Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cousin333

    addikt

    "A jól teljesítő Opera-változat a Mini, amely tipikusan a feature phone-ok, azaz a nem okostelefonok nélkülözhetetlen kiegészítője, ha mobilos internetezésről van szó. Az okostelefonok térnyerésével csökken az Opera részesedése."

    A kettő között nem látok szoros összefüggést, hacsak tényleg nem azt, hogy az okostelefonokba már elég jó böngészőket integrálnak.

    Az Opera Mini működési elve, hogy szerverek dolgozzák fel az oldalakat, amiket aztán tömörítve küldenek el a telefonra. Ebből a dolog első felét már jól megoldják az okostelefonok "valódi" böngészői is, viszont a másodikat, azaz a lecsökkentett adatforgalmat és a gyorsabb átvitelt már nem tudod megvenni. Vagy van hálózati lefedettség, vagy nincs. Ez egyaránt érvényes a fejlődő régiókra (Dél-Amerika, Afrika, Ázsia), de a fejlettekre is bizonyos helyeken, ahol pl. csak GPRS van, vagy éppen drága a mobilnet.

    Jellemző, hogy az Opera Mini felhasználók száma folyamatosan emelkedik. És nem mellesleg az Opera a napokban vette meg a Skyfire-t, nyilván a (video)tömörítő technológiájáért, ami szintén az előbbieket támasztja alá.

    Arról nem is beszélve, hogy a szolgáltatóknak is jobb, ha kisebb a terhelés, nem véletlen a számos országban (köztük Magyarországon is) bevezetett kedvezményes net + Opera Mini árukapcsolás.

    "Beállni a webkites sorba azt is jelenti, hogy csökken azoknak ez egyedi tulajdonságoknak száma, amelyek miatt az emberek az Operát választják."

    Mivel itt a renderelő motorról van szó, nem sokan szereznek róla tudomást. Legalábbis nem hiszem, hogy eddig ez motiválta volna az Opera felhasználókat. Különösen nem az utóbbi időszakban, amikor fejlettség és sebesség tekintetében a többi megoldás is minimum egyenrangúvá vált, az operások viszont leginkább az oldalkompatibilitási problémákkal találkoztak.

    "Azonban eltérő konstrukció, igények esetén az Opera igényei háttérbe szorulhatnak a többi hozzájárulóval szemben."

    Nem arról volt szó, hogy a WebKit nyílt forrású, és elvben nem elkötelezett senki irányába? Mi az akadálya annak, hogy az operások a saját szabványos megoldásaikat, illetve hibajavításaikat betegyék a közösbe? Vagy akár fogják a kódot és saját örömükre kiegészítsék azt? Nem ez az "ópenszorsz" lényege? Aligha fogják kiutálni az Operát azért, ha mondjuk bővítik a Webkit HTML5 form támogatását, amiben jelenleg a Presto a legjobb...

    Az, hogy mennyi volt a többi cég hozzájárulása, lényegtelen, a fontos, hogy ezután mi lesz. Akárhogy is, az Operának bizonyos szabványok implementálásával nem kell külön foglalkoznia, elég csak bugokat javítania, ami mindenképpen könnyebbséget jelent.

    "Az Opera böngészőmotorjának váltásáról szóló hírek elszomorítóak."

    Ezzel mondjuk egyetértek. Mégiscsak a web egyik úttörőjéről, a "4 nagy" egyikéről van szó, és ezzel feladják a saját mozgásterük egy részét. Más kérdés, hogy jobb megoldás lett volna-e tovább haladni a korábbi úton.

    "Az Opera hatása a webes szabványokra drámaian csökkenni fog"

    Ezt végképp nem így látom. Ha az Opera eddig kitalált valamit, akkor két dolog történt: vagy a többiek átvették a maguk módján (esetleg W3C segítségével szabványosított formában), mint mondjuk a <video> tag-et, vagy nem. Utóbbi esetben megmaradt az Operának és kb. senki nem használta élesben, hacsak maga az Opera nem, mondjuk az Operában használható kiegészítőkben.

    Magyarul az Opera eddig azt csinált, amit akart, nem volt igazi foganatja. Most viszont direktben a Webkitbe nyomathatja, így a fél web automatikusan hozzájut és használhatja. És fordítva, ha a Google beépíti a legújabb agymenését, amit másnak már a Gmail-től kezdve minden oldala használ, akkor az Opera is automatikusan támogatni fogja úgy, hogy ehhez szinte semmit nem kell csinálnia. Korábban ilyenkor a saját dolgaik mellett - amik ügyesek voltak, csak senki nem használta őket - még implementálniuk kellett maguknak a mások agymenéseit, amiket viszont már a fél net használ, tehát az Opera lemarad, ha kimarad.

    "A Webkit hibái a szabvány részeivé válhatnak, mert nem lesz módja a fejlesztőknek, hogy több böngészőmotor alatt ellenőrizzék: a nem várt viselkedés hiba vagy szabvány szerinti működés."

    Nem féltem én az Operát, hogy ilyenkor nem fg szólni, vagy maga nem javítja ki a bugot. Egyébként meg azt kéne látni - és szerintem ez az Opera váltásának egyik fő mozgatórugója - , hogy ez eddig is pontosan így volt! Egy Mozilla ezt nem érezte meg annyira, mert a Firefox jókor volt jó helyen, kellő marketinggel és hype-pal, így fénykorában eljutott arra az elterjedtségi szintre, hogy figyelnek rá egy honlap készítésekor. Az Operánál sajnos nem ez volt a helyzet.

    "erőforrásait a motor köré épített böngészőszolgáltatások fejlesztésére fordíthatja"

    Ez így van, az Opera már most is komplex szolgáltatásokat nyújt: böngésző millió egy platformra (pl. játékkonzol, TV), alkalmazásfejlesztő-környezet, Opera Mini, komplex reklámszolgáltatás, My Opera portál, levelező szolgáltatások (My Opera, FastMail), alkalmazásbolt integrált fizetési rendszerrel... stb.

    "Viszont ezzel együtt a kis cég függősége és a kitettsége növekszik a nagy cégekkel szemben, akik nagyon súllyal esnek latba a web jövőjének meghatározása során."

    Megint csak azt tudom mondani, hogy szép álmok ide, nyílt, szabványos web oda, ez eddig sem ment másképpen. A net tehát olyan lesz, amilyennek a nagyok megálmodják, de ebbe az Operának is lesz beleszólása. Egyébként meg az a dolga, hogy ezt a netet minél több helyen, minél kényelmesebben használhatóvá tegye.

    "A Mozilla számára érdekes kérdés lehet, hogy miért vonzóbb a fejlesztőknek a WebKit, mint a Gecko, ha az böngészőmotor újrafelhasználásáról van szó."

    Rövid távon a választ szerintem három betű: iOS. Hosszú távon meg szerintem több benne a potenciál. Meg esetleg olvassátok át a saját írásotok első részét, ahol a mobilos trendeket tekintitek át önmagukban és a PC-hez viszonyítva is... :)

    [ Szerkesztve ]

    "We spared no expense"

Új hozzászólás Aktív témák