejlesztőknek így egyszerűbb. Lebutított tömegeket könnyebb kielégíteni, mint kritikus gondolkodású, haladó igényekkel rendelkezőket. Ezt már kitárgyaltuk egy másik topicban és nem csak nekem ez a véleményem.

    "Különben is, ha ennyi pénzed van, vegyél RAM-ot a gépedbe, hogy ne szaggasson a Firefox"

    Tervezem, de az alapvető hiányosságokon a jelenlegi legcsúcsabb gép sem segít. Maximum ha annyi pénzem lenne, hogy felvásárolhassam az Operát.

    [ Szerkesztve ]

  • Penge_4

    veterán

    válasz Nekomajin #99 üzenetére

    "A másik a zsúfolt GUI volt, a harmadik meg az, hogy nulláról kellett volna lekódolni mindazt, amit hosszú évek alatt építettek fel, és erre most nem volt idejük."

    Ha nem aktiváltad, akkor csak egyetlen menüpont volt. Ráadásul be sem töltődtek a modulok. Ennyit a zsúfoltságról.

    És nem "most" nem volt idejük lekódolni (annak ellenére, hogy azt hazudták, hogy a váltás miatt még több idejük lesz a fícsörökre), mert ha szándékuk lenne, akkor azt mondták volna (ahogy mondták, hogy a tabok kezelését is javítják majd és Linuxos build is lesz majd).

    "Az átlagfelhasználó ugyanis nem user scriptelni meg forráskódot nézegetni akar, hanem böngészni. És ha hiszed, ha nem, akkor is nagyságrendekkel több van belőlük, mint a kockákból."

    Te, a tudósokat is lehetetlenítsük el, mert azokból is nagyságrendekkel kevesebb van, mint átlagemberből. Ráadásul többségük úgysem alkot semmi maradandót, ha Einsteinhez, Teslához és a többiekhez viszonyítjuk. :DDD

    Normális társadalomban nem az okosabbakat butítják le a hülyékhez (még ha utóbbiból több is van), hanem igyekeznek a hülyéket felemelni az okosak szintjére. Így fejlődött az evolúció. Aztán a demokrácia elhozta, hogy jogod van hülyének maradni, amíg nem teszel kárt senkiben és semmiben.

    Aztán pár ilyen profitorientált, harácsoló cég, mint az Apple meg a Google újraértelmezte a "cél szentesíti az eszközt" mondást és elkezdte a saját képére formálni a világot és mivel a hülyékből van több, a profitmaximalizáció szellemében az okos kisebbséget egyszerűbb lezülleszteni a hülyék szintjére, mint a hülyéket képezni. A "szolgáljuk ki mindkettőt párhuzamosan" pedig ütközik a profitmaximalizációval.

  • Penge_4

    veterán

    válasz dabadab #104 üzenetére

    Szigorúan technikai szempontból még a Chrome-ot is kiherélték, mert annyit sem tud, mint a buta Chrome. Nincsenek még kezdetleges, buta könyvjelzők sem, nem működik egy csomó startup switch és az Extension API-t (ami szintén buta és nem lehet böngészőt építeni rá, mint pl. Firefox, ahol azért jobban bele lehet nyúlni a böngészőbe a kiegészítőkkel) is szintén megnyirbálták.

  • Penge_4

    veterán

    válasz arnyekxxx #108 üzenetére

    (#108) arnyekxxx: Azért abban az egyben van igaza, hogy a régi Operában tényleg néhol nem különült el teljesen a power user és az átlag user közötti határ.

    Az M2-nél például nagyon jól elkülönült, de a torrentklienst joggal ekézték. Mert ne kelljen már MIME type-ot szerkesztenie operaprefs.ini-ben annak, aki nem akar dialógust és egyszer véletlenül rossz helyre bökött (vagy törölheti is az egész fájlt, amivel minden beállítását bukta). Jó dolog volt, hogy volt benne beépített torrentkliens, de itt azért ráfeküdhettek volna a hülyebiztos megoldásra. Úgysem a hardcore torrentezők voltak a célcsoport, hanem az átlaguser, aki azt sem tudja, hogy mi az a p2p és örül neki, hogy letölti a fájlt, mert más böngésző csak egy .torrent kiterjesztésű fájlt tölt le, amit ha átnevez .avi-ra vagy .mp3-ra, akkor nem működik és engem hív, hogy mondjam meg miért. :D

    A beállítások tényleg elég érdekesek voltak olyan szempontból, hogy kellett volna legalább egy advanced kapcsoló, mert így Ctrl+F12 és rázúdult az információrengeteg szerencsétlen userre.

    Szóval a torrentkliens kivételével egyes modulok (M2, IRC, Unite, Widgetek de még a Link is) tényleg jól elrejtették magukat, viszont az UI-t alaposan át kellett volna szabni. Az UI-t, nem az alapokat.

    Meg: oldalspecifikus zoom, autofill. Ez a kettő, aminek a hiányát rengeteg átlaguser is észrevette és rengeteg power user is pampogott miatta fórumokon, teljesen joggal.

  • Penge_4

    veterán

    válasz Petyyyyy #134 üzenetére

    Ha használsz Chrome-ot, akkor ahelyett szerintem bőven felrakhatod, másodlagos böngészőnek. Gyorsabb, kisebb erőforrásigényű és van beépített mouse gestures, meg az Operában megszokott billentyűparancsok (Ctrl+Shift+E = Extensions, Ctrl+F12 vagy Alt+P = beállítások), szóval jobban kézre áll még akkor is, ha csak "Open with"-tel nyitsz egy ablakot a 12-es Operából.

    Google szolgáltatásokat (YouTube, Google Maps, Gmail, Calendar, Drive, stb.) ebből érdemes használni. Ha meg másodlagos böngészőnek használod, akkor könyvjelzők úgysem kellenek. Ja, és veszettül gyorsan indul. A cold start kicsit lassú, de a hot start 1 másodperc alatt (nálam, sima 7200rpm-es HDD-n).

    Mintha a régi Chrome 0.2 indulási sebességét, válaszidejét és memóriaigényét gyúrták volna össze a mostani Chrome 28-as HTML5 támogatásával és oldalbetöltési sebességével. És ez nem túlzás. Azt hittem, megdöglik a 2GB RAM-mal rendelkező gépem ettől:

    Bár igaz, hogy csak a böngésző futott és lapozott is, de bírta.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák