Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #28668 üzenetére

    ""...miért volt szükséges Mohamednek azzal előállnia, hogy Gabriel arkangyal megmondta neki a tutit..."
    Szerintem ennek nagy hagyománya van. Isten gyakran alkalmaz közvetítőket az ÓSZ-ben is..."
    Ezt értsd jól: pl. a buddhizmust nem lehet azzal vádolni, hogy eredetét (gyökerét) tekintve "ezt állítja magáról, pedig kulcspontokon elbukik ez az állítása", hanem max. nem hiszel benne, mint vallásban/hitrendszerben.
    Az iszlám esete ettől eltér (ld. fent).
    Erre gondoltam, erre utaltam, ezt fejtettem ki.

    "Az iszlám egyes értelmezései nem azt mondják hogy Jézus csaló volt, hanem hogy a keresztények hamisították meg a történetét/tanait."
    Az iszlám sem egységes narratívájú Jézus vonatkozásában, de az biztos, hogy - szemben a rómaiakkal, a zsidókkal és a Jézust követő zsidó-keresztényekkel, de még a kortárs pogány-keresztényekkel (akik csak közvetett szemtanúként kerülnek a felsorolásba) is - a Mohameddel kezdődő iszlám egyik híve, tagja sem volt semennyire sem szemtanú.
    600 év hátrányból indulnak Jézushoz képest...
    A keresztény teológia által - is - felhalmozott kutatásokban szereplő római, zsidó, keresztény és egyéb Jézus-kortárs szemtanúk, szövegtanúk, stb. többet nyomnak a latban az iszlám álláspontnál. Tehát adott az állításukban rejlő tartalmi-logikai feszültség.
    A zsidók amúgyis ""csupán"" hitbeli álláspont-különbözőségben vannak a keresztényekhez képest - Jézus történetisége vitán felül áll, tanításai is, és épp ezek a közlései, melyeket az evangéliumok is áthagyományoztak, jelentették az ellene felhozott vádak alapját -, vagyis nekik még nem elég mindaz a jel, mindaz az "élmény" az elfogadásához (szerintük nem a Krisztus, csak egy túlzó tévtanító), ami rendelkezésre áll(t).

    "ha ugyanaz az entitás más csoportok felé más és más arcát mutatja, attól még az összes csoport ugyanabban hisz?"
    Ezt Istenre vonatkoztatva értelmezem...
    És erre is utaltam már: az Ószövetség Istene kimutathatóan folytonos az Újszövetség Istenével. Allah azonban - Krisztus tanításai után! - egyiknek sem megfeleltethető tanítást közölt.
    Az egyéb, kereszténységen belüli irányzatok problematikája (katolikus/ortodox, protestáns, neoprotestáns, jehova, mormon, rasztafári ,stb.) is csak elsőre tűnik nehéz kihívásnak. Pl. egy sor ebből a halmazból kapásból kiiktatható, hiszen az Újszövetségtől eltérve valamely saját, új könyvre alapul (köze nincs Krisztushoz).
    Az tehát, hogy Isten kinek mit mond, és hogy ki mit mond Istenről két különböző állítás, két különböző dolog.

    "A tartalmi folytonosságról gondolom hallottál, hogy volt aki nem fogadta el (gnosztikusok)."
    1. A gnosztikusok egy sajátos szekta, mely teljesen kívül esik mindenen (saját, önálló szövegváltozatok, történetváltozatok, értelmezésváltozatok mentén épül fel a saját hitrendszerük).
    A legeslegfőbb kulcsproblémájuk, hogy egy titkos tant hirdetnek (mely eltér a zsidó és keresztény nyílt tanoktól), amely teljesen más világábrázolást, világszemléletet, stb. állít.
    A szabadkőműves vonal kötődése a "patinás" (régi) gnosztikusokhoz számomra izgalmas témakör (megismerni az ellenséget).
    Én ezeket a köröket tekintem a világban dúló 'kultúrharc', versengés ellenséges oldali irányító tömegbázisának (agytrösztök, bürokraták, pénzeszsákok - különböző funkciók, ki mivel járul hozzá a harchoz), mely befolyásolja a fogyasztói tömegeket (popkultúra, new age, média, jogi környezet, trendek...).
    2. Másrészt, vitatni mindent lehet, de bizonyítani is tudni kell. Az kevés, hogy "valaki nem fogadja el a valamilyen tézist". Gondolom ez evidens.

    "Mások meg azt mondják, hogy vitatható, hogy valóban ugyanarról van szó az ÓSZ-ben (nyilván ez a katolikus egyház érdeke) vagy csak későbbi fogalmakat vetítenek vissza az időben, és akkor még másként értelmezték a szöveget."
    Egy több ezer éven át tartó, élő hagyományról van szó, mely kívülállókat is bevont (ókori görögök, rómaiak, perzsák, stb., akik szintén ismerték, lejegyezték, vitába szálltak az állításokkal, értelmezésekkel, stb.).
    Nagyon pongyola struccpolitika (és műveletlenség is) a teljesen nyilvános szakirodalom-rengeteg figyelmen kívül hagyása a konkrét probléma tekintetében, miközben a legkönnyebb azzal dobálózni - alátámasztás nélkül -, hogy "biztos csaltak, hazudtak".

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák