Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kisninja

    őstag

    válasz Chal #179 üzenetére

    Én paradoxos vagyok ahogy a cégem is. Én mindig úgy mondom elméletileg akkor nem fog megszólalni de az is lehet pont azt a zónát nem lehet bypass-olni. Kismillió módon be lehet állítani ezeket de ha lekötöd a kezelőt elvileg nem fog megszólalni csak hibát dob. De felügyelet tudja néha nem árt egy hangos riasztás :D

    zacskós: Hát érdekes hiba gondolom tudod hogyan működik akkor jelez ha valami közelebb van mint 0,75m.
    Nem poros nagyon vagy nincs közelében radiátor hőforrás ?

    [ Szerkesztve ]

    powered by: ®MAJORMÜVEK®

  • joghurt

    addikt

    válasz Chal #184 üzenetére

    Megérdemelne egy Logout cikket...

    A tej élet, erő, egészség.

  • Chal

    addikt

    válasz Chal #184 üzenetére

    Na, akkor egy kis ismertető, blog íráshoz nincs sok kedvem, meg nem is akarom bő lére ereszteni, nem saját ötlet, én csak megépítettem :)

    Szóval a DSC keybus protokollt már jópár éve reverse engeerelték, van is hozzá egy linuxos library, ezt portolta egy Nikhil nevű fazon Arduinora és ESP-re, valamint írt hozzá egy halom hasznos példa szoftvert, mobil és webes gui-kkal, Apple Homekit támogatással, és egy halom mással. Az egész projekt megtalálható a githubon, szabadon használható, módosítható:

    https://github.com/taligentx/dscKeybusInterface

    Az én implementációm egy Wemos D1 mini-re épül, így néz ki:

    Itthoni beszerzéssel (Hestore) az egész cucc kb. 5eFt-be került, dobozzal, Wemos-al, egyéb alkatrészekkel, és a bal oldalon látható stepdown converterrel (12V->5V).

    Az eszköz a tápot a központ aux (12V) kimenetéről kapja, ezen kívül 2db kábellel csatlakozik a keybusra (data, clock, zöld és sárga) szóval simán csak a kezelő(k) mellé kell kötni párhuzamosan.

    Az sw az én esetemben a következőket csinálja:

    - bekapcsolja a wifit, IP-t kér
    - figyeli a keybus eventeket (ezeket írni is tudja, tehát be lehet vele riasztani, illetve kezelő "gombnyomás" eventeket is tud küldeni, bármilyen DSC kezelőn található gombot tud emulálni
    - mqtt-n elküldi az eventeket a Home Assistant nevű smarthome sw-nek, ami a home szerveremen fut, és egyéb dolgokat is vezérel a házban (világítás, redőnyök, különféle szenzorok, stb..)

    Amit én hozzátettem a kódhoz, az annyi, hogy a Wemos soros portjára küldött üzeneteket kirakja egy TCP portra is, ahol telnet-el lehet nézegetni, ez hibakeresésnél jól jöhet. Illetve tettem be egy ledet, ami jelzi hogy van e wifi kapcsolat és hálózat.

    Itt van még egy screenshot egy kezdetleges Home Assistant integrációról, persze a végleges megoldás ennél majd kultúráltabb lesz, csak pár perc alatt dobtam össze a configot az eszközhöz, hogy lássam hogy egyáltalán működik e:

    Nagyjából ennyi, ha valaki meg szeretné építeni, és van kérdése, nyugodtan tegye fele, ha tudok, segítek. Tudtommal amúgy bármilyen DSC-vel megy, mert a keybus protokoll maga kb. 20 éve változatlan (mondjuk az új központokat nem ismerem annyira, majd valaki cáfolja meg ha nem így van).

    [ Szerkesztve ]

  • Zazo

    csendes tag

    válasz Chal #194 üzenetére

    Szia!

    Köszönöm szépen! Szerencsére simán hozzáférek a kábelekhez, mert kábelcsatornában megy, teljesen elérhető végig. :)
    Akkor próbálkozom majd egy érzékelő cserével első körben. A csere egyébként simán elvégezhető vajon? Úgy értem leszedem a régi érzékelőt, felforasztom az újat, és kész? A rendszer nem fog megbuggyanni ettől?
    Más tipusú érzékelőt is felrakhatok, vagy muszály hogy ez is paradox márkájú legyen (neten láttam csomó félét, pont paradox márkájú nyitásérzékelőt pont nem - legalábbis abban a boltban, ami a közelünkben van)?

    Köszi,

    Zoli

Új hozzászólás Aktív témák