Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz KISDUCK #65000 üzenetére

    + Bad Pritt

    1. a könyvekben nincs semmi! A filmben persze látványra félreérthetőnek nevezhető a 'tömény, túltolt giccs', de a kontextus (1. ld. Samu-Rozi, 2. ld. egyetlen egy utalás sincs Frodótól semmilyen vonatkozásban (a legvégén annyit karattyol, hogy Széltető utántól neki itt már nincs nyugodalma) és a logikai narratív vonal is ellene mond ennek a homo-feltevésnek.
    2. legalább a tetves wiki-t üssétek már fel a bulvártrash helyett: Tolkien (a katolikus anyja hatása, a háborús élmények (bajtársak sokaságát elveszti), barátsága C.S.Lewis-zal, szerelme Edith (vö. Lúthien története), stb.).
    3. "Tolkien egy keresztény, vallásos ember volt, jó családi háttérrel és széles baráti körrel, szóval nincs nyoma annak, hogy lettek volna hajlamai."
    De belemagyarázzuk, mert...miért is?
    "elemezték a munkáit műértők, később még pszichológusok is és mindig téma volt, hogy miért jelennek meg szinte minden könyvében ezek a végletes, mélyen érzelmes, feltétel nélküli odaadással bíró férfibarátságok, mikor más kortárs írókra és a zsánerre akkoriban ez egyáltalán nem volt jellemző"
    A kulcsszó a keresztény - ha tényleg akkora hatást gyakorolt rá a mélyen hívő anyja, és ezáltal nem felületesen, hanem a rá egyébként jellemző kíváncsi és alapos, kitartóan kutató, elemző és megélt hite alapja, akkor a legnyíltabb (naiv) emberszeretet (vö. az áthallást a bajtársias együtt küzdésben az I. vh élményei és Frodóék fiktív útja közt) lesz a lecsapódása úgy Samu és Frodó, mint Tuk és Trufa, valamint Gimli és Legolas (kifejlődő), valamint Gandalf és támogatottjai, stb. közt.
    Ez filmen megjelenítve - giccsesen - lehet vicc, mém alapja, mert így sikerült, de indokolatlan belemagyarázás, mert nulla ráutaló jel - pláne explicit kifejeződés - van, ahol megragadható (megalapozott) lenne. És akkor vesd össze a könyvvel, ahol még annyi sincs.
    A "műértők" meg vajon kik (milyen érdekek mentén, milyen érvek mentén mit szőttek köré, mikor ott a könyv és ott van maga a film is, amiben semmi nincs), a pszichomókusok meg írják föl a még több tablettát, mert az infláció miatt csökken a profitjuk...
    Komolyan ez az érv, ez támaszt alá valamit, aminek nyoma sincs...szemben a pl. fekete transzvesztita tündérnagynéni esetével, ahol meg számon sem szabad kérni, hogy wtf, mert nem pc?
    Nem lehet, hogy egy keresztény alapú (és akkor a Narniát is ide vehetjük C.S. Lewistól, de a Harry Potter Dumbledore-esettanulmányt is a nem-keresztény, de semleges alapból merítve) művet akarnak semlegesíteni/átformálni/elcsalni ugyanazért, amiért az érzékenyítést meg ömlesztik...?
    4. A rasszizmust - mint idehozott témát - leszarom, mert akkor Sapkowskit (meg művészettörténet vonalon az elmúlt 1500 év európai alkotóját is) ide lehet ráncigálni, mint Floyd összeesküvő gyilkosát (sic!). Bulvártrash pc baromság.

    Arra voltam kíváncsi, van-e valami tény, ami kimaradt volna, de csak a Blikk szintje merült föl... Kár. :U

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák