Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pc-user

    aktív tag

    válasz lao ce #4190 üzenetére

    A szent iratoknak - mint pl. Az Út és az Erény könyve - mekkora a jelentőségük a hitéletetek szempontjából? Zsinórmértékek?
    Egyáltalán, hogy kezelitek őket?

  • Dany007

    veterán

    válasz lao ce #4269 üzenetére

    És mért nem? és most hogy hogy mégis írtál ? :)

    "mire oda kerul a sor hogy meghalsz, a tested, a lelked es a tudatod is tudni fogja hogy meghalsz, es a fajdalom erzese minden ertelmet elvesziti mert fontosabb dologgal leszel elfoglalva."

    Na igen, vegyük azt, hogy rádborul fél tonnányi rakomány, miközben te próbálod kivonszolni a tested a súlyos kilóg alól vért köpve küzdesz, hogy egy kis levegőt vehess, mivel a totál szétroncsolódott a tüdődet átszúrta az egyik bordád. Aztán szépen lassan megérzed milyen, amikor víz alatt kell levegőt venni, ott azért minden van, csak levegő nincs. Szép lassan iszonyatos fájdalmakkal görcsökkel, rángatózva megfulladsz. Vagy csak mocskosul megijesztett az a pár száz kilós rakomány, nemtom...
    Persze lehetséges, hogy az utolsó másodpercekben, amikor már az agyad kezdi felmondani a szolgálatot és minden szerved leáll, az utolsó erővel lefut életed filmje, amit reméljük érdemes lesz végignézni aztán ennyi. A többi egyenlőre ismeretlen. Még senki nem jött vissza bizonyíthatóan, hogy elmesélje. (nem a halál közeli élményre gondolok, a jóval azutánira, ha van olyan.)
    Viszont ami biztos, hogy előtte életed legnagyobb fájdalmait és kínszenvedését fogod átélni... Persze lehet, hogy csiklandozni fog, de én inkább a fájdalomra tippelnék.

    Szal még mindig nem nyugodtam meg = /

    [ Szerkesztve ]

  • Dany007

    veterán

    válasz lao ce #4276 üzenetére

    Aham. Azért a fájdalmat meg a szenvedés részét te is elismerted.
    A példám csak egy kihangsúlyozása akart lenni a dolognak : )
    A jómúltkor volt, hogy egy présgép nyomott össze egy fazont... Na az kb ugyan ilyen érzés lehetett. Igaz talán nem tartott olyan sokáig, mert az agy egy bizonyos fájdalom határ után kikapcsol... Ugye ájulás - > halál.
    Régebben nem féltem így a haláltól :) Vicces. Egyáltalán nem. Szinte soha nem gondolkodtam rajta.
    Aztán amikor meglett a jogsim, és vezetés közben ráeszméltem, hogy valójában mennyire egyszerű is meghalni. Azóta agyalgatok ezeken. És már szinte minden szituban meglátom a legnagyobb negatív kimenetelt is. Elég szar, de remélem kis idővel túl leszek rajta meg az egészen.
    A googleről...régebben, amikor ilyen halál közeli élményekkel foglalkozó dok. filmet vagy összeállítást néztem, utána mindig nyugodtan álltam a kérdéshez. Azóta viszont már kiderült, hogy a halál közeli élményt egy enzim okozza az agyban. Amit szívleálláskor kezd el termelni. Ezt mesterségesen is előidézték. Így egy újabb esély esett ki, ami a halál utáni nagy boldogságra utalt volna.
    Párszor beszéltem már idős emberekkel ilyenekről, és nagy átlagban azt mondták, hogy 50-55 körül már beletörődik az ember, és nem zavarja, nem agyal rajta... Na de az nekem még 25 év, remélem előbb túl leszek rajta.
    Csak egyszerűen az értelmét nem értem.
    Nagyon nehéz ezt megfogalmazni, szal inkább azt mondom hogy gondold tovább a mondataimat, a gondolataimat... Lépj túl a szavaimon, akkor talán joban érthető.
    Szal nem igazán tudom elfogadni, hogy itt a Földön mindenki, ember és állat is a túlélésért, és a fajfenntartásért küzd. Ez biológiailag bizonyított tény.
    De 'Isten' poénja, hogy csak úgy életünk túl / tovább, ha másokat megölünk.
    Szal ez olyan szivatásnak tűnik számomra. Az ember egész életében küzd. Harcol, túlél... Mind1, hogy modern kori ember, vagy ősember. Szal egész életet végigküzdesz, megölsz másokat (állatok, növények stb), hogy tovább élhess, de aztán egyszer úgyis vége lesz, és mindenféleképpen meghalsz. Az már csak szerencse ha természetes körülménye között és normálisan.
    Szal már majdhogynem paradox dolog. Akárhogy is kapkodsz a pohár után, a végén valaki hátrahúzza a kezedet, és a pohár úgyis összetörik...
    Na mind1, egy kicsit elkalandoztam :) Sry

  • Dany007

    veterán

    válasz lao ce #4278 üzenetére

    heh, ez tetszik! :) Gondolkodom, hogy mit írjak, de max kötekedés szintjén menne, annak meg most nincs értelme.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz lao ce #4269 üzenetére

    "a halalorditas amit "hallasz" az max a haldoklas kozbeni felelem, de nem fajdalom.
    a siras amit a tulelok rendeznek maximum a sajat fajdalmukrol szol de nem a halottrol.
    "

    háháháhá hahahaha.
    hát te aztán egy elvakult ember lehetsz.:)

    szerk:
    (#4276) lao ce

    ezek a gondolataid kb annyira fanatikus őrültségek, mint a Fallout 3-ban az atombombához imádkozó agysorvadt emberek...:DDD

    [ Szerkesztve ]

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • SystemRoot

    őstag

    válasz lao ce #4283 üzenetére

    hasonlatok, hasonlatok, miért gondolod hogy helyénvalók? :F

    "...ugyanugy lehetetlen ezeket a dolgokat megertened marol holnapra."
    Ó, nem arról van szó hogy ne érteném. Nagyon is értem, és látom az őrültséget mögötte. Jól sejtem hogy a gondolkodásmódodnak van köze a kínai chi energia elmélet(ek)hez?

    Wisdom is the principal thing; therefore get wisdom: and with all thy getting get understanding.

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #4487 üzenetére

    Nekem tuti, hogy vannak korlátaim... mivel nem vagyok Isten :) Ebben nem vitatkozom, de nem győztél meg a mindenhatóságok párhuzamos létéről :) ennyivel nem...

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #4490 üzenetére

    Amit írtál, az pontosan tükrözi a közel-keleti népek istenhitét. A népek istene(i) lokálisak voltak, és az az isten volt az erősebb, akinek a népe le tudta győzni a másik népét. Ebben a környezetben idegenül hatott, a zsidó nép abszolút Isten hite. Mert egy Isten létezik csupán, a többi emberkéz, vagy emberi elmeszülemény.
    Nem is szeretnélek untatni a logikai érveimmel, mert ezekkel nem tudom bizonyítani a mindenható Isten létét. Jézust idézem, akinek hiszek:
    Én vagyok az út, az igazság, az élet, senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.
    Korlátolt vagyok,nem is titkolom, mert ezeket a korlátaimat Jézus határozta meg.

    www.refujvaros.hu

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4487 üzenetére

    De a mindenhatóság szempontjából mit jelent, hogy 2 isten van? Vagy 3? Számok? Mennyire működik a matematika az isteni tartományban? Hiszen a matek is az isten teremtménye, egy szabályhalmaz amit ő talált ki. De még az is lehet, hogy nem ő, hanem az ember. Szóval szerintem nincs értelme számolgatni, hogy 1,2,3 sok, mert Isten mindenható, és értelmetlen 2 isten léte. Hogyan kettő? És egymás mellé tudnak állni? Ezek abszolút emberi, földi viszonyok, 3D-s képzeletvilágban. Ezért célszerű IStent egyes számban elképzelni, és azt mondani, hogy Isten. A személyes istenképek úgyis eltérőek, azonos valláson belül, sőt egy ember élete során is váltogatja az istenképeit, ahogy fejlődik a hite. És ez teljesen normális dolog.

    Szóval ha azt mondom ,hogy 2 isten van, akkor épp leragadok az emberi korlátolt tartomány szintjén. Ha azt mondom, Isten van, akkor nincs ilyen probléma.

    Buta példa, de ez jutott eszembe: egy pontnak nincs kiterjedése. Ha mellé teszek még egyet, annak sincs, és együtt sincs nekik. 1000 pontnak sincs. Ha Istent egy pont ellenkezőjének képzeljük, akkor belátható, hogy teljesen értelmetlen 1,2,500 Istenről beszélni, mert egyik sem tud kevesebb lenni annál, amit Istennek nevezünk, és együttesen is ugyanaz az Isten, mint egyedül. Ez jutott most eszembe, nagyon izgalmas téma szerintem.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #4494 üzenetére

    Nos bár hízelgő, hogy nekem is igazat adsz, mégsem tudom ezt örömmel fogadni, mert én továbbra sem gondolnám, hogy ugyanarról beszélnénk.
    Szerintem egy országnak egy korlátlan uralkodója lehet, ha már kettő van, akkor a második korlátozza hatalmában az elsőt és fordítva. Én ezzel ki is lőném a több mindenhatóság kérdését.
    Ha pedig nincs több mindenható, akkor azt kell megvizsgálni, hogy esetleg töb vetülete jelenik meg ugyanannak az Istennek különböző kultúrákban.
    Az egyik kultúracsoport szerint, az isten(ek) kegyét még emberáldozattal is meg kell nyerni, amely vérszomjas és kegyetlen. Más kultúra szerint az istennek való megfelelés a feltétlen engedelmességben található, szinte patikamérlegen méri a cselekedetek értékét, majd ítél ezek alapján. A harmadik forma szerint Isten gyűlöli és megveti az emberáldozatokat, kiirtatja azokat, akik ilyet gyakorolnak, és kijelenti, hogy Istennek ember nem tud megfelelni sohasem semmilyen cselekedettel, és csakis Isten különleges munkájának köszönhető még a kapcsolat is, és az emberek cselekedeteit alkalmatlannak tartja, hogy eszerint pozitívan ítéljen.
    A negyedik kultúra szerint nincs is isten....
    Én nem gondolnám, hogy a négy kiemelt kultúra ugyanarra mutatna, csak különböző irányból. Én úgy látom, hogy ezek eléggé egymással szembeálló, egymást kizáró állítások.
    Lehet hogy van olyan guru, aki ezeket is képes összemosni, de akkor az itt említett istenképek sérülnek annyira, hogy már nem is hasonlítanak az eredeti megfogalmazásokra... és akkor megszületett egy ötödik, a többivel szembeálló kép.
    Szerintem egy istenkép lehet csak igaz max. eből a felhozatalból, és hiszem és vallom, hogy ez a Jézus Kriztusban is megjelent Isten.

    www.refujvaros.hu

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4497 üzenetére

    Csak egy megjegyzés. A kulturális szennyről. Ez a szenny nem is biztos, hogy szenny, talán inkább érték. Van, akinek segít, bár van, akit hátráltat. Meg kell érteni, és meg kell ismerni ezeket a kulturális sajátosságokat, hogy letisztuljon a kép.

    Mária, magyarok nagyasszonya. Igenis, lehet a helyén kezelni. De ez csak egy példa volt. A kulturális hordalékok többé, színesebbé teszik a vallást, az életet. A vallás egy keret. Egy váz. Lehet puritán, és színes. Lehet sok alakja. Ami a lényeges, az a hit, ami benne van. Lehet akármilyen szuper egy vallás, hit nélkül csak szabályok kusza halmaza, egy értelmetlen teher.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4502 üzenetére

    Nem is gondoltam, hogy úgy értetted.
    Csak úgy gondolom, a régi dolgok nem elvetendők. Emellett pedig az újak sem. Nem kéne, hogy ellentmondás legyen a konzevativizmus és a haladó gondolkodásmód között. Érett gondolkodásra van szükség, hogy átlássunk például a dolgokra rakódó kulturális hordalékon, és értékelni is tudjuk közben.

    Egy katolikus szentmise nagyon jó példa. Az 1 órás miséből kb 10-15 perc az, ami valóban 2000 éves hagyomány. A központi rész; az átváltoztatás és az áldozás. A bűnbánattól a hirdetésig a többi mind rárakódott az évszázadok során. A prédikáció, az olvasmányok, és az evangélium mind fontosak, és hozzátesznek valamit a liturgiához, el nem vesznek belőle. De ezek nélkül is ugyanolyan "érvényes" lehet a mise.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #4497 üzenetére

    mindenhatosag egy orszagon? mondom, hogy igazad van De ugye érted, hogy a hozzászólásomnak ehhez köze sincs?

    www.refujvaros.hu

  • oxox

    addikt

    válasz lao ce #4515 üzenetére

    Kár offba tenni, ha nincs ember nincs vallás...igen a lényeg a cikkból, és amire utaltam az volt, hogy mit tesznek azokkal akik elkövették...(sunnyognak, védik őket, és magukat)...betegek vannak mindenhol. Japánban szeppuku lett volna a vezetők második lépése :D (és ez nagyon sokszor nem is vicc!)

    [ Szerkesztve ]

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4515 üzenetére

    Tökéletesen igazad van, hogy aki bűnt követ el, az viselje is a következményeket. Még ha egy egyzházszervezet tagja, akkor is. Sőt, akkor főleg. Akik ezt tették, ki kell zárni a szervezetből, mert megsértették az ott elfogadott normákat. Mint ahogy egy cégnél a túl sokat lopó alkalmazottat is kirúgják. De a példám ott is sántított, hogy az alkalmazott a saját cégét lopja meg, itt pedig egészen más történt. Inkább olyan, mintha egy rendőr bűnt követne el. Ilyenkor jó esetben kizárják az állományból.

    Egyébként az a véleményem, hogy azok az emberek, akik ilyet tesznek, önmaguk is sérültek lehetnek. És talán már korábban észre kellett volna venni a problémát. Főleg, mert ez egészen nagy méreteket öltött.

    Amit írtam, úgy értettem, hogy a pápa nem tudja megakadályozni, hogy egy katolikus pap pedofil bűncselekményt kövessen el. Bizonyos óvintézkedéseket megtehet, de nincs olyan szigorú felügyelet alatt az egész egyházszervezet. Egyes keresztény egyházaknál nincs is ilyen közös vezető, hanem nagyfokú önállóságot élveznek az adott tartományok. Persze a megelőzésben, és a már kiderült ügyben pont az egyházfőnek kell a legérthetőbben, legkorrektebben kiállnia, és rendet tennie.

    Az számomra nem teljesen világos, hogy az egész katolikus egyházra, mint szervezetre gondolsz a maffiázással, vagy azokra, akiket valóban illet ez a vád?

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4532 üzenetére

    Valóban nem minden ösztön.

    És nem meglepő, hogy az állati létből hoztuk az ösztöneinket. Mert az ember is egy állatfaj. Viszont sokkal kevésbé az ösztönei vezérlik, mint más állatokat. Sokkal több szerepe van a tudatos viselkedésnek. Olyan dolgokra vagyunk képesek, amik az ösztönöknek teljesen ellentmondanak.

    Az ösztönöknek, ahogy írtam is, fontos szerepük van. Szükség van rájuk. De az ember mégsem ösztönlény. Ezt sok példával tudnám alátámasztani. És persze megvannak az ösztönök, amik ha belépnek az életünkbe jókor és jó helyen, az csak segít nekünk.

    De képesek vagyunk elhalkítani az ösztönöket, képesek vagyunk késleltetni a bekövetkező jó dolgokat. Képesek vagyunk megszenvedni a nagyobb jóért a pilanatnyi siker helyett. ÉS igen, sok esetben győznek az ösztönök. De még több esetben nem. Ennek megvan a maga dinamikája, az összhang, ami a leghelyesebb működést adja. Ehhez pedig kontrollálnuk kell az ösztönöket. És ez tud sikerülni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4535 üzenetére

    Ilyen példa a lemondás. Amikor meglátom, hogy másnak nagyobb szüksége van valamire. Amikor valami elvont dologért teszek erőfeszítéseket. Stb.

    És elmondom, miért így van: az állatoknak (írhatnám azt is ,hogy a többi állatfajnak) kevésbé fejlett a központi idegrendszere. Az ő működésükhöz jóval több mindent kellett már előre beprogramozni, hogy működjenek. Nem tud egy állat tervezni, az ösztönei vezérlik, mikor mondjuk a termeszek várat építenek. Az ember az alkotás folyamatában nem az ösztöneit használja, hanem más képességeket. Természetesen sok ösztönt hozunk a múltunkból. De ezek vagy kevésbé hangsúlyosak bizonyos esetekben, vagy pedig átvette a szerepüket az agyunk más funkciója.

    A mai világban a hozott ösztöneink kevésnek bizonyulnának csak önmagukban. Egy holdutazás megtervezésében nem sok pluszt tesznek hozzá, legfeljebb az életösztön szól, hogy egy ilyen veszélyes küldetésre talán nem kéne elmenni.

    A tanulás pedig képesség, és nem ösztön. Ezeket sem árt letisztázni, különben elbeszélünk egymás mellett. Ösztönöket nem tanulunk. Azok velünk születettek. A tanult viselkedés minták sem ösztönök. A szeretet sem ösztön.

    Érdemes lenne továbbá az "ösztönlény" fogalmát is definiálni. Talán az az ösztönlény, amikor ez a genetikailag meghatározott program vezérli, és nem képes ezeknek a programoknak a módosítására. Az ember képes felismerni az ösztöneit, és befolyásolni is tudja őket. Azaz sok esetben nem az ösztönei szerint cselekszik. Persze amikor az ösztönös cselekedetnek nincs akadálya -nem okozunk ezzel senkinek és semminek bajt, és valóban nyereségünk származik belőle- akkor nem kell őket befolyásolni. Az anyai ösztön is ilyen. Minden nőben megjelenik, de mégis sok nőnek nincs gyereke. Vagy nem vállal anyagi, és egyéb indokok miatt, abortuszt végeztet, stb. Az abortuszhoz nem egy genetikailag meghatározott program vezeti el a nőt.

    Remélem így már érthetőbb. A rossz példák pedig nem jelentik azt, hogy ne lenne igazam :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • oxox

    addikt

    válasz lao ce #4542 üzenetére

    érdekeseket írtál, de valamiben nem értek egyet.

    Anyai ösztön: az nem igaz, hogy minden nőben kialakul...van akiben nem. (bár ezt Dalai állította), nem nagy százalék, de létező. És nem szüléskor vagy utána indul be. Annak is lehet anyai ösztöne aki adoptál, nem kell vérszerinti gyereknek lennie....akárcsak állatoknál...hányszor nevel tigris malacot az álatkertben....ez érdekes, mert az éhségre a reakció ösztönös, az egyik legerősebb...az anyai pedig képes ezt felülírni....tehát nem lehet a szülés folyamatához kötni. A terhes anyák már ösztönösen a hasukat védik.

    szeretet/szerelem: nem ösztön..érzés. A kettőt ne kavarjuk. Ösztön, hogyha elkapod a fejed, de szerintem a szeretet, szerelem több mint endorfin hatás....Japán áruházakba már a légkondin nyomnak be endorfint, hogy a vásárló kedv megnőjön, mégse lesz orgia az egész kóceráj.

    Álmosság sem ösztön...ez állapot, a test, az agy kimerültsége, ami álmosságként jelentkezik...az éhség se ösztön..az is állapot...az az ösztönös cselekedet az amit kivált (létfentartás, és ez akár lehet állati/elemi megnyilvánulás.)

    Úgy gondolom vannak született ösztönök, és tanult ösztönök... az ösztöneink később a tanulás szoros részévé válnak, egymás támaszai. Az előbbieket (született) hívhatjuk állati részünk belénk égetett részének. pl. emlősöknél a szopási reflex...a feléd irányuló tárgy elkerülése pl nem az!!! ezt azért emliteném külön, mert ez már tanult dolog. Volt egy film (Val Kilmer főszereplésével), mely egy megtörtént eseményt dolgozott fel, miben egy élete kezdetétől vak középkorú férfi egy rövid időre visszanyeri a látását...számára a közeledő autónak csak a mérete nőt, nem érzett veszélyt..nem is ugrott el előle...mert nem állt át az agya térlátásra...nézet de nem látott. Ösztönös a rossz szagra, látoknál az éles fényre, a bőr csipésére reagált védő, kerülő mozdulat. Tanult ösztönre számomra az egyik legjobb példa a küzdősport, csak az lehet profi aki a megfelelő időben ösztönösen cselekszik...egy birkozó pl nem gondolkodhat azon, hogy na most elkaptam a karját, földrevitel, moszkvai, vagy váldobás legyen a következő mozdulat...és aki próbált hosszabb ideig valamilyen küdzősportot, az tudja, hogy egy idő után tényleg nem átgondolt folyamat, csak jönnek a mozdulatok...annyit gyakorolja, tanulja, hogy ösztönösen választ a helyzethez vagy megfelelően, vagy nem (mert ugye erre szerencsés esetben reagálnak)

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4542 üzenetére

    Csak annyit kérek, nézz utána az ösztön definíciójának.

    Kommunikáció is van az állatoknál, mégsem ösztön. Van sok tanult viselkedésmintánk, ami nem ösztön. A szeretet tanulható, tehát nem ösztön. Attól, hogy egy dolog az állatvilágban is megtalálható, még nem ösztön. Először tisztázzuk a fogalmakat.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4546 üzenetére

    Most vitázni próbálsz velem? :)
    Igen, vannak ösztöneink, de nem mindenünk ösztön.

    A természet több utat is kitalált. Vannak az ösztönök, amik segítik a túlélést. És van egy másik út is, az pedig a jó alkalmazkodó képesség, tanulás. Ehhez nagy és bonyolult idegrendszert kell kifejleszteni. Ez képes előre nem programozott esetekben is biztosítani a túlélést.

    Az ember esetében nem csak az ösztönök vannak jelen, csak az ösztönök segítségével nem lehetnénk ilyen sikeres faj. Elműködgetnénk alapvető ösztönökkel, de a bonyolult társadalmainkban nem vinnénk velük sokra, ha nem lenne egy központi szervező erő, ami el tudja csitítani ezeket az ösztönöket.

    Kicsit azt érzem, hogy most is elbeszélünk egymás mellett. Mintha úgy próbálnál meg vitázni, hogy nem az általam írtakra reflektálsz, és amit írunk, azok szépen megférnek egymás mellett. Ez meg már nem is vita. Mert ahogy olvastam az írásod, sok mindenben igazat adok, de ezek nem befolyásolják az általam írtak érvényességét. Persze ez nem baj, csak akkor jelezned kéne valahogyan, hogy én se keressem az írásaimra a cáfolatokat.

    Még egy kiegészítés: tanult ösztönnek nem nevezek semmit, mert az ösztön nem lehet tanult. Ami tanult, az nem lehet ösztön. A tanulás képessége az állatvilágban is megvan, de nem ösztön.

    És még egy: ez már messze van a vallástól. Az ember képes szabadon döntést hozni, képes elérni, hogy ne az ösztönei mentén éljen, egészen extrém eseteket is láthatunk (amik persze nem mindig követendők).

    Talán onnan indult ki az egész, hogy mennyiben valósíthatók meg az emberek által a keresztény tanítások, és mennyire működhet Krisztus követése (oxox felvetése volt). A válaszom az ,hogy tökéletesen nem valósulhat meg, de ez nem is reális elvárás. A célok viszont mindenképp kellenek, hogy a helyes utat megtaláljuk, és azon járjunk. Mert ez viszont elvárható. És ennek az a neve, hogy kereszténység, Krisztus követése. És aki őt követ, az az ő egyházához tartozik. Egyetemesen és személyesen is.

    És még egy fontos: most látom ,hogy ezt a hsz-t oxox-nak címezted, ami magyarázatot ad a vitátlanságra, és a tanult ösztön fogalmára is. Így tiszta már :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4551 üzenetére

    Most nem tudom, mire gondolsz. Az előre eltárolt programokból valóban sok minden következik, és ha hiányoznának, nagy bajban lennénk, ezt nem is cáfolom. Jöhet a vallással való összekötés, ne tartsd magadban.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • oxox

    addikt

    válasz lao ce #4557 üzenetére

    uno momento, alvás, álmosság, nem egyezik meg az álomba merüléssel...ezt inkább fogadom el ösztönös reakciónak...de határon van a légzéssel, mert ennyi erővel abba is belelehet magyarázni, mégpedig azért:
    ha jól veszem ki a szavaid minden ösztön számodra egy program amit az agyunk automatikusan beindit a megfelelő ingerre...elfárad a szervezet-alszik, éhes a szervezet -eszik, vagy ingert küld az éhség elmulatszására. ....oxigén hiányos a szervezet...lélegzik, stb...amit lehet tanulni-fejleszteni. Alváshoz csak annyit, tegyük hozzá, hogy embert lehet ölni azzal, ha nem hagyod aludni...tehát az agy "agyatlanul" azért nem tudja bármikor beinditani a programot, felülirva mindent.

    Az ösztön azért szerintem egy ilyen egyszerü programnál...inger-parancs.. sokkal bonyolultab...a létfentartó reakciókat nem nevezném ösztönnek, továbbra sem. A legjobb ösztön példa szerintem továbbra is az emlősöknél a szopó inger. Az életszükségletek fenntartását egy papucsálatka is végigviszi.

    Ki gépen száll fölébe.... SC2 nick: oxox character code: 698...dio3/ow: oxox#1525 + #21838

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4561 üzenetére

    Fel tudnál sorolni pár dolgot, ami az emberre jellemző, és nem ösztön?

    Lassan kezd nagyon off lenni, lehet, hogy ennek a témának új topicot kéne nyitni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #4563 üzenetére

    Én az ösztön alatt egy jóval szűkebb kategóriát értek. De lényegében hasonlót írtál, mint én, vagy legalábbis amire gondoltam. Beindító kulcsként lehet, hogy sok helyen ott szerepel, de nem irányít, és főleg nem végig irányít az ösztön.

    Talán annyi a különbség, hogy én nem minden agyi folyamatot nevezek ösztönnek. A tudatos működés is neurotranszmitterek, neuronok finom játéka, az emlékek bevésése, és előhívása is ilyen folyamat része. A memóriát mégsem nevezném ösztönnek. Szerintem ha az 'ösztön' szótól megszabadulunk, és a dolgokról beszélünk, amiket eddig e szóval illettünk, akkor nem is lesz semmi probléma. De hát már a múltkor is ezt írtam, hogy nem nagyon tudom, hogy ezzel most hol kéne vitáznom, mert nem érzem a szembenállást.

    Az emberi agy működéséről van némi fogalmam, és Desmond Morrist is szívesen olvasok. Ösztön-definícióval meg a neten találkoztam, meg ami bennem él arról, hogy mit nevezünk ösztönnek. Azt te sem cáfoltad, hogy nem létezik tanult ösztön, és amit tanulunk, az nem ösztönös. Én ezt mondom, meg azt, hogy az ember nem ösztönlény, pont azért, amit te is írtál. Mert nem ösztönök mentén éljük végig az életünket. Ott vannak különböző pillanatokban az ösztönök, de nem őrködnek a program egyfajta lefutása mellett, hanem szabad lehetőség nyílik bármerre eltérni ettől.

    végül pedig: mivel erre képesek vagyunk, Krisztust követni is azok vagyunk. Tökéletesek soha nem leszünk, de ez nem is valós elvárás -még Isten felől- sem.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz lao ce #5872 üzenetére

    „szoval, a valasz hogy mi tortent elsonek nem az hogy a "nagy bumm", mert az elott is kellett valami legyen, viszont nem lehet a vegtelensegig sem kerdezgetni hogy es mi volt elotte, mi volt elotte, mi volt elotte, es ha egyszer a semmibol kialakult a valami az nem mas mint a teremtes.”
    Ez azért valamivel összetettebb: :))

    Stephen W. Hawkink – Az idő rövid története

    „Hubble megfigyelései azt sejtetik, hogy bizonyos időpontban – az ősrobbanás, a Nagy Bumm idején – a világegyetem végtelen kis méretű és végtelen nagy sűrűségű volt. Ilyen körülmények között érvényét veszti a tudomány összes törvénye, tehát lehetetlenné válik a jövőbeli események előrejelzése. Ha voltak is események a Nagy Bumm időpontja előtt, semmiféle hatást sem gyakorolhattak a jelenlegi körülményeinkre. Létezésüket figyelmen kívül hagyhatjuk, mivel semmiféle megfigyelhető következményekkel se jártak. Úgy is mondhatnánk, hogy az idő a Nagy Bumm pillanatában kezdődött, amennyiben az ennél korábbi időpontok teljesen határozatlanok. Nyomatékosan meg kell jegyeznünk, hogy az időnek ilyen értelmű kezdete merőben más, mint ahogy azt korábban kezelték. Változatlan mindenségeben az idők kezdete olyasvalami, amiről csak valamely, a mindenségen kívül álló lény gondoskodhat; fizikai értelemben nincs kezdetre szükség. Egészen jól elképzelhetnénk, hogy Isten a világot a szó szoros értelmében bármikor teremtette.

    Másfelől viszont, ha a világegyetem tágul, akkor fizikai okok is megkövetelik a kezdetet. Még mindig vélekedhetnénk, hogy Isten a Nagy Bumm pillanatában teremtette a világot, vagy később, úgy, hogy olyannak lássék, mintha az ősrobbanásnál indult volna minden. Értelmetlen volna azonban azt feltételezni, hogy az ősrobbanás előtt teremtette. A táguló világegyetem nem zárja ki a Teremtő létét, de kétségkívül megszabja neki, hogy mikor végezhette el feladatát.”

    További részletek a könyvben.

    [ Szerkesztve ]

  • euchi

    aktív tag

    válasz lao ce #5881 üzenetére

    „eléggé ugyanaz van leírva, csak konyhanyelven”
    Naná, hogy ugyanaz van leírva, a világ keletkezése, de a konyhanyelvnek pont a hogyannal van problémája. :DDD

    „igen, köszönöm, olvastam a könyvet természetesen.”
    Ennek örülök, bár így picit furcsának tartom ezt a mondatod: „szóval, a válasz hogy mi történt elsőnek nem az hogy a Nagy Bumm, mert az előtt is kellett valami legyen”

    Nincs értelme az ősrobbanás előtti dolgokról beszélni, mert maga az idő sem létezett.
    Hogy biztos minden jelenlévő megértse, írok egy egyszerű példát:
    Az időt képesek vagyunk mérni. A mérésre alkalmas pl. egy egyszerű inga is. Az inga lengése, a fizikai változás teszi ezt lehetővé. Az ősrobbanás pillanatában ennek az ingának minden részecskéje ugyanabban a végtelenül kicsi, végtelenül nagy sűrűségű pontban volt. Remélem, így már világos mindenkinek. :))

  • euchi

    aktív tag

    válasz lao ce #5883 üzenetére

    Ne mondd ezt! :N
    Nem mondtam, hogy ez egy megcáfolhatatlan igazság. Jelenlegi megfigyeléseink alapján itt tartunk, ennyi az egész. Mint régen amikor a földet laposnak hitték, aztán megfigyeléseknek köszönhetően fölmerült, hogy gömbölyű.

    Kiegészítésként még azt tenném hozzá, hogy a szobád négy sarka is egy ugyanazon pontban volt. Így már csak összeáll a kép.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #5890 üzenetére

    Annyit hozzátennék, hogy nem a fizika ma ismert törvényei, hanem a fizika törvényei veszítik el érvényességüket.

    És igen, gyakorlatilag minden egyenlő, sőt minden egy volt. Az anyag különböző fajtái csak később jöttek létre.

    Persze lehet, hogy valóban tévedés az egész, de jelenleg ez a legjobb elmélet, ami leírja a világunkat, és az észlelt jelenségekre magyarázatot ad. Az öröktől fogva létező világ elmélete nem ad választ, a bibliai teremtés történet sem ad választ sok jelenségre. Az ősrobbanás-elmélet viszont választ ad. És a kereszténységgel nincs ütközésben. Fanatikusokat leszámítva.

    Ha előáll valaki egy még jobb elképzeléssel, amit alá tud támasztani, és még több dolgot magyaráz -bár az ősrobbanás kb, minden ilyen irányú kérdésre választ ad- akkor lehet, hogy azt fogom elfogadni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • euchi

    aktív tag

    válasz lao ce #5890 üzenetére

    "megmagyaraznad megegyszer ezt az egeszet? ha a szobam sarka ott volt akkor hol volt a te szobad sarka?"
    Nem fog tetszeni a válasz: Ugyanott. :)

    Félreértetted a példáim és félreértetted a könyvet is. A könyvből száműzték az egyenleteket/képleteket a jobb eladhatóság érdekében.
    A könnyebb megértés lett volna a cél, de úgy látom téged pont ez zavart össze. Töröm a fejem egy jobb példán, mert félek, hogy még jobban összezavarlak. Addig is az idő fogalmán kellene neked is eltöprengened. Nem szabad úgy tekinteni rá, mint egy állandó/örök dologra. Az "előtte mi volt" kérdés így más megvilágításba kerül. Valójában már Einstein általános relativitás elmélete megjósolta, hogy a téridő az Ősrobbanással kezdődött.

    Hangsúlyozom, számomra a Nagy Bumm nem szentírás, csak egy jelenlegi elmélet a világ keletkezésére.

    [ Szerkesztve ]

  • euchi

    aktív tag

    válasz lao ce #5896 üzenetére

    A Wikipédián található ez a szemlétes ábra egy kétdimenziós univerzumra, a megértéshez szerintem tökéletes:

    Ha még így se világos, akkor föladom.

  • euchi

    aktív tag

    válasz lao ce #5905 üzenetére

    Mondja! Mi a panasza? :U

    "nem lehet hogy ezert nem erted meg a vallasokat mert te eldontod mirol szolnak ahelyett hogy ertelmezned amit hallasz?"
    Válaszom rövid lesz és tömör: Nem.

    vidortudor: ebben igazad van, de az ábra kivételesen jó nekünk

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #5895 üzenetére

    Mondj jobbat. Mint anno Maxwell mondott. Newton törvényei jók, de az igazik mégis csak Maxwell egyenletei.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #5912 üzenetére

    Az elméletnek minél jobban meg kell tudnia jósolni a valóságot. Ha pontosan, és mindig megjósolja, akkor jó az elmélet. Ha egyetlen esetben is hibás a jóslat, akkor az elmélet elbukik. Azt hiszem.

    Több fajta elméletalkotási mód lehetséges. Az ősrobbanás elméletének megalkotása nem a kitalációtól indul, hanem a megfigyelt jelenségektől. Azaz, hogy azt vették észre, hogy az univerzum tágul. Megfordítva a dolgot azt kapjuk, hogy valaha 1 pontból indult el a folyamat. Ez nagyon logikus. Persze lehet, hogy már megvolt a kész univerzum, mikor elkezdett tágulni, de ez sokkal valószínűtlenebb.

    Ami a hiedelem kategóriája, az inkább az, hogy mi lesz a továbbiakban. Elkezd összezsugorodni, vagy a végtelenségig tágul tovább? Ehhez kellene tudni az univerzum pontos tömegét. Amíg ezt nem tudjuk pontosan, addig találgatás, de ezt a tudósok is így kezelik.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • cucka

    addikt

    válasz lao ce #5914 üzenetére

    probald meg kulonvalasztani a nagy bummot az egy ponttal es a kovetkezteteseket amiket vonnak belole. akarmilyen elmeletet es kovetkeztetest fel lehet allitani ha azt mondja valaki hogy nincsenek szabalyok (nincs tudomany).
    A nagy bumm egy hipotézis. Nem volt ott egyetlen ember sem, hogy megmérje, lefényképezze, tehát annyit tudunk tenni, hogy a jelenleg megfigyelhető jelenségek alapján megpróbáljuk kitalálni, hogyan keletkezett az univerzum. A mérések alapján a nagy bumm a legvalószínűbb elmélet, azzal semmi baj nincs, hogy ez alapján a tudósok következtetéseket vonnak le. Amennyiben a nagy bumm hipotézis megdől, ezek a következtetések is megdőlnek.
    Az emberiség világról szerzett tudásának jó része ilyen közvetett bizonyítékok alapján felállított hipotézis.

    a hitembe (es a logikamba) az fer bele hogy majd a szingularitasrol is lesznek olyan elmeletek es meresekbol adodo kovetkeztetesek is amik majd tobbet es mast mondanak es az alapjan -nem meglepo modon- mas kovetkezteteseket fognak levonni.
    Elméletek már most vannak a szingularitásokról, mérésekkel viszont elég nehéz alátámasztani őket.

    lehet hogy szerinted a felsobb hatalom tudomanyos neve a szingularitas (vagy az ajto amin kopogtatni kell hozza), de szerintem nem az, pusztan egy olyan mai korlat ami majd le lesz dontve pont ugy ahogy mondjuk az az atomokat is megdolgoztatjuk pedig milyen athatolhatatlan es elerhetetlen volt az a szint.
    Nem. A szingularitás egy olyan valami, amelynek a kiterjedése a nullához tart, tömege a végtelenhez. A nagy bumm elmélet szerint a világunk egy szingularitásból alakult ki. Felső hatalomról szó nincs :) .
    Az általad említett tudományos korlátok lehet, hogy le lesznek döntve, de ez valószínűleg inkább papíron, matematikai módszerekkel lesz megvalósítva. Mint ahogy a húrelmélet sem több matematikai egyenleteknél.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #5914 üzenetére

    A nagy bumm elmélet nem azért lehetséges, mert a szingularitásban nem érvényesek a fizika szabályai. Hanem azért, mert a világegyetem tágul, és ha visszafelé nézzük, akkor összehúzódik, egyetlen pont felé.

    A szingularitás egy plusz adalék, amit a fizikusok nem szeretnek, mert nem lehet vele mit kezdeni.

    Az atomokról sosem gondolták, hogy olyan picik, hogy ott már semmi féle fizikai törvény nem érvényes. egy bizonyos méreten alul egy ideig nem tudtak vizsgálódni, de akkor sem gondolták azt, hogy itt érvényét vesztené a fizika. Akkor sem ,amikor még nem tudták, mi az a kvantummechanika.

    A szingularitás ezzel szemben egészen más. Itt nem arról van szó, hogy nem tudom, hogyan kell vizsgálni, hanem, hogy tudom, hogy nem lehet.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • ollie

    MODERÁTOR

    válasz lao ce #5923 üzenetére

    "a legkozelebb azzal jossz hogy a holdon is jartunk..."

    Te nem hiszel abban, hogy a Holdon járt ember?

    "vajon milyen vizsgalattal lehet bebizonyitani hogy nem lehet vizsgalni?"

    A szingularitás definíciója magában foglalja azt is, hogy lehetetlen vizsgálni, ill. magából a definícióból következik.

    [ Szerkesztve ]

    ***

  • ollie

    MODERÁTOR

    válasz lao ce #5925 üzenetére

    "hitem szerint a tao- es a tao megismerhetetlen / kikutathatatlan."

    Na akkor nem sok értelme van hinni benne. :)

    ***

  • cucka

    addikt

    válasz lao ce #5925 üzenetére

    a bajom azzal van hogyha valaki elmondja hogy nincsenek es nem is lesznek soha megismerhetoek tudomanyos torvenyek valahol (szingularitas) es abbol von le kovetkezteteseket.
    Megfigyelések alapján létrehozhatunk törvényeket, azokat igazolhatjuk is, ugyanakkor soha nem fogjuk tudni, hogy mikor találtuk meg a megfelelő törvényeket. Ha egy elmélet a gyakorlatban is működik, az nem jelenti azt, hogy soha nem találhatunk olyan egyedi esetet, amire már nem érvényes. Ilyen nézőpont szerint valóban nem lehet tökéletesen megismerni a körülöttünk lévő világot.

    Amúgy meg igen, azt is lehet bizonyítani, hogy valamiről nem tudunk információt gyűjteni. Például egyszerű belátni, hogy a húrelméletben feltételezett, 11 dimenzióban létező húrok elhelyezkedését nem fogjuk kisérleti úton tanulmányozni, mivel mi 3 dimenzióban létezünk. (Az is érdekes, hogy azért pont 11, mert ez jött ki az egyenletekből. Harmincvalahány dimenzióra is kijött volna, de az egyszerűbb mindig jobb ugye :) ). De mondjuk matematikában azt is bebizonyították már, hogy egy 4.-nél magasabb fokú egyenletnek nincs megoldóképlete. De ugyanígy egyszerű belegondolni, hogy azt sem tudhatjuk, hogy a nagy bumm előtt mi volt.

    [ Szerkesztve ]

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #5935 üzenetére

    Ezzel csak az lenne a problémám, hogy az ezt kutató tudósoknak a megmagyarázhatatlan inkább rémálom, mint csodálatos dolog. Pont ők azok, akik nem zárnak be valamit egy fekete dobozba kényelemből.

    A szingularitás egy matematikai fogalom, és kvázi arról van szó, hogy kiszámolták, hogy fekete lyukakban, és így, ha létezett, az ősrobbanáskor is ilyen állapot lépett fel.

    Tehát nem arról van szó, hogy feltételeznek valamit, hogy mi is az a szingularitás. Mert azt tudják. Az érdekes, és durva az, hogy az egyenletekből az jött ki, hogy bizonyos esetekben ez a szingularitás lép fel.
    Az ilyen esetben pedig a világegyetem törvényeit leíró egyenletek nem használhatók. Tehát vagy az egyenletek a rosszak - akkor minden más esetben miért működnek tökéletesen? - vagy tényleg igaz ez a szingularitás-dolog.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #5935 üzenetére

    Ezzel csak az lenne a problémám, hogy az ezt kutató tudósoknak a megmagyarázhatatlan inkább rémálom, mint csodálatos dolog. Pont ők azok, akik nem zárnak be valamit egy fekete dobozba kényelemből.

    A szingularitás egy matematikai fogalom, és kvázi arról van szó, hogy kiszámolták, hogy fekete lyukakban, és így, ha létezett, az ősrobbanáskor is ilyen állapot lépett fel.

    Tehát nem arról van szó, hogy feltételeznek valamit, hogy mi is az a szingularitás. Mert azt tudják. Az érdekes, és durva az, hogy az egyenletekből az jött ki, hogy bizonyos esetekben ez a szingularitás lép fel.
    Az ilyen esetben pedig a világegyetem törvényeit leíró egyenletek nem használhatók. Tehát vagy az egyenletek a rosszak - akkor minden más esetben miért működnek tökéletesen? - vagy tényleg igaz ez a szingularitás-dolog.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #6026 üzenetére

    Minő stílusosan nevezted félkegyelműnek...

    Kb olyan, mintha én neveznélek bunkónak a hited miatt... kb ugyanazt jelenti a két minősítés nagyjából hasonlókért..
    de nem teszem...
    Nem értek mindenben egyet JJánossal, de a lényeget tekintve (és az alatt nem a személyeskedést értem) én is így látom... a Biblia alapján..

    Jézus mondja: "Senki se mehet az Atyához csakis én általam" ;
    "Kegyelemből van üdvösségetek, a hit által..."

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #6028 üzenetére

    Sokat gondolkodtam, hogy mit írjak... vagy egyáltalán ne is reagáljak, mert kvázi kívülálló vagyok a jelenlegi csörtében...
    JJánosban tisztelem hogy egyenes, amit gondol leírja.
    És sok mindennel egyetértek vele... korábban én is leírtam... mostanság ritkán. Ennek ezer oka van...
    De tény, hogy azok az emberek, akik itt velünk vitatkozgatnak nem mentesülhetnek attól, hogy meg kell térniük. Nincs mentségük, mint az őserdei bennszülötteknek, mert hallottak Krisztusról, értik is a leírtakat, és még vitatkozgatnak is.
    Lehet vitatkozgatni az evolúcióról, a nagy bumm előtti szingularitásról, de ezek még csak nem is kapargatják a felszínt. A lényeg, hogy beengeded-e Krisztust az életedbe.
    Lehetsz jó fej ember, aki még erkölcsös is, de ha elutasítod Kr5isztust, mint a gazdag ifjú, akkor nincs mentség.
    Lehet azt mondani erre, hogy az én hitem szerint és JJános hite szerint. És ez, ha csak a mi hitünk, vagy akár 100 millió ember hite is volna csupán, akkor semmit nem érne önmagában. De ezt nem én mondom alapvetően, hanem a Biblia írja, ez pedig Isten üzenete...
    Lehet erre megint leírni, hogy csak a hitem szerint, és még sok ember hite szerint... és ha ez csak így lenne, akkor nem lenne különb annál, mintha a Gyűrűk urában hinnék....
    De a Biblia szavait a Szentlélek hitelesíti.... Ez egy nagy titkok.... Én sem hittem el egy jó ideig, amit a Biblia mond... sok okosságot hallottam, sok mindent kipróbáltam, és nem hittem... Egyszer megéreztem Isten jelenlétét életemben, megéreztem, hogy akar tőlem valamit, és én igent mondtam rá...és onnan már megváltozott a helyzet...
    Aki akar, vitázhat azon, hogy milyen pszichológia által is leírható esemény okozta ezt nálam... de nem érdekel. 16 éve megváltoztatta Jézus Krisztus az életem.. és ezt nem tudom nem figyelembe venni...

    Az, hogy nem írok minden alkalommal arról, hogy akik nem fogadjátok el Jézus Krisztust, Isten ítélete alatt vagytok azért van, mert nem a fórum a legalkalmasabb média erre.
    Én alapvetően azért vagyok még a fórumon, mert felelősséget érzek arra, hogy fellépjek azon téveszmék ellen, amik időnként a kereszténységet támadják és a gyülekezeteinket.

    Most egy testvéremet ért támadás és én kiállok mellette. JJános a kegyelem kérdésében pontosan fogalmazott. Nem fogok vele most vitatkozni azon, hogy a kegyelem érzése elég igazolást jelent, vagy hogy a békesség minden esetben megvan-e, azon sem, hogy mi van a dínó csontokkal, mert ez nüansz ahhoz képest, hogy Jézus kegyelme mellett lehet dönteni... akár most is...

    Ja és tisztelem az elkötelezettséged a hited mellett... nagyszerű ember lehetsz... mint a gazdag ifjú, akinek az erkölcsi kiállását a tanítványok is tisztelték és vsz Jézus is kedvelne... és ezt komolyan gondolom... nem irónia.

    www.refujvaros.hu

  • JJános

    addikt

    válasz lao ce #6043 üzenetére

    Csak az engem érintő dologban szeretnék. Méghogy velem összezárva?
    Nem. Zárva te leszel. Mi szabadok leszünk.

    Én nem kérek abból, amikor a gyakorlatból lesznek az elhatározások. És nem kérek a reinkarnációbol sem. Mert ezeket butaságnak tartom.

    És jó nekem félkegyelműnek lennem, de bejutnom Isten országába. Külön hálás vagyok ezért Istenek, hogy Őérte engem lefélkegyelmüztek.

    2007-05-06 óta itt!

  • kymco

    veterán

    válasz lao ce #6043 üzenetére

    Bár nem mintha hitelesítésre szorulna, de Istennel való kapcsolatomat nem a 16 évvel ezelőtti trauma hitelesíti, hanem az a 16 év, ami azóta eltelt vele.
    Egy embert nem a megismerkedés időpillanatában ismersz meg, hanem az éveken át tartó közeli kapcsolatban, barátságban...

    www.refujvaros.hu

  • fordfairlane

    veterán

    válasz lao ce #6182 üzenetére

    Árulja már el nekem végre valaki, milyen koordinátarendszerben nincs tudásfa (vagy teremtéstörténet?) a Bibliában, amit nekem magától értetődően tudnom kellett volna.

    [ Szerkesztve ]

    x gon' give it to ya

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #6231 üzenetére

    Mondasz valamit. Talán nem is a teremtés a jó szó erre, mert az tényleg azt jelenti, hogy semmiből lesz valami. A valamiből valami más lesz, az már nem az a fajta teremtés, igazad van. Ezek a dolgok már a törvények szerint alakulnak.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #6235 üzenetére

    Én ezt meg a szeretettel tudom párhuzamba állítani. Egyetlen törvényt, a szeretet parancsát kell betartani. Ha valaki így él, nem kell egyetlen másik szabály, a szeretetből minden levezethető, minden erkölcsi szabály ebből eredeztethető.

    Szeresd magad, felebarátodat, és ellenségedet. És ha szeretetből élsz, akkor úgyis minden alsóbb szbálynak és törvénynek engedelmeskedni fogsz. Nem kell mellé még a 10 parancsolat sem, mert azok is ebből az egyből származnak.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák