Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • moonman

    titán

    válasz rii #290 üzenetére

    akkor pereljük be őket is, hogy nem akarnak veszteségesek lenni és Linuxra fejleszteni. ésszerű lépésnek tűnik, nem?

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #290 üzenetére

    az adobe igen rossz példa. őshonos MAC csapat.
    a mozzról nem is beszélve. ha nem jelentek volna meg winre, akkor most sehol sem lenne az fx.

    tod az ms sem úgy kezde, h övék volt a teljes piac. akkoriban a amiga meg társai voltak a királyak, szal még csak nem is az os/2 (ami sosem volt az és nagyrészt az ibm tehet a bukásáról.**)

    de talán vegyünk egy közelebbi példát. nemrég volt a hír, h már a SUN is kínál wines szervereket. pedig '90 évek végén mindenki kiröhögte az ms-t, amikor belépett a piacra.
    arról nem is beszélve, h tavaly átvette a vezetést a unixtól. most már vhol 40% körül van, szemben a linux 15%ával. pedig hazai (unixos) páján jóval nagyobb előnnyel indult.

    ehhez a marketing igen kevés lenne.

    visszatérve a desktopra. a win azért terjedt el, mert olyat kínált amit a többi nem. és ez a központi managelhetőség volt. ez az, amiért irodákban még ma is megkérdőjelezhetetlen az IE dominanciája.
    a másik dolog meg egyértelműen az Office volt.

    erről jut eszembe. főnököm szerzett egy macbookot és úgy volt vistát tesz majd rá, aztán pár hét múlva feltűnt, h méh mindig az osx-et használja. kérdeztem, h miért, aszonta talált egy nagyon jó projekt manager progit rajta, már élni sem tudna nélküle. erre megnézem és az ms office for mac egy progija volt. sosem hallottam róla. utána néztem és kiderült, h az outlook helyett van benne és winre nincs belőle. hihetetlenül ironikusnak találtam. nem is értem miért nincs winre. amivel nem vagyok egyedül, rakat fórum tele van vele és mindenki csak csodálkozik rajta.
    keresgélés közben az is kiderült, h sokan hiányolják a maces verzióból azt a bizonyos központi managelhetőséget, ami jól mutatja, h miért is szeretik az outlookot winen.

    visszatérve az adobera. a kora wines appjaik kísértetiesen macesek voltak, ami egy wines usernek elég kényelmetlen (pl a jobb katt elhanyagolása). most eljutottunk oda, h inkább a maces verziók hasonlítanak a winesre. pontosabban eltűntek a különbségek a win javára.
    itt jutunk el a jó program fogalmához. meg kell nézni az office for mac-et. rá sem lehet ismerni. az ms tökéletesen alkalmazkodott a környezethez. egyértelműen egy mac-es termék. nem úgy, mint az adobés (és egyéb) portolások, h inkább lefejlesztenek egy saját eszközvezérlőt vagy GUI elemet, csak kevesebb gond legyen a cross platformitással. maximálisan támaszkodik a platform nyújtotta lehetőségekre (ez egyébként látszik a teljesen különálló fejlesztési ciklusról és a benne lévő "extra" appokról is).
    ez az, ami linuxnál egyszerűen elképzelhetetlen, hiszen soxor még saját magával sem kompatibilis, nemhogy bármilyen szintű uniformitás szóba jöhetne. linuxra azért nem fejlesztenek, mert egyszerűen nem éri meg. és ennek rengeteg oka, amik közül sokról az tehet ahogy fejlesztik és ahogy a fejlesztők viszonyulnak hozzá. és ez nem is fog változni, próbálkozhatnak bármilyen belső szabvánnyal. amíg a kemény mag abban hisz, h annál jobb, minél változatosabb, addig a linux nehéz platform marad.

    nem is meglepő, h ahogy egy linux disztrib nagyobb (általánosabb) népszerűségre tesz szert, a bázis amire támaszkodik ellene fordul, azzal a felkiáltással, h "fúj túl wines".
    maga az alap elképzelés életképtelen. ha a linux valahogy mégis elterjed (talán épp az msnek köszönhetően***), akkor az 1 darab disztrib lesz, amit ugyanúgy fog a jelenlegi kemény mag gyűlölni, mint amilyen ellenszenvet most a win ellen táplálnak.

    **egy ibm-es projekt manager csávó írta ezt a blogjában pár éve (ha vkinek megvan link, az írja már be, megköszönném)

    ***mint minden ilyen népszerűségnek örvendő termék esetén, magának a gyártónak kell hibáznia, h a konkurencia idővel fölé kerekedjen. jó példa erre az amiga, a netscape és a ps3 is. (halkan, zárójelben megjegyzem, h a konzol is egy olyan piac, ahol az ms-t elsőre kiröhögték. és így van ez a zune-al is, érdemes megnézni mit írnak a legújabb változatról a tesztelők).
    de mindezt félretéve, itt konkréten a novellre gondoltam. irónikus, h a legjobban fogyó linux disztri az, amit az ms árul. és jól látni, h mekkora ellenállásba is ütközik az egész.
    és itt elég nyilvánvaló, h ez azért a plusz dolgért van, amit az ms hozzátesz az egészhez.
    lol, erről meg az jutott eszembe, h a nyáron a leginnovatívabbnak kikiáltott linuxos/nyílt fejlesztés a Mono volt, amiről meg tudjuk, h kitől van elsődlegesen :)

Új hozzászólás Aktív témák