Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FTeR

    addikt

    csak most olvastam a hírt és nincs időm végigolvasni topikot, ezért csak 2 gondolat, ami a cikk olvasása közben eszembe jutott:
    a) fx a legjobb bizonyíték rá, h csak olyan terméket kell gyártani, ami kell az embereknek és nem olyat, amiről azt hisszük, h kell. +nemárt egy jó (közösségre építő) marketing se.
    egyébként egyes statok szerint sok eus országban már vezet az ff és ügye opera eus* cucc. (ellenben vannak országok, ahol még nem is hallottak róla).

    b) ha win-ben nincs IE, akkor nem lesz mivel letölteni az operát. szal helyükben átgondolnám még1x.
    lehet abban reménykednek, h majd realnetvörkös mintára vmi marketing megállapodást kötnek.

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #140 üzenetére

    1. rengeteg 3rd party alkalmazás támaszkodik rá, mint a platform részére. akár egy xml dokumentum pharsolására vagy akár konkrétan egy weblap megjelenítésére.
    az egyéb win komponenseket meg sem említem.
    ha vkinek elég az ie és nem vágyik másra, akkor az opera hiába veteti ki a winből... (wmp-s példa is jól mutatja mennyi értelme volt)

    2. számítógép előtt is volt élet és mai napig sokan megvannak nélküle. miért is nem állt meg a fejlődés a kőbaltánál...

    3. én meg írtam, h nem olvastam el a topikot.
    btw, pár hónapja olvastam, h vmelyik fx-et rak rá alapból. ráadásul vistában a welcome centerbe bármit be lehet rakni.
    ha meg így van, akkor vagy a cikk félrevezető vagy az opera sem tudja mit akar csak bepróbálkozik. a "vegyük ki az ie-t" != "akadályozzuk meg a bartert"

    4. és kinek kéne eldönteni, h mi kerül fel a kínálatba? egy felmérésnek? és aki nem ért vele egyet? vagy az aki emiatt kimarad belőle?
    és mint írtam már, az ie a platform része. alkalmazások támaszkodnak rá. úgy is lehetne mint linuxnál, h minden program egy másikért kiált, ami még 2 másikért, amik még 3ért, amik...
    de nem véletlen a win az első számú programozási platform (a fanboyokat leszámítva az emberek a platformon elérhető alkalmazások miatt költenek egy os-re és nem önmagáért vagy mögöttes sallangért).

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #143 üzenetére

    valahogy az ilyen feljelentések nincsenek összhangban az ms felhasználóinak véleményével. ugyan ez a felhasználótábor nem fogható fel egy egészként, de az ms nyílván a túlnyomó többség igényeit próbálja kielégíteni.
    az egyik tábor elkezd hőbörögni, aztán hameg ms cselekszik, akkor a másik tábor kezd hőbörögni, h miért csinálta ezt, amikor jó volt úgy is.

    //
    a tabozást nem az opera találta fel, de még csak nem is az első böngi volt, amiben tabok (ablakok) voltak. ám teljesen mind1 ki volt az első, mert az fx volt ami elterjesztette. az ms meg csak követte a trendet. és itt kiemelném, h trend, mivel sok embernek az az első dolga, h kilövi a lapfüleket (még fxben is).

  • FTeR

    addikt

    válasz tildy #179 üzenetére

    rettentően informatív hozzászólás volt így 40komment távlatában. eredetileg csillagozva odaírtam, h eu alatt nem az uniót értem, de kitöröltem, mert a statisztikák a teljes európai kontinensre szoktak szólni, de úgy látszik nem kellett volna.
    (ez is nagyon informatív volt, de legalább off-ba raktam. :) )

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #168 üzenetére

    azt a libekre szétszedett dolgot .Net framework-nek hívják. már itt van pár éve. és még nyílt is. sőt, már a forráskódját is lehet olvasgatni. (mondom én, h előbb lesz a win nyílt, minthogy a linux elterjed)

    az a koncepció lényege, h van egy program, ami tud vmit, mert tudnia kell, akkor más program miért ne használhatná fel. pl excel fügvényeket is meg lehet hívni.
    valójában ez valósítja meg azt, h ha vki egyszer már valamit elkészített, akkor másknak ne kelljen foglalkozni vele és nem az, h 100 féle linux van, mert mindenki azt hiszi, h ő majd jobbat tud.
    ellentétben azzal a koncepcióval, h egy app maga mellé csomagolja a libe(ke)t, mert a fejlesztő nem számíthat rá, h ott lesz(nek) a gépen.

    az lényeg, h egyféle van. nem véletlenül sikeresek a konzolok is. adott platform 1 dolgot jelent és kész. mindenből 1 van. könnyű rá fejleszteni és optimizálni.

    példának okáért ASP.Net 2.0 van beépített user kezelés**. köv lehetőségeid vannak
    -felhasználod úgy ahogy van. (5per és pár kattintás)
    -testre szabod ami van (30p)
    -felhasználod egyes részeit (felüldefiniálod ami nem tetszik) (pár óra)
    -keresel egy 3rd parti megoldást (1-2óra míg megtalálod, aztán akár egy nap is lehet mire a tesre szabod)
    -magad készíted nulláról. (pár naptól egy egész hétig komplexitástól függően)
    ugyanez phpban:
    -keresel egy 3rd party megoldást
    -magad készíted el.

    a szükséges időt nem is nézve az elsőnek a köv előny is van:
    mindenki azt fogja használni, amitől nő a kompatibilitás. pl ha keresek egy jogosultság kezelős galériát vag egy forum motort, akkor az erre fog támaszkodi és tökéletesen passzolni fog az oldalamba, mert én is ezt használom a user kezelésre.
    ugyanez php-ban úgy nézni ki, h hosszú napok is eltelhetnek (akár sikertelenül is) mire sikerül összefésülni a modulokat.

    **friss élmény, ezért hozom ezt. de lehetne a beépített kalandár is

  • FTeR

    addikt

    válasz Tapsi #229 üzenetére

    "Telepítettél, és használtál te már pl. Ubuntu Linuxot Gnome-mal?
    Állítom, hogy a telepítés egyszerűbb, mint a Windowsé"

    hogy egészen őszinte legyek, már vagy másfél éve nem telepítettem linuxot sehova (tervbe van véve, h felnyomom virtuálisra, de nagyon nem érek rá mostanában ilyenekkel játszani), de kétlem, h a vista telepítőnél egyszerűbb lehet.
    berakod a lemezt, bebootol, megkérdezi a típust vagy bekéri a kulcsot, elmész inni egy kávét és kb fél óra múlva már az asztalon vagy és minden müxik. nem kell patchelni vagy driverekkel szenvedni, mert ha be volt dugva a net, akkor azokat is szépen felrakta.

    telepítésről jut eszembe. ismerős pár hónapja vett két notit, az egyiken vista volt, a másikon linux. kb 1 hét múlva néztem át, mert szólt, h a linuxal nem tud mit kezdeni (pedig a neten utánanézett) és tegyem rá az xpjét.
    bekapcsolom a gépet, erre indul a linux tele szemeteli a képet és megáll kis fehér villogó kurzorral az alján. reflexből próbáltam indítania GUI-t de semmi. erre kiderült, h csak egy pár megás sz*r van rajta (vmi L betűs nem rémlik már a neve). vajh ezeket is beleszámolják a linux eladásokba?
    (ügye kis hazánkban csak os-el lehet eladni előre szerelt gépeket. mág jó, h nem dos volt rajta)

  • FTeR

    addikt

    válasz Belba #266 üzenetére

    vistában már nincs semmilyen messenger. egyébként is az xp-és messengernek semmi köze az msn-hez vagy a Live mesengerhez.

    és döbbenetes módon rengetegen elkezdtek rinyálni, h miért nincs a vistában alapból LAN-os IM.

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #267 üzenetére

    "a programok döntő többségét win.re fejlesztik, csak és kizárólag"

    és szted ez miért van így?

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #277 üzenetére

    érdekes jószág ez az UHU. egy időben ezt hozták fel, ha user frendli linuxot akartak példának állítani. ám amint vki felvetett vmi negatívumot, a várttal ellentétben nem keltek a védelmére, hanem linuxos pajtik is lehurrogták.

    fogalmam sincs, h mi volt 2002 ben az UHU-ban (pedig felraktam) így sajna ez a 45p semmit sem mond. nem mintha az a 15p olyan eget rengető lenne. ráadásul csak azokat érdekli, h mi volt régen, akik semmi újjal nem tudnak előállni.
    mindig is azt szoktam mondani, h nem számít kié volt előbb, ha már a másik is tudja.
    azon egyébként mindig is elmosolyodom, ha linuxot driver kapcsán mint pozitív példát hozzák fel.

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #284 üzenetére

    csak felületesen futok át a topikon és ez kimaradt sry.

    fogadni mertem volna, h a marketinget okolod. ezzel csak az a gond, h a fejlesztőket kevésbé befolyásolja ez a tényező és inkább szakmai alapon dönt róla. persze egy bizonyos szint alatt már a piaci részesedés önmagában elég, de az sem marad fent örökké, ha elavul a rendszer. tod, winre kb 3ad annyi idő a fejlesztés és nem hasamra ütök, saját és mások tapasztalata. (a webfejlesztés meg kb a 10ede, de ez kevésbé az os érdeme).

    btw, nemrég nyilatkozott a symbianos fószer az "új" linuxos google platformról. aszonta a linux piaca gyorsabban aprózódik, mint amilyen sebességgel növekedni tudna és nem látja értelmét egy N+1. linuxnak.
    ez a vélemény kísértetiesen egybevág azzal, amit én szoktam mondogatni :)

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #290 üzenetére

    az adobe igen rossz példa. őshonos MAC csapat.
    a mozzról nem is beszélve. ha nem jelentek volna meg winre, akkor most sehol sem lenne az fx.

    tod az ms sem úgy kezde, h övék volt a teljes piac. akkoriban a amiga meg társai voltak a királyak, szal még csak nem is az os/2 (ami sosem volt az és nagyrészt az ibm tehet a bukásáról.**)

    de talán vegyünk egy közelebbi példát. nemrég volt a hír, h már a SUN is kínál wines szervereket. pedig '90 évek végén mindenki kiröhögte az ms-t, amikor belépett a piacra.
    arról nem is beszélve, h tavaly átvette a vezetést a unixtól. most már vhol 40% körül van, szemben a linux 15%ával. pedig hazai (unixos) páján jóval nagyobb előnnyel indult.

    ehhez a marketing igen kevés lenne.

    visszatérve a desktopra. a win azért terjedt el, mert olyat kínált amit a többi nem. és ez a központi managelhetőség volt. ez az, amiért irodákban még ma is megkérdőjelezhetetlen az IE dominanciája.
    a másik dolog meg egyértelműen az Office volt.

    erről jut eszembe. főnököm szerzett egy macbookot és úgy volt vistát tesz majd rá, aztán pár hét múlva feltűnt, h méh mindig az osx-et használja. kérdeztem, h miért, aszonta talált egy nagyon jó projekt manager progit rajta, már élni sem tudna nélküle. erre megnézem és az ms office for mac egy progija volt. sosem hallottam róla. utána néztem és kiderült, h az outlook helyett van benne és winre nincs belőle. hihetetlenül ironikusnak találtam. nem is értem miért nincs winre. amivel nem vagyok egyedül, rakat fórum tele van vele és mindenki csak csodálkozik rajta.
    keresgélés közben az is kiderült, h sokan hiányolják a maces verzióból azt a bizonyos központi managelhetőséget, ami jól mutatja, h miért is szeretik az outlookot winen.

    visszatérve az adobera. a kora wines appjaik kísértetiesen macesek voltak, ami egy wines usernek elég kényelmetlen (pl a jobb katt elhanyagolása). most eljutottunk oda, h inkább a maces verziók hasonlítanak a winesre. pontosabban eltűntek a különbségek a win javára.
    itt jutunk el a jó program fogalmához. meg kell nézni az office for mac-et. rá sem lehet ismerni. az ms tökéletesen alkalmazkodott a környezethez. egyértelműen egy mac-es termék. nem úgy, mint az adobés (és egyéb) portolások, h inkább lefejlesztenek egy saját eszközvezérlőt vagy GUI elemet, csak kevesebb gond legyen a cross platformitással. maximálisan támaszkodik a platform nyújtotta lehetőségekre (ez egyébként látszik a teljesen különálló fejlesztési ciklusról és a benne lévő "extra" appokról is).
    ez az, ami linuxnál egyszerűen elképzelhetetlen, hiszen soxor még saját magával sem kompatibilis, nemhogy bármilyen szintű uniformitás szóba jöhetne. linuxra azért nem fejlesztenek, mert egyszerűen nem éri meg. és ennek rengeteg oka, amik közül sokról az tehet ahogy fejlesztik és ahogy a fejlesztők viszonyulnak hozzá. és ez nem is fog változni, próbálkozhatnak bármilyen belső szabvánnyal. amíg a kemény mag abban hisz, h annál jobb, minél változatosabb, addig a linux nehéz platform marad.

    nem is meglepő, h ahogy egy linux disztrib nagyobb (általánosabb) népszerűségre tesz szert, a bázis amire támaszkodik ellene fordul, azzal a felkiáltással, h "fúj túl wines".
    maga az alap elképzelés életképtelen. ha a linux valahogy mégis elterjed (talán épp az msnek köszönhetően***), akkor az 1 darab disztrib lesz, amit ugyanúgy fog a jelenlegi kemény mag gyűlölni, mint amilyen ellenszenvet most a win ellen táplálnak.

    **egy ibm-es projekt manager csávó írta ezt a blogjában pár éve (ha vkinek megvan link, az írja már be, megköszönném)

    ***mint minden ilyen népszerűségnek örvendő termék esetén, magának a gyártónak kell hibáznia, h a konkurencia idővel fölé kerekedjen. jó példa erre az amiga, a netscape és a ps3 is. (halkan, zárójelben megjegyzem, h a konzol is egy olyan piac, ahol az ms-t elsőre kiröhögték. és így van ez a zune-al is, érdemes megnézni mit írnak a legújabb változatról a tesztelők).
    de mindezt félretéve, itt konkréten a novellre gondoltam. irónikus, h a legjobban fogyó linux disztri az, amit az ms árul. és jól látni, h mekkora ellenállásba is ütközik az egész.
    és itt elég nyilvánvaló, h ez azért a plusz dolgért van, amit az ms hozzátesz az egészhez.
    lol, erről meg az jutott eszembe, h a nyáron a leginnovatívabbnak kikiáltott linuxos/nyílt fejlesztés a Mono volt, amiről meg tudjuk, h kitől van elsődlegesen :)

  • FTeR

    addikt

    válasz Belba #301 üzenetére

    az ms nem véletlen vette ki a telepítési opciókat. a support által begyűjtött infókból világos volt, h a korábbi wineknél az okozta a legnagyobb gondot, h a minimálisan feltelepített win nem tartalmazott valamit (pl driver vagy vmi hálózati cuccos) és a telepítő lemez sosem volt kéznél, főleg nem egy átlag user számára.

    csak, h ellenszegüljek. az ms pont azért sikeres, mert jobban tudja, h mi kell neked. pont az ie kapcsán írtam már, h érdekes módon az ie7 meg az új ofisz is úgy jó ahogy van. nem akarom semmilyen módon testre szabni. ellentében pl az fx-el, aminél rengeteget szenvedtem a testreszabással és sosem volt jó, mert én sem tudtam mit akarok, csak azt éreztem, h nem jó úgy ahogy van.
    itt jön a képbe pl a Fitt's law. elég komoly fejlesztő bandának kell ahhoz lenni, h ezt is figyelembe véve valóban kényelmes appokat készítsünk.

    a félreértések elkerülése végett, a mozilla egyáltalán nem számít már kis nonprofit csapatnak. utána kell nézni az éves bevételüknek, a moz corpról nem is beszélve. btw, annak a létrejötte is jól jelzi, h a az a mindenfelé nyílt módszer mennyire nem életképes.
    velük kapcsán is fel kell lassan fogni, h nem az kis feltörekvő csapat, mint amilyen a google is volt. tanulságos volt látni, ahogy a korábban körberajongott "don't be evil" cégecskéből, hogy lett ugyanolyan monopol, mint az ms és ezzel párhuzamosan hogyan növekedett meg azok tábora, akik ugyanúgy ellene vannak, mint az ms-nek. persze ott még nem tartunk, h divat fikázni. ahhoz még kell egy évtized.

  • FTeR

    addikt

    válasz Cathfaern #303 üzenetére

    egészen a vistáig én is ellene voltam a docs & settings mappáknak és volt saját bevált mappám már w95-től.
    az a helyzet, h nem éri meg az árral szemben menni. azoknak a mappáknak nagyon komoly támogatottságuk van. kezdve, h az "open doc" vagy "create new" menüpontok mind ott kezdenek, egészen odáig, h maga az os hogyan engedi a hozzáférést alapból.
    ráadásul nincs is helyhez kötve. simán átrakható egy másik vinyóra és onnantól kezdve a normálisabban megírt programok ott is fogják keresni (persze a bénább fejlesztések beégetik az elérési utat, de a normálisabbak a reg váltózókat használják).

    már sok, eb vs. ms topikban leírtam, h a versenyt nem azzal kell növelni, h a jobbnak keresztbe teszünk. ez olyan, mint ha a gyorsabb futót elgáncsolnánk vagy súlyt rakatnánk a lábára csak azért, h a többinek is legyen esélye. ám ez nem azt jelenti, h nem végezzük el a drog tesztet. de azt is a normális módon és nem úgy, ahogy mostanában na wada eljár. no, ennyit a béna párhuzamokról :)

    az operának egyébként sztem tényleg az a baja, h túl sokat tud. túl bonyolult használata. az emberek nem szeretik ezt. egy mostani fejlesztésemnél, a weblap adminjába beraktam egy fullos fájl kezelőt, meg egy (google calendar like) naptrá kezelőt és a végén ki kellett venni és berakni egy fapados gyak semmit sem tudó megoldást, mert a userek egyszerűen nem tudtak mit kezdeni velük.
    aztán arról sem feledkezzünk meg, h ff előtt nem ingyenes. és a marketingje sem elég jó. nem úgy, mint ff-nél. gyak mögé raktak egy vallást és most minden második weblapon ott egy "get fx link" (a get fx with google tolbarról nem is beszélve).

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #312 üzenetére

    te komolyan azt hiszed, h az emberek tudják, h mit akarnak?
    még véletlenül sem nyomnak ész nélkül továbbot minden telepítőn, aztán meg anyáznak, h mi a sz*r került fel már megint.

    észre kéne venni, h az emberek nagy része annak is örül, h be tudja kapcsolni, nemhogy telepítésnél nekiálljon válogatni. én konyítok a dologhoz, sok appnál mégsem tudom, h az egyes opciók mit takarnak és inkább felnyomom a defaultot.
    arról nem is beszélve, h egyáltalán nem telepítenek os-t. az kerül a gépre, amit a szomszéd mágus feltesz rá úgy ahogy ő gondolja, h jó lesz azoknak. azok meg nem tudnak szolni, csak nem értik, h miért nem úgy müxik ahogy eddig.

    vmikor az fx 1.0 és 1.5 között, amikor még én is azt használtam (mert az operával sok bajom volt, ie6ot meg sosem volt a default böngim) felraktam egy ismerős gépére, h azt használja, mert hasonló a kezelő felülete és a kicsi részesedése miatt nem tud vele annyi szemetet összeszedni mint ie-vel. aztán amikor már 2.x is kint volt újra találkoztam a gépükkel és még mindig ugyanz az fx verzió volt fent és meglepő módon tele mindenféle toolbarrál (mint annó az ie6), aminek a települését nyílván ők hagyták jóvá és mégis ott értetlenkedtek és kérték, h szedjem le őket...

  • FTeR

    addikt

    válasz Belba #319 üzenetére

    ez érdekes. a lényeget ugyan nem cáfolja, mégis meglepődtem.
    nehezen hiszem el, h ofisz meg adobe telepítésnél win lemezt kér. biztos xp volt?
    mondjuk a drivert sem nagyon hiszem, mivel mindent feltesz ami a lemezen van. legalábbis eddig így tudtam. majd moonman kijavít :)

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #323 üzenetére

    ehhez hagy gratuláljak külön is.

    belátom kicsit csapongtam, de azért az értelmezhetetlentől messze van és még az off rész is a beszélgetéshez kapcsolódik.

    mondjuk azon nem csodálkozom, h nem sikerült meg/felfogni a léyneget...

  • FTeR

    addikt

    válasz Cathfaern #326 üzenetére

    sztem segítene a rendezési szokásaidon is. ;)
    igaz nekem a saját mappámban is megvoltak a doksik/telepítők/zene/képek/munka felosztás (úgyahogy :) ).
    ezek egyébként még most is megvannak, mivel nem volt miért átmásolni őket, de pl letöltéseknek és új anyagoknál már a beépítettet használom. még akkor is ha flashgetel töltök (nagyobb fájlnál elég idegesítő, h előbb a tempbe-be tölt, főleg ha C:\-n nincs hely). munka mappám az egyetlen ami tartja magát, mivel nem winre fejlesztek. de lehet ez is változni fog, ha áttérek asp-re...

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz moonman #329 üzenetére

    ööö, akkor nincs irónia? (mondjuk elsőre azt olvastam, h "értelmezhetetlen" :D )
    akkor ezek szerint nincs is miről tovább vitatkozni :)

    én kérek elnézést. sry

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz Cathfaern #326 üzenetére

    "Tudom, referálás akart lenni, nem ellenvélemény"
    akkor viszont nagyon szépen zanzásítottad :)

    csak tömören a lényegre térve és nem anagdotáktól ömlengve :DDD

    huhh, de elmentünk udvariasba. hirtelen nem is tudok mit kezdeni vele :R

  • FTeR

    addikt

    válasz Wolverine #335 üzenetére

    egyrészt még simán lehet szabvány, csak a gyorsított eljáráson hasalt el.
    másrészt, nincs olyan, h "a szabványosat". nemcsak 1 szabvány létezik. ez egész csak egy olyan, mint egy oklevél. egy szervezet elismeri és felügyeli, kész. jól jelzi ezt az, h a ODF egyik alapítója nem rég átnyergelt a w3c kezdeményezéséhez. (arról nem is beszélve, h az indoklásban kifejtette, h az odf mennyire alkalmatlan általános szabványnak, pont az ms ofisz tudás** inkompatibilitás kapcsán)
    harmadrészt van hozzá plugin...

    **képességekről van szó és nem az ofisz dokumentumokról. szal egyszerűen alkalmatlan a feladatra, így az ms akkor sem használhatná ha akarná.
    egyébként is, akik támogatják azok is csak azért teszik, h az ms-t gyengítsék. ők lennének a legjobban megütközve rajta, ha az ms elkezdené használni. erre meg a .pdf esete jó példa...

  • FTeR

    addikt

    válasz Rolly #340 üzenetére

    sztem a TC olyan default program lett, mintha winnel együtt lenne csomagolva.

    btw, sztem fájlt elérni vistán már gyorsabb és praktikusabb explorerben (intéző), mint TCben, de minden más fájlműveletben az a jobb.

    én a notepad++ használom, az van TC F4-en és IE forrás nézeten is :)

  • FTeR

    addikt

    válasz Wolverine #341 üzenetére

    akkor neked mind1, h szabványos vagy nem. az openxml nyílt. ha másért nem azért, mert belemész a .zip-be és megnézed az "olvasmányos" XML-t. de természetesen van hozzá doksi is.

    jóval nyíltabb, mint pl a .pdf, mégsem pattog senki.

  • FTeR

    addikt

    válasz tildy #353 üzenetére

    csak szimplán nem kell hülyének nézni a másikat és már is folyékonyabban megy a dolog...

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #345 üzenetére

    nah, ez a te problémád. szted azért szar az asp.net, mert már volt java. némi ellentmondást érzek a világképedben. egyrészt azon erőlködsz, h legyen olyan változatos, mint a linux másrészt meg mindenből legyen 1 és az legyen az első.
    a példa a fejlesztő környezet hatékonyságáról szólt. javanak és a .net-es nyelveknek annyi közük van egymáshoz, h OO meg egyfajta virtuális gépen fut. de ezt már kitárgyaltuk egyszer, szal most nem megyek bele.

    a konzolok kapcsán direkt kihangsúlyoztam, h adott platformon belül egyféle, mert tudtam, h lesznek olyanok akik nem értik meg a dolgot. a párhuzam tökéletes, mert operációs rendszerekből is többféle van és pont az volt a fejtegetés lényege, h míg winre fejlesztők 1 winre fejlesztenek (most tekintsünk el a verzióváltásoktól, mert az elkerülhetetlen), addig linuxnál még egy disztrin belül sem feltétlenül így van. a konzolra fejlesztők pont azért szeretik a pc-vel szemben, mert 1 platform 1 hw vagy úgy jobban érthető 2-3 platform az 2-3 hw környezet. ellentétben a pc-vel, ahol mindenből van min 10 féle.

    a php is tökéletes példa, mivel két eltérő platformot hasonlítottam össze. és ezt a kettőt az operációs rendszertől függetlenül tettem (még írtam is, h kevés köze van az os-nek hozzá), főleg, h php is van win+iis-re meg asp is van linuxra (úgyahogy).
    párhuzam azért tökéletes, mert az egyik rendszer a ms féle mindent bele és egyféle módszert képviseli, míg a másik a linux féle core+mindenkisajátja. két gyökeresen eltérő elképzelés gyak semmi közös nincs bennük és nem vita kérdése, h ma melyikre hatékonyabb fejleszteni. pedig nem volt mindig így, a sima ASP-k katasztrofálisak voltak, de még a net1.x is csak a határt súrolta. ám a 2.0 álva hagyta a php-t.
    ugyan újabban (nyilván a jó példát látva :) ) php-hoz is van pár teljes körű keretrendszer, de azokkal 2 gond is van, az egyik, h egymás konkurenciái, a másik, h senki nem tekinti alapértlemezettnek.

  • FTeR

    addikt

    válasz cucka #363 üzenetére

    a word 2 féle html-t gyárt. az egyik pontosan vissza adja a doksi formázását, de telepakolja mindenféle saját megoldással és nagy eséllyel csak ie alatt lesz jó, a másikba meg csak minimális css formázást ad, ami nagy eséllyel nem lesz 100%os, de jól fogja követni az eredeti formázást. ez egyébként nagyban függ attól, h az eredeti doksi hogyan van megformázva. sajnos a normális formázást nem oktatják gyorstalpaló kurzusokon, így általában borzasztó a végeredmény.

    egyszer nagy mennyiségű .doc-ot kellett weblappá varázsolnom és a dreamweawernek van is erre egy import funkciója, ám az az ofiszt függvényét hívja meg (mit is írtam korábban ;) ). elsőre katasztrofális eredményt adott. így a probléma felismerése után (rossz formázást) kiadtam egy kollégának, h másszon végig rajta és tegye egységessé a formázást. és láss csodát, ezután már normális html+css adott vissza, amit gyors search&replace-el még át is lehetett alakítani.

  • FTeR

    addikt

    válasz azbest #367 üzenetére

    "elvileg úgyis csak ms platformokon futhat"
    pont az a lényeg, h elvileg bárhol futhat. inkább gyakorlatilag nem. de abba is be lehet kötni, mivel ott a mono. de azzal úgy kell bánni, mint a JAVA-val, a legkisebb közös nevezőt kell figyelembe venni. ezzel viszont pont azt veszti el, ami miatt a .net-et szeretjük...

    hivatalosan jelenleg 2 platformon érhető el, az egyik xpsp2 a másik a vista. ez elsőre nem tűnik lényegesnek, de ha jobban megnézzük, a .net a 4 legnagyobb vista fícsört áthozza xp-re.

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #375 üzenetére

    webfejlesztő platformot hasonlítottam a webfejlesztő platformhoz. ez egy normális összehasonlítási alap.
    az, h a skacok php5-nél gondoltak először komolyan az OO-ra, és 6-osnál kezdtek igazán rá gyúrni, az csak azt jelzi, h mennyire le vannak maradva. vagyis ebből a szempontból is tökéletes a példára.
    az asp nem a C#-tól az ami, hanem az asp részétől, ami már akkor is megvolt, amikor a .net még sehol sem volt. egészen 3 generációt sikerült megélnie. most már a .nettől nem, de a nyelvtől továbbra is független a dolog. igaz ms részről "csak" 3 nyelv van támogatva.
    de a te logikád szerint ez sem lehet összehasonlítani, hiszen az asp egy lenyíró nyelv alapú móka, még a php egy script nyelvnek indult. de akkor felmerül a kérdés, h saját magát leszámítva mihez lehetne hasonlítani a php-t, hiszen már nem script nyelv és még nem is OO, ellenben van hozzá zend framework.
    tod, asp-ben lehet pontosan ugyanúgy fejleszteni, mint php-ban, csak <? helyett <% kell írni.

    abban megegyezhetünk, h ég és föld a különbség. mint írtam, fényévekkel állva hagyta.
    a sima asp egy jó alap ötlet volt (olyasmi, mind a coldfusion), de egyszerűen nem lehetett testre szabni, így inkább egy nagyon gyenge template rendszerre hasonlított. ez megváltozott, amikor alá rakták a .Net-et, ám 1.0-nál az még nagyon kezdetleges volt és ezen a 1.1 sem változtatott. a php ekkor még simán nyert a rutinjával (legalábbis átállni biztos nem érte meg). ám 2.0-val ez megváltozott. mindig is a php volt az elsődleges platformom és még most is az, de nemtok olyan területet mondani, amhol a php gyorsabb, praktikusabb vagy egyszerűbb lenne, még akkor sem ha az összes félhivatalos libet hozzá vesszük.
    de azóta már évek teltek el. itt a 3.5 is. ugyan asp oldalon "csak pár" új vezérlőt hozott, de a .net részét tekintve bejött pár nagyon praktikus dolog, ami alapjában változtatja meg a dolgot (pl LINQ). ezzel szemben a php5 gyak bukásnak tekinthető, mivel már itt a php6 és még mindenki php4et használ (nemrég volt egy stat erről).

    #371:
    elképesztő vagy. erre csak azt tudom mondani, h ezzel nyugtasd magad és álmodj szépeket.
    nem látom, h BG egy zseniális üzleti lépése hol befolyásolja a későbbi winek (főleg az nt) fejlesztői létjogosultságát. ez a ki-kitől lop, meg egy gyerekes vita. legjobb esetben is a trend követése van. a kora winek fejlődésére meg egyértelműen azok az arcok hatottak, akik átnyergeltek (átvitték a tudásukat) az ms-hez.
    ráadásul a helyedben nem erőltetnem ezt a vonalat, mert a linux keletkezése is jogilag tisztázatlan (volt), de fejlesztői szempontból meg egyértelműek a gyökerek.
    (hamár itt tartunk az egész fejlesztési modell arra épül, h hogyan "lopjunk" a másiktól :U )

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #380 üzenetére

    :D bárcsak ötös lottón tudnám ennyire előre, h melyik számok fognak bejöni.

    abban biztos voltam, h bambano rákap a dologra, de többiekre nem mertem volna fogadni, mivel azt hittem már nem olvassák a topikot. gondolom én legalább ennyire kiszámítható vagyok :)

    ha ennyire tisztán látod a linux fejlődésének kereteit és hatásait, akkor ugyanez miért nem megy a winnél?

    az nem megy, h 2 ellentétes vonal mentén állítasz dolgokat. vagy amellett érvelsz erkölcsileg nem lopás vagy amellett, h jogilag. lehet mindkettővel érvelni, de akkor nem lesz mivel szembe állítani.
    az sem lopás, amit az ms csinál(t). a mai jogrendszernek megfelelően megvásárolja a technológiát. ha nem így lenne, akkor már szétperelték volna (amire rendszeresen van próbálkozás és különféle szabadalmakra hivatkozva helyenként sikerrel is jár, aminél az ms a bíróság döntésének megfelelően jár el. lásd pl ie object mizéria).
    ennyit a jogi részéről.
    az erkölcsi szemszög erőltetése jóval hatásosabb lehetne. ám semmi mást nem csinálsz, csak veszel egy eszmét vagy gyakorlatot, amit te felsőbbrendűbbnek vagy előrealvóbbnak gondolsz és ahhoz képest méred. a GPL kapcsán már kifejtettem, h az általatok képviselt csodás rózsaszín világ számomra pont az ellenkező hatást váltja ki. mert nincs másról szó, mint megkötni a másik kezét, h ha én nem akartam hasznot, akkor más se akarjon.
    csak technikai különbséget látok aközött, h valamit szabadon elérhető (és/vagy ingyenes) forrásból vagy térítés útját megszerzett jogokkal használom fel.

    mindennek van egy fejlődés menete, ahol nyomon követhető az egymásra gyakorolt hatások. a társadalom fejlődésénél is az elmaradottabb rész figyeli, követi/másolja a sikeresebb régitó. ám ez nem zárja ki, h idővel túlnőjön a "mesteren". és mint ahogy azt az infó történelem is mutatja, az ms ebben legjobb. mielőtt belépne a piacra, megnézi, h a már ott lévők mit csinálnak jól vagy rosszul és a hibájukból tanulva, a saját elgondolását hozzáadva feléjük kerekedik. ezt egyébként minden épkézláb vállalkozás így csinálja (ha úgy tetszik, terep szemle).
    írtam az előző topikban, h ezt ki honnan vette dolgot ne erőltesd, mert ezen logika mentén a linux kapásból elhasal, hiszen a nyíltságot leszámítva semmit újat nem hozott. annyira nem, h korabeli vélekedések szerint már egy elev elavult rendszerre kezték építeni. és lássuk be, azóta sem hozott semmi újat (ha ennél úgy érzed, h semmit sem tudok róla, akkor gondolj arra, h én is ezt gondolom, amikor saját hülyeségeddel jössz). nem mintha a linux mint egység egy kézzel fogható dolog lenne, mivel pont az az alap ötlet, h mindenki beleadja a sajátját. igazából olyan, mint egy massza a unix és a win/mac között fél úton.
    remélem ennek fényében nem kell (újra) végi venni egyenként a példáidat. pl a gui oda vágó részét annak rendje és módja szerint licenszelte az ms. és szó sincs meglévő rendszerek összegyúrásáról. azt pont a linux rendszerek csinálják (remélem érzed a folyamatos ellentmondást az érvelésed és az általad támogatott világkép között). technológiai elképzelések saját implementációjáról van szó.

    bármennyire fáj, az, h ma minden háztartásban van szgép, az nagyrészt az msnek köszönhető. ha LT vagy barátain múlna volna, akkor még ma is a geekek kis közösségének játéka lenne. ha meg mondjuk az apple-en, akkor a gazdagok játékszere maradt volna. az ibm meg már eredetileg sem gondolta komolyan (ez jól látszik, h létrehozták a mára legdominánsabbá vált platformot és nem voltak képesek nyereséget termelni belőle, aztán eladták a lenovonak és láss csodát). mikor az ibm még úgy tervezte, h 2000-re már több száz gépet fognak eladni, BG már megfogalmazta azt a vízióját, h minden háztatásban lesz 1 szg.
    a helyzet az, h a BG nem veszi meg a dos-t, akkor arról az os-ről sosem hallottunk volna és világra gyakorolt hatása egyenlő lenne a nullával. és mivel elég hamar egy rövid időre az ms marad az egyetlen komoly erő a pc mögött, azt is kijelenthetjük, h ms nélkül ma nem lenne pc. helyette az amiga/comodor/mac féle megoldás lenne a domináns.

    valahogy mégis mindenki a dos+wint vette. jah, h a unix alkalmatlan volt otthoni használatra, a linux meg még sehol sem volt (azt csak a fanboyok hitték, h alkalmas desktop os-nek). a korábbi nagy nevek meg hibát hibára halmoztak (az ms nélkül már apple sem lenne...). még ha nem is látjuk, h mi az, akkor is látni kell, h valamiért az emberek a hibái ellenére is azt választották és teszik ezt a mai napig. és erre kevés marketing, ha csak ezen múlott volna, akkor most a mac lenne a domináns platform.

    az, h BG kamuzott az ibm-nek egy sima üzleti döntés és csak az. nyilvánvaló, h akkor már megvolt a terve, h ha a nagy kék leszerződik, akkor honnan fogja beszerezni az anyagot. ez nem más, mint kockázat minimalizálás. nem volt mit veszteni. ellenben ha előbb megveszi és az ibm-nek nem kell, akkor ott marad volna a nyakán.

    vistának már beta alatt nagyobb volt a piaci részesedése, mint a linuxnak. így nem hiszem, h az sp1 bármit is számítana. ms-nek 8 éve nem látott rekord bevételei vannak vistából. BG esténként biztos álomba sírja magát, h arányait nézve nem terjed 2x jobban, mint az xp. mágha valamiért a vista úgy is járna, mint a Me, akkor sem történne semmi (hiszen nem az a gond, h a konkurencia lenyomja).
    röhejes az egész felvetés. a linux évtizedek óta képtelen kitörni abból a pár százalékból és mint ellenérvként azt hozod fel, h a vista nem egyből 100%on van. lol...

    itt egyébként újabb ellentmondást vélek fölfedezni, mivel egyrészről azzal vádolod az ms-t, h semmi innovációt nem hoz, másrészt a vistának pont az a baja,h annyi mindent módosítottak rajta, h a felhasználók egy részének már túl sok.

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz tildy #393 üzenetére

    az ie-nek beállított operát is simán lehet azonosítani. ugyan az azonosítóban az szerepel, h ie, de az engine résznél zárójelben már opera van...

    #393
    azon ismét nem lepődöm meg, h lényeget nem sikerült felfogni. de a remény hal meg utoljára. addig is úgy veszem, h másba nem tudtál belekötni.
    nem mintha ezzel sokra mentél volna, mert ahhoz olyat kellett volna mondani, amiről nem tudok. ami nem nehéz, mivel nem vagyok minden tudó és talán még emlékeztek rá nemrég a java kapcsán volt akinek sikerült.
    (egyébként azt akartam írni, h "elavult technológia mentén", de már lejárt a szerkesztési idő, amikor észrevettem).

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #394 üzenetére

    "szerintem ez bug, szerinted meg feature"

    ebben megállapodhatunk.

    (csak ne keverjük a 2 dolgot. az a megjegyzés nem a szabványosságnak szólt, hanem a korábban írt példáknak(xbox,zune vagy akár a win server piacra lépése) és nem annak, h pl a w3c munkájáról miként vélekedek)

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #421 üzenetére

    kíváncsi lennék, h mit szólna az opel ha az eu megtiltaná, h gyárilag tegyen rádiót a kocsikba :)

    mint minden példa, a tied is idétlen. az utak és a kocsik sem 1db 100% egységes szabványra épülnek. sőt, a kettő közötti kapcsolatot semmi nem írja le.

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz doc #423 üzenetére

    nemtom, eddig minden opelomba (és amit láttam) be volt gyógyítva a műszerfalba. max az egész elbontásával lehetne kivágni :)

Új hozzászólás Aktív témák