Új hozzászólás Aktív témák

  • parandroid

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz #16820480 #46 üzenetére

    A hozzászólásod remek példa az igények eltéréseiek érzékeltetésére. Pöcökegér nélkül én gyakorlatilag képtelen vagyok használni egy laptopot (a tapipaddal hosszú percekig tart, mire az asztalról eljutok egy fájkezelőbe, ahol már végre lehet billentyűzetről is navigálni), 2-2,5 kg-nál nehezebb gépet eleve em neveznék laptopak, és nincs a gépemben optikai meghajtó, és nem is hiányzik. Portokból azt sem tudom pontosan, hogy milyenek vanak rajta, gyakorlatilag csak az USB-t használom. Viszont karc egy darab sincs a kétéves gépemen. Őszintén szólva komolyan bántaa is, ha lenne. Pedig nem kíméltem, hosszú időn keresztül jött velem midenhova, és most is csak ritkán pihen.Egyébkét láttam már megkarcolt tetejű ThinkPadet is, konkrétan rábasztak valami nagyot és nehezet egy céges karbantartóműhelyben (nem tudom már mi volt, talán kalapács, vagy fúró, vagy valami gépalkatrész), és ahogy megpattant rajta, húzott egy karcot rá. De ő szegény a társaival együtt amúgy is kapott az élettől rendesen, ha letörölgették (ritkán), másnapra már megint belepte a por, folyamatosan körbe volt pakolva, hogy levegőt is alig kapott, és ide-oda cipelgették naphosszat... Azt a T41-t most cserélték le T61-re, és nem azért, mert gond lett volna vele, hanem mert policy, hogy a T40-T41-eket le kell cserélni. A T42-T43-asok egyelőre maradnak. Meghibásodott gépről egyébként nemigen tudok, bár az egyik T40-ben alaplapot cseréltek több mint 2 év után, mert az egyik USB portja zárlatos lett, és lefagyott, ha bármit beledugtunk.

    Ezzel szemben volt alkalmam látni olya konzumer gépeket, amiken normális userek egyszerű asztali használatnál képesek billentyűket működésképtelenné tenni (mint pl én most az ultraslim logitech billentyűzetemen, szóval sorry az esetleges hiányzó n betűkért), az általad is említett zsanér-probléma is általános, sőt, nemcsak a zsanér hajlamos törni, hanem körülötte a burkolat is. Persze ez sem zavarja a gépet funkcionalitásába, nem kell annyit kinyitni-becsukni. Attól amúgy is tönkremehet a kijelző szalagkábele is, láttunk már ilyet is eleget. A rossz tervezés és anyaghaszálat persze egy újabb gyenge pont, amin lehet spórolni, hadd kapjaaka a komponensek fokozott hőterhelést, főleg ha játszik a gyerek, nem baj, ha meghal előbb, talán letelik addigra az egy év, aztán akkor vesz majd egy másik ugyanilyet, ha nem akar 80e forintért alaplapot cseréltetni. A kijelző amúgy is gyenge pont, hiszen kellő védelem nélkül elképesztően könnyű maradandó sérülést okozni neki (lásd még: egyetemre kéne gép, buszon cipelném naponta, 100-1500e Ft van rá és új kell).

    Elfogadom, hogy vannak felhasználási területek, ahol elég egy olcsó, belépőkategóriás gép, de ezek között is alaposan körül kell nézni. Ahhoz, hogy maminak, vagy huginak legyen egy kicsi, aranyos gépe, amin msn-ezhet, skypeolhat az ismerősökkel, családdal, megnézze az emailjeit, és napi egy-két órát bögésszen a neten, ahhoz nem kel kétmagos processzor és 2GB RAM, de még dedikált VGA sem. Ugyanígy nincs szükség ezekre a videó- és zenelejátszáshoz, vagy akár a programozás alapjaihoz. Ha viszont az a kérdés, hogy mit vegyünk 150e Ft-ért erre a területre, és letessük egymás mellé a Thinkpad T43-at és egy Acer 5320G-t, akkor mehetünk a szívünk után, és választhatjuk a 'szebbet-erősebbet-modernebbet-újszagút', de nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez tényleg jó választás lenne...

    Őszintén szólva, a komponensek nyers erején, és azon a tényen kívül, hogy új, nem látom, hogy egy belépő kategóriás notebook miben jobb egy kifutott üzleti modellnél.

    PS: Asztali gépben mindig Asus alaplapjaim voltak, nekem semmi bajom nem volt velük, igaz sose volt AMD-m.

    p

    [ Szerkesztve ]

    I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

  • parandroid

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Lenry #50 üzenetére

    Ahogy eddig is írtuk: mindegyik gyártó kínál vackot, mert erre is van kereslet. Akkor meg miért ne? PIllanatnyilag majdhogynem többet keresnek vele, mint a profi gépeikkel.

    Egy üzleti gép ára pedig annyira nem is elszállt, Thinkpad T61, HPQ 6910, Latitude D630, mind elérhetők 300e Ft körüli összegtől. Akciósan kifutó modellek néha 250 körül is vannak már. Emellett ott a HP-nak a renew program, ahol a lokalizáció és a 3 év garanciából 2 év feláldozásával féláron kaphatsz üzleti gépet. A használt piacról pedig még nem is beszéltünk. Persze léteznek ugyanezek a modellek 500-600e Ft-os áron is, viszont ha tényleg szükséged van az általuk kínált szolgáltatásokra (extrém felbontás, FirGL, vagy Quadro VGA, modularitás, extra support, vagy szoftverek), akkor jobban körülnézve rájössz, hogy ez nem is olyan sok értük - egyszerűen nem magánembereknek szánják őket, ahogyan a többszázezer forintos szoftvereket sem, amiknek a futtatásához ilyen mobil hardver szükséges.

    p

    I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

  • #16820480

    törölt tag

    válasz Kovács84 #48 üzenetére

    mondjuk biztosan ebben igazad van, nekem eddig egyetlen notim sem jutott el az eladásig (az elsőt a szüleim kapták meg, majd pár napja ellopták a lakásunkból :((( , a másodikat meg jelenleg is használom), ebből is látszik nagyjából, hogy nem én vagyok a fórum legrutinosabb laptophasználója. leginkább csak a saját igényeimről tudok beszélni. ennek megfelelően nem azt mondom, hoyg nincs igazad (igazatok, hiszen PeterkeT is lényegében azt mondja, amit te), csak azt, hogy ez is egy álláspont.
    én is szeretem, hogy strapabíró a gépem, de tökre nem érdekel, hogy dokkolható-e. vagy hogy moduláris-e, és így tovább. éppen ezért nagyjából olyan boldog lennék egy működő Acer géppel, mint a jelenlegi laptopommal, mert mindkettőből valami hiányzik azért.
    mondjuk szerintem a 12-es gép már kicsi (nem fér el rajta igazán jól a billentyűzet), de egy 13-as az nagyon kellemes darab, és ilyenekbe még simán belefér egy optikai meghajtó. még ha kilóg kicsit az akksi, az sem olyan tragédia, legalább egy darabban, kevés helyet elfoglalva hordozható. ha most kéne választani, akkor valószínűleg egy XPS1330-at vennék, az van ekkora kivitelben (bár ezen is elég kevés portot találni). egyébként nem csak azért kell optikai meghajtó, mert drivereket pakolgatok. egy rakás adatom van kint dvd-n régebbről, amiket nem akarok eldobálni. meg ugye fennáll annak a lehetősége, hogy valaki cd-n/dvd-n ad valamilyen anyagot, amire szükségem van, vagy esetleg simán cska meg akarok nézni egy dvd-t a laptopon...
    az árak egyébként valóban elkeserítőek, én sem szívesen vásárlok otthon, a jelenlegi gépemet sem otthon vettem, így majdnem feleáron hozzá lehetett jutni.

    PeterkeT : akkor lényegében annyi az egész, hoyg eltérnek az igények. tudom, hoyg te nem vennél más fajta gépe, csak is BC-t, azt is angol billentyűvel, és 12"-os méretben, stb. de nem mindenkinek megfelelő ez. nem írom le kétszer (főleg egy poston belül), szerintem világos. például a szüleimnek tökéletesen megfelel egy 500-as HP is arra, hogy napi 1-2 órát játszanak Bejeweled-et, emailt olvassanak, böngésszenek, és esetleg 1-2 havonta átvigyék a gépet a nagyszülőkhöz megmutogatni a fényképeket. erre egy TP is jó persze, de nehéz lenne megmagyarázni apukámnak, hogy miért kell külön költeni még a webkamerára, meg miért kéne egy bumszli dokkolót megvenni, hogy tévére lehessen kötni, vagy memóriakártyát olvasni vele...

  • Kovács84

    aktív tag

    válasz #16820480 #53 üzenetére

    Egyébként gratula a szüleidhez. Az enyémeknek fájt a szeme a CRT monitortól, ezért vettem egy TFT-t, na ezen is fáj, utána még notin matt kijelzőtől is fájt, utána elküldtem őket szemészhez, most mindkettőjüknek van olvasószemüvege. :) Remélem nem örököltem.

  • #16820480

    törölt tag

    válasz Kovács84 #54 üzenetére

    :)
    csak nem örökletes dolog. vagy talán majd idővel. addigra meg nem kijelzők lesznek, hanem közvetlen az agyadba juttatják a képet :p
    a CRT-től már nekem is szokott fájni a szemem, de már jó régóta nem használok sehol olyat. a fényes notikijelző meg nekem tetszett elsőre, sokkal szebb képe volt (bebtekintési szögeket leszámíva), mint az asztali monitoromnak. a mostani matt is szép, de azért nem olyan jó. igazából nekem a tükröződéssel sem volt annyi bajom, mint itt a fórumon rengetegen írják (de egyébként a fényes kijelzőkre is lehet venni matt fóliát).

  • Balage76

    senior tag

    Mindenkinek el kellene gondolkozni azon, hogy az adott laptopot a gyártója milyen felhasználási körbe szánja. Sajnos ez itthon a rendelkezésre álló pénz és az árképzés miatt nem lehetséges igazán. A végeredmény, hogy mindenki megveszi az olcsót és siránkozik hogy nem jó. Össze kellene egyeztetni az igényeket és a feltételeket és akkor kevesebb sírás lenne.

  • 04ahgy

    nagyúr

    válasz dekoninck #27 üzenetére

    Ezzel: Acer TravelMate 3012WTMi

    T2300 (2 * 1,66GHz, 2M, 667FSB)
    2 * 512M RAM
    12,1" 1280*800 matt :R
    WiFi A/B/G
    Bluetooth 2.0 EDR
    Infraport
    SD/MMC/XD/MS olvasó
    32bit PC Card. :R (Nem express izé...)
    Firewire IEEE1394
    Ext. firewire 8x dual layer DVD író (de jó, annyival könnyebb a gép :C )
    Fémházas
    Akku #1: 2200mAh (~1,5ó)
    Akku #2: 4800mAh (~4ó)
    1,3Mpix webcam
    PCI Express dokkolócsatlakozó
    Jogtiszta XP Prof vele, + progik.

    [link]
    [link] – a felső. :)

    HGyu

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

  • sowi

    őstag

    válasz Balage76 #56 üzenetére

    vagy el kell gondolkozni, hogy minek vegyek egy kezzelfoghatoan ocskabb anyagokbol osszerakott uj gepet, amikor kicsivel kevesebbert akar hasznalt, de jo minosegu gepet is vehetek...persze ez magyarorszag(igen, kisbetuvel) ahol nem szamit, hogy jo e amit veszek, csak uj legyen, ezt nem ertette meg a kolleganom se, amikor notit vett, ami egy nem igazan beleposzintu acer 12'1 ez az uj fekete-feher dizajnos, kokany kopogos muanyag, mar az elso heten nem akar neha beindulni, csak villog a kis szuper kek feny a powergombnal, a touchpadja is szipiszupi feher, bar idonkent fogja magat es elrantja a kurzort a kepernyo egyik vagy masik sarkaba, azert jo vetel volt, kicsivel kevesebbert kaphatott volna x60at, de neeeem, ez a feher olyan cuki....hat kinek mi

    Anytime, anywhere, any war ... if the price is right

  • P34k

    tag

    válasz RI/OS #26 üzenetére

    OTT A PONT!

    Amíg ezt a T. hőzöngő tömeg képtelen felfogni, addig nincs miről beszélni.

    Abit IP35-E/E6550@3430MHz/4x1GbDDR-II@980MHz/Inno3D GeForce 8800GT 512Mb

  • P34k

    tag

    válasz (Kolombusz) #49 üzenetére

    Majd... idővel... felébredsz... ;]

    Abit IP35-E/E6550@3430MHz/4x1GbDDR-II@980MHz/Inno3D GeForce 8800GT 512Mb

Új hozzászólás Aktív témák