Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #28666 üzenetére

    Egyrészt én egyáltalán nem tudom, hogy miért volt szükséges Mohamednek azzal előállnia, hogy Gabriel arkangyal megmondta neki a tutit - mivel mondhatott volna teljesen mást is (mármint történelmileg alakulhatott volna úgy, de mi most retrospektíve firtatjuk a dolgot), illetve ahhoz képest is alacsonyabb szintű hivatkozás, mint ahogy a zsidók és a keresztények is magára Istenre - mint közvetlen megszólítóra - tudnak hivatkozni, nem csak egy angyalra.

    Másrészt tartalmilag is necces, hogy vajon mit felejthetett el közölni az Isten az Ószövetség, illetve az Újszövetség keretén belül - hogy egy harmadik, kiegészítő/reboot/director cut edition merülhetne föl...?
    Szerk.: nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha azzal legitimálod önmagadat, hogy általad hazug, csaló, tévelygő, eretnek prófétákra hivatkozol, akkor az egy önmegsemmisítő öngól a legitimációdat tekintve...

    Harmadrészt, tartalmilag és logikailag is fennáll(hat) a folytonosság a zsidó Ószövetség és a keresztény Újszövetség közt - könyvtárnyi bizonyíték áll rendelkezésre, mely felsorakoztatja az Ószövetségben rejlő Újszövetségre előremutató hivatkozásokat, valamint fordítva. Ezek - ha úgy tetszik: irodalmi -, de szövegelemzés alapján objektíve létező tények. Az elfogadásuk/tagadásuk már hit kérdése.
    Ezért ez a felvetés nonszensz: "A keresztényekre nem lehet mondani, hogy azt mondják hogy istenük ugyanaz mint zsidóké, de valójában teljesen más elképzelés?"

    Negyedszer, a tetten érhető tartalmi különbözőség és logikai bukfenc vitán felül álló tényként vet árnyékot az iszlám kijelentésére, miszerint ugyanannak a "tökéletes kifejeződése" lenne.

    Mindezek tehát felülírják azt a problémát, melyre utalsz, hogy esetleg a kereszténység is tévedhet/hazudhat/stb.
    Mert, ha téves és /vagy hazug, akkor viszi magával az iszlámot is. De ha igaz, ha tévedés a kereszténység, akkor is - önállóan, magában való módon - fennáll a fentebb kifejtett legitimációs probléma az iszlámmal (máshogy viszonyul a világhoz, más a moráletikája, nincs folytonosság a hivatkozott előzményekre, csak nevek szintjén, és feloldhatatlan a feszültség Jézussal).
    E tekintetben tehát nem áll meg a felvetésed, hogy "Te úgy hivatkozol az evangéliumokra, mint hiteles szövegre.", mert mindegy az iszlám szempontjából (sehogy nem jön ki a 2x2=4).

    És pont emiatt kezdtem azzal, amire utaltál: "Dehát azzal indítottál, hogy gyakorlatilag a muszlimok más istenben hisznek, mint a zsidók és a keresztények.", mert a gyakorlatban tetten érhető a különbözőség, hiába a szavak (csak össze kell vetni a három vallást és kibogozható a kérdés).

    "Te úgy hivatkozol az evangéliumokra, mint hiteles szövegre. De a zsidók nem ismerik el"
    Erre is utaltam a #28657-ben, hogy sajnos ezt a problémát is agyonhallgatja a Katolikus Egyház, ami a mulasztás bűne.

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák