Új hozzászólás Aktív témák

  • SystemRoot

    őstag

    válasz kymco #3499 üzenetére

    "Abba a hibába esel a vallások terén, hogy te tudományos módszereket szeretnél, de erre általában Isten fityiszt mutat, mert bár fontos a tudomány, de van, amire a tudomány sem képes..."

    Ha Isten lenne, akkor nem bújkálna a tudományos észlelés elől, mert nonszensz lenne, miért tenné? Mi céllal nem engedné hogy még többen felismerjék hogy van? Te magad meséled sok példán hogy milyen fontos Isten megtalálása és mekkora támaszt és boldogságot meg értelmet tud vinni az életbe. Akkor miért mutatna fityiszt a tudomány felé? Ha kutatások bebizonyítanák és kimutatnák Isten létét vagy akár csak tevékenykedését én "hinnék" benne nagyon szívesen.
    Másrészről pedig általános jelenségek (mint pl Isten lenne) megfigyelésére tökéletesen alkalmas a mai tudomány, amennyiben valós jelenségekről van szó. (Például az asztrológia is tudományos módszerekkel vizsgálható és kimutatható hogy alaptalan az egész.)

    "A vitamódszered elléggé arrogáns. Egyrészt lepocskondiázod a vitapartnered, hogy mennyire nem érti a dolgokat, másrészt te is sületlenségeket állítasz, és ezt magadnak el is fogadod tudománys érvként, pedig csak levegőben lógó kijelentések...."
    A stílusom olyan amilyen, én így szoktam meg a vitázást, azért amennyire tudok, figyelek rá hogy ne legyek sértő, nem látom hogy most hol lennék sértő ezért egyelőre nem kérek elnézést. Az pedig hogy "sületlenségeket" állítanék, nem értem hogy miről beszélsz, mutasd meg hogy mi az ami hülyeség. A Spuregonra nem "tudományos választ" mondtam, mert olyat arra nem lehet, ettől függetlenül a logikának megfelelt. Pusztán csak értelmeztem a dolgot egy másik reális földhözragadt szemszögből, amiben nem kell feltételezni semmi pluszt hogy logikus és ellentmondásmentes legyen. Mellesleg pontosan arról van szó amit mondok, Te pusztán annyit mondasz hogy ennyi Isten kezének munkája velünk. Én pedig azt mondom hogy ez olyan kevés, és annyira nem egyértelműen Isteni eredetű, hogy pusztán belemagyarázás hogy minden jó cselekedet mögött Isten állna.

    "Isten leghitelesebben a Biblián keresztül mutatható be, ezért is idéztem...."

    Itt szeretem megkérdezni hogy melyik bemutatott Isten, az Ószövetségi vagy az Újszövetségi? Mert totálisan más a személyisége a kettőben.:)

    A szerelmes párhuzam számomra megint nem szemlélteti jól a dolgot, de hagyjuk, inkább eltekintek majd ezektől.

    Amit a végső bekezdésben írsz a tudományról az pedig szerintem azért rossz értelmezése a dolgoknak mert a történelem egész skáláján veszed a dolgokat. Valójában a modern fizika születése (20.századforduló) óta kéne a tudományt megítélni hogy mennyire is képes leellenőrizni a tudományos modelljeit, hiszen korábban valóban csak korlátolt volt a visszaigazolás a modellekkel szemben. És ez fontos hogy mostmár széleskörűen látjuk a modelljeink érvényességét, és ebből következik a második feltevésed tévessége miszerint: körülbelül az az érved "hogyha a történelemben megfigyelt változások görbéjét látjuk akkor a jövőben tutira kiderül hogy a mai modellek is tévesek". Ez nem így van mert, teljesen átalakult már a tudomány és nem lineáris folyamatot követ. Lehet hogy akár már holnap igazolásra kerülnek olyan modellek az LHC-ban amik az ősrobbanást alátámasztják. Lehet olyan törvényszerűségeket írunk fel amikkel az általános relativisztikus kozmosz összes jelenségére választ tudunk adni.(már most annyi mindenre tudunk mit mondani hogy szinte hihetetlen)

    "Az emberi tudás véges"
    Biztos vagy Te ebben? Azt látni hogy minden ember egyre jobban specializálódik. Ma egy tudós a pl a fizikában elméleti és gyakorlati szegmensekre oszlik és onnan a sokszáz területen belül csupán egyre szakosodik és csak ahhoz ért igazán és azon kutat. Ilyen felosztás a továbbiakban is lehet, és így a végtelenségig komplex dolgokat is meg tudhatnánk ismerni, de én nem hinném hogy végtelenül komplex lenne egy egyébként szerintem véges világ.

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

Új hozzászólás Aktív témák