Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3845 üzenetére

    Na hogy a Jézus-ábrázolások hogyan kerülnek ide, azt komolyan nem értem :) Abban, hogy élt, elég nehéz kételkedni, mert rengeteg írásos forrás számol be a ténykedéséről. És hogy miért pont ő, és nem egy másik próféta? Rá illenek a jövendölések, a tanításai is erről árulkodnak. És a hit. Neked nem kell hinned, és akkor nem fogadod el isteni mivoltát. Legfeljebb nem neked van igazad.

    A tudomány pedig a rajta kívülálló dolgokra nem azt mondja, hogy nem léteznek, hanem hogy azokhoz neki semmi köze nincs, és semmilyen eszköze sem ebben a kérdésben dönteni. De ezt már sokszor körüljártuk.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3848 üzenetére

    Bocs, ez elég nagy hülyeség most, amit írsz. Azért, mert sokféle az ábrázolása, ne létezett volna? Tőled egy kicsit több realitásérzéket vártam volna. Életében nem készült róla kép, nem került rá pénzérmére, még jó, hogy ahány művész, annyi ábrázolási mód. Valójában azonban senki nem gondolja, hogy tényleg ferdeszemű lett volna, esetleg néger. Ráadásul az adott korhoz is igazítják a dolgokat. Most hadd ne kezdjek sorolni a történelemből százszámra példát, ahol a művészeti alkotások és a valóság aránylag távoli kapcsolatban vannak. De ott van pl a Dávid szobor. Szerinted úgy nézett ki Dávid? Biztos? Ja, akkor nem is létezett... :F

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3845 üzenetére

    Egyébként valszeg nem volt egy gyenge ember, mert azt a strapát bírni kellett, folyamatos vándorlás, tanítás, meg hát előtte az ács mesterség. Ha nem lett volna elég stramm, nem is bírta volna a kiképzést.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3853 üzenetére

    Hát a templomokban is általában elég izmosnak ábrázolják a kereszten, vagy a keresztről levéve.

    De nézz meg egy középkori ábrázolást pl Lehelről, aki a kürtjével tett egyet s mást. Milyen kis girnyónak ábrázolták, sőt, az egész időszakban mindenkit kis vékonykának ábrázoltak. De hát ez nem mond el semmit arról, vajon milyen is volt.

    Vagy Árpád vezér. Vajon tényleg úgy nézett ki, mint Franco Nero?

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    Számomra a hit két részből tevődik össze (esetleg többől, most 2 jut eszembe): Az egyik, ami feltétlenül szükséges, hogy elhiszem a létét. A másik, ami már egy kicsit konkretizál, az a bizalom. Hiszek benne, azaz megbízom benne, rá merem bízni magam.

    Teljesen úgysem ismerhetem, hiszen Isten végtelen, én meg véges vagyok. Valamennyit megérthetek belőle. A többit pedig kipótolom. Mindenki saját igényei, szükségletei és vágyai szerint igyekszik elképzelni az Istenből nem ismert részeket. Sok esetben ezek ténylegesen az ember által kreált istenek, és nem fedik Istent. Nagyon sok tipikus, és kategorizálható Istenkép létezik. Annyit lehet tudni, hogy Isten valószínűleg nem olyan. A főbb tulajdonságok Jézus tanításából és a Bibliából megismerhetők. Tovább most nem megyek itt, mert végleges vélekedés nem alakult ki bennem. Mondjuk úgy, formálódom.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz lao ce #3868 üzenetére

    Valahogy nekem is ilyen a keresztény hitem. Azzal együtt, hogy Istent nem ismerhetem a maga teljességében. Pedig én is sokéig jártam és járok is a válaszok után. Sok kérdésre pedig jóval az embert meghaladó válaszok létezhetnek csak, amiket úgysem érthetek meg. De mivel van bizalmam, ez elég.

    És valóban nem csak Istent nem ismerjük teljes valójában, hanem az embertársainkról is egy magunkban felépített kép él. Mi kreáljuk meg az embertársainkat, és ehhez a kreálmányhoz viszonyulunk valahogy. Én ezért igyekszem erre tudatosan is figyelni. Szeretem a valódi másik embert látni, nem pedig a saját szűrőimen keresztül. Teljes mértékben ez úgysem lehetséges, de ha eléggé figyelek, akkor közelebb juthatok a másikhoz. És Istenhez is.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz RedWing #3874 üzenetére

    Valóban nem lesz megegyezés hívők és ateisták között. Ez egy eleve értelmetlen vita. A topic címe is az, hogy vallás. Ez meg inkább azt jelenti ,hogy a vallások különbözőségeiről, hasonlóságairól lenne itt inkább szó, ki hogy látja, ki milyen vallású, és miért, és mik az adott vallás sarokkövei, stb. Mindezt inkább érdekes ismeretterjesztő formában, mert ebből sokat tanulhat az ember, nő a rálátása dolgokra, stb.

    Van ateizmus topic is, annak a cím alapján sincs értelme. Max az ateisták írogathatnak, hogy melyikük a nagyobb ateista, de frankó. De ugye mert ők nem hisznek, a semmiről kell szart rágni. Vagy ott is lehet flémelni ugyanerről, aminek szintén semmi értelme nincs.

    Szerintem olvasott Dänikentől. Mint ahogy Dawkins neve is ismerősen cseng, nekem még a télen következő falat lesz az Isteni téveszme c. könyv. És szerintem hívők is olvashatják. Nem kell félni semmilyen irománytól. Mert a hit, amit tudományosan lehet cáfolni, annyit is ér.

    Dawkins meg Mr Garrisonnal szexelt valamelyik Southpark epizódban. Ott is az ateista nézeteit hangoztatta. De tippem szerint neki onnan fakad az ateizmusa -részben- hogy nem tetszik neki, hogy sok hívő a tudományos magyarázatokat nem fogadja el. Ezzel én sem értek egyet, de ez nem hívők és nem-hívők közti vita kell, hogy legyen.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Noddy #3881 üzenetére

    És ennek elméletileg nem kell, hogy köze legyen, hogy milyen vallású. Nyitott és érdeklődő lehet egy ateista is, egy keresztény is, meg egy buddhista is. Akkor kezd veszélyes lenni, mikor egymást akarják meggyőzni a saját igazukról. Főleg, ha ez nyomulósan agresszív stílusban történik.

    Viszont vannak tények is. A nap egy égitest, tudjuk, miért világít, hogyan működik, miből áll, stb. Ha valaki abban hisz, hogy a Nap egy Isten, és nem egy gázgömb, akkor ez esetben nehéz szó nélkül elmenni mellette. Tehát ha egy hit tudományosan már megcáfolható egy pillanat alatt, és millió számra találunk bizonyítékokat is, akkor nem feltétlenül van létjogosultsága annak a hitnek.

    De persze ettől még tiszteletben lehet tartani annak az embernek is a véleményét.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3891 üzenetére

    Egyáltalán nem :) Az ateisták ugye nem hisznek valamiben. Tehát szerintük nincs. Így legfeljebb a közös "ellenséget" tudják kibeszélni, mert ugye a semmiről nem sokat lehet. Azt a topicot kb a hívők beírogatásai tartják életben. Ki a nagyobb ateista szövegnek nincs sok értelme, mert ugye a semmit nem lehet fokozni. Ezért is írtam. És nyilván hívők közt is jó kis flémek alakulhatnak ki.

    A vallásokról lehet vitázni, csak éppen tudományos érveket és ellenérveket kár felhozni, mert a tudomány hatáskörén kívül esik. Ezért nevezzük hitnek a hitet, nem pedig tudományos meggyőződésnek.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3894 üzenetére

    Olvass vissza kicsit. Voltak itt parázs viták (ugye, viszlát? :DDD ). Méghozzá nem is hitről, hanem vallásokról, például a katolikus vallás egyes elemeiről, amik katolikus létemre szerintem is neccesek, főleg egyes hívők viszik túlzásba... No mindegy, szóval volt itt élet, időről időre van is :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz pc-user #3906 üzenetére

    Engem sok minden érdekel valláson belül is. Én katolikus vagyok, és az utóbbi időben a katolikus vallással kapcsolatban is megértettem sok dolgot, amitől eddig idegenkedtem. A misére járás is nagyon fontossá vált számomra, mert nagyon sok összetevője van, és mindegyik fontos.

    A tanító rész is érdekes, ószövetségi részek felolvasása történik, illetve levelek, apostolok cselekedetei, és 3. az evangélium. Így az ember a Bibliát is jobban megismeri. A protestánsoktól tanulta vissza a katolikus egyház, mert ugye náluk nagyon fontos a Biblia, sőt náluk az az egyetlen, ami igazán számít. És ugye 2008 a Biblia éve volt, különösen felhívva a fontosságára a figyelmet.

    Régebben a liturgikus részeket nem igazán szerettem, de egyik misén nagyon jól elmondta a lényegét a pap a prédikációban. Különös tekintettel az áldozásra, ami így a kedvenc részemmé vált. Mert akkor pontosan azt élhetem át, mint az apostolok az utolsó vacsorán, találkozhatok személyesen Jézussal. A másik fontos dolog, hogy ezt nem egyedül teszem, hanem a többiekkel együtt. Egy tálból eszem a pappal, a ministránsokkal, a többi hívővel. Ilyenkor megélem azt, hogy mi együtt Jézus követői vagyunk, ami nagyon jó érzés. A borba mártott ostya meg finom :) És ez a mise legősibb része, a többi mind a későbbiekben rakódott rá.

    Nem voltam túl összeszedett, de igyekszem majd folytatni, addig is lehet kérdezni, hozzá fűzni. elmondani, hogy máshol hogy van. Hogy például a reformátusoknál miért nincs minden héten úrvacsora (lehet, hogy mondták már, de most nem jut eszembe).

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz kymco #3908 üzenetére

    Egyébként igen nehéz kérdés nálunk pont az oltári szentség fogalma. És én ezzel vagyok talán a legkevésbé kibékülve. Én nem tudom azt teljesen elfogadni, hogy tulajdonképpen Isten be van zárva egy kis tartóba egy ostya formájában. Szimbólumként felfogva máris értelmet nyer az egész. Ezek a materiális dolgok nekünk, embereknek fontosak, ugyanígy a képek, szobrok, stb.

    Ezt persze túlzásba is lehet vinni, tipikus példa rá a sok idős néni, akik Mária szobroknál térdelve imádkoznak. De hát az az ő hitük, azt is tiszteletben kell tartani. Persze imádkozni elvileg nem lehet hozzá a katolikus vallás szerint is. De én azt sem értem, miért kell valakinek a közbenjárását kérni, mikor közvetlen is kérhetünk a Főnöktől. Egyszerűbb, tisztább, és szerintem semmivel sem hatásosabb meghalt embereket kérni közbenjárásért, mint magát az Istent.

    Azt hiszem a katolikus vallás is egy tág fogalom, elég sok irányzat van ezen belül is, annak ellenére, hogy ugye több fő irányzat kiszakadt belőle (protestáns egyházak). De azért még így is elég színes. Amit nem bánok, mert így számomra is van hely benne, meg az idős nénikéknek is.

    Szerencsére azért manapság sok jó papot ismerek, akik a helyén kezelik a dolgokat, és számomra is sokkal elfogadhatóbban, mint egy-két generációval korábban. Hiába, a katolikus egyház is fejlődik, az utóbbi 50 évben látványosan is, pozitívan. Azért még van hová :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3914 üzenetére

    Általánosságban is jellemző, hogy nem az írta akinek a neve alatt szerepel. Ettől még lehet jelentősége. De persze Júdás kb. meghalt mielőtt Jézus feltámadt volna, tehát a "lényegről" lemaradt. Meg mikor írta volna Júdás?

    Ezek meg amúgy érdekes iratok, kicsit más arcát is megmutatja Jézusnak, pl. hogy ő is nevetett, stb... Kár, hogy töredékesek csak.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz skype #3917 üzenetére

    Az első időkben szájhagyomány útján terjedtek, talán le is írták Jézus szavait. Az evangelisták pedig később éltek, és írták meg az evangéliumokat. Az ő forrásaik nem maradtak ránk. És bizony előfordul, hogy nem szó szerint Jézus szavai vannak leírva, és készült olyan Biblia is, ahol amit nem valószínű, hogy ezekkel a szavakkal mondott, azt más színnel írják. Itt nem is a szó szerintiségen van a hangsúly. A tartalom a fontos, az pedig megmaradt, ha nem is mindig szóról szóra. Pl. a négy evangélistánál sem szó szerint egyezőek a történetek, mégis a lényeg mindben ugyanaz.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz kymco #3923 üzenetére

    Mondjuk ez így van, az arabok is így őrizték meg a Koránt, fejből tudták szinte az egészet.

    Viszlát: azért itt különbséget kell tenni Ó és Újszövetség között. bár az is igaz, hogy az adott korról az szövetség is rengeteg mindent elárul. Leginkább a zsidó nép történelméről. Nyilván itt nem Noéra kell gondolni, meg a teremtésre. De ugye ma már tudományosan is egyre valószínűbb, hogy volt valami féle özönvíz, tehát az a sztori sem teljesen légből kapott. Persze az üzenete nem az, hogy megtudjuk a régmúlt természeti katasztrófáit, hanem Isten és az emberek kapcsolatát mutatja be, ami a mai napig örök érvényű. A teremtésről nem is beszélve, a mai világban is ugyanúgy megállja a helyét a történet, az öntudatára ébredt ember aki felelős a sorsáért. És mégis milyen fontos a kapcsolat Istennel.

    De persze az Ószövetség is sok részből épül fel, és pl. Sírák fiának könyve abszolút nem a szimbólumokon alapul, hanem nagyon is konkrét dolgokat mond.

    Mert akármennyire is hiteles, a Bibliának a lényege, hogy bemutassa az Isten és az emberek kapcsolatát, ami mióta ember van a földön, azóta tart. Bemutatja a tévutakat, a hit fontosságát, és erkölcsi útmutatást is ad. Az Újszövetség pedig nagyon konkrét üzenetet hordoz, szinte kézzelfoghatóvá válik minden, ezzel nyer értelmet az Ószövetség, kerek egésszé áll össze.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Viszlát #3929 üzenetére

    Valóban, akkor elbeszéltünk egymás mellett. De azt hiszem, mindkét megállapítás helyes.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz pc-user #3941 üzenetére

    A hétköznapokban is ugyanolyan fontos megélni a hitet. Sőt, csak ott lehet igazán, mert a templom egy speciális közeg, ahol teljesen más az emberanyag is, és ott egy speciális tevékenységet végzünk. Ezért is tartom mérhetetlen butaságnak azt a szólást, hogy hinni a templomban kell.

    A mindennapokban sok gondolatomat megosztom Istennel, mert mindig velem van. A világhoz való hozzáállásomat is megváltoztatja. Tényleg nehéz elmagyarázni olyannak, aki nem élte meg, és lehet, hogy emberről emberre más. De érzem, hogy támaszom, itt van, nem hagy el, segít, még ha én ezt abban a pillanatban nem úgy élem meg. Később mindig kiderül, hogy neki volt igaza.

    Isten az egyetlen ,aki teljesen ismer engem, jobban mint én önmagamat, ezért nincs értelme titkolózni előtte. Ha egy hajléktalant meglátok, Isten gyermekét látom benne. Ettől még zavarhat, és másokkal is viselkedhetek nem helyén valóan, mert én is csak ember vagyok. De úgy vélem, jobb ember leszek Isten által. Főleg, ha figyelek rá. Nem mindig sikerül, de sokszor igen.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz pc-user #3949 üzenetére

    Azt hiszem az két külön kérdés, hogy hogyan éli meg a hívő a hitét a hétköznapokban, és hogy ő maga hogyan él.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz pc-user #3952 üzenetére

    Egyrészt ezt is megtehetjük, de nem erre gondolok.

    Az első dolog az ,amit a hívő ember a hétköznapokban belül megtapasztal, ez egy belső folyamat, kommunikáció Istennel, Isten jelenlétét érzékelni, stb.

    A másik pedig a viselkedés, a többi ember felé irányuló dolgok, amik persze az első dologból indulhatnak ki. Amilyen vagyok belül, olyan lesz a kisugárzásom, és a cselekedeteim is.

    Legalábbis számomra ilyen két részre osztás van.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz pc-user #3961 üzenetére

    Én 2008 őszén épp egy olyan előadássorozaton vettem részt, ami az iszlám és a keresztény vallás közti párbeszédet hangsúlyozta. Voltak adott témák, és egy keresztény majd egy iszlám hívő előadó beszélhetett a témáról, majd kérdéseket tehettek fel egymásnak, és válaszoltak, utána pedig a közönség is kérdezhetett. Nagyon érdekes volt több téma is, meg látni, hogy a más vallásúak hogyan gondolkoznak.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz dabadab #3974 üzenetére

    Igazából Jézus szavai a mérvadóak. Jézus egyértelműen fogalmaz. Ami ettől eltér, az hiába nevezi magát kereszténynek, nem az. Még akkor sem, ha annak idején a pápák is benne voltak a buliban, meg egész Európa. Ezért sem baj, hogy állam és egyház külön váltak. Így legalább nem megoldható már a vallási köntösbe bújtatott politikai manőver.
    És pont ez az, ami az iszlám országokban nem történt meg. Ott az állam és az egyház nincs szétválasztva, és az iszlám egy olyan vallás, ami rengeteg szabályt tartalmaz, amit a politikába is átemeltek természetesen. A mindennapi életüket is meghatározza a vallás, ha akarják, ha nem. Európában és a "nyugati világban" ez nem így működik. Az alapvető keresztény értékek megmaradtak, de a politika nem vallási szabályokat vesz alapul, viszont nem is tud mögéjük bújni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Viszlát #3969 üzenetére

    Szerintem nagyon hasznos egy ilyen párbeszéd. Rengeteget lehet tanulni a másikról, ami nem válik senkinek a kárára. És a beszélgetés után is nyilván meg lesz mindenkinek a saját véleménye. De remek alkalom az összehasonlításra, és valós információk megszerzésére.

    Közös pont meg rengeteg van a két vallásban, elég csak összehasonlítani a Koránt és a Bibliát. A zsidó vallásból ők is sokat merítenek, és Jézus is igencsak fontos személy náluk. Természetesen különbségből is van jónéhány.

    Nyilván nem várja senki, hogy a párbeszéd után majd a felek igazat adnak a másiknak, mert az a saját vallás és hit feladása lenne.

    Nekem is megvan az iszlámról a véleményem, bár még elmélyíthetném az ismereteimet a pontosabb kép alkotása céljából.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz dabadab #3979 üzenetére

    Egyébként ha valaki nagyon akar, akkor tud onnan meríteni. Bár ez nem a vallás, hanem az ember hibája. A politikai fanatizmus is hasonló. Vagy pl ott van a Mars-arc, hányan hitték azt, hogy az valami ufók műve, stb, pedig csak néhány hegy és völgy van ott. Az ember nagyon könnyen képes az igényeinek megfelelővé alakítani a világ dolgait. Ezért nehéz az objektív igazságot keresni, mert sok esetben nem egyezik a belső igazsággal, vagy azzal, amit a lelkiismeret diktál. Ezért sokan nem találnak rá. De ez már kicsit más téma.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz dabadab #3982 üzenetére

    Az első bekezdésed helyességének majd nézz utána. Az evangéliumok pedig jelentős mértékben egybecsengenek, különös tekintettel a leglényegesebb dolgokra. Szeresd felebarátod, de még az ellenséged is. (érdemes idevenni a házasságtörő asszonyt, "az vesse rá az első követ..." )

    De aki keresztény, az ugye elfogadja, hogy Jézus ezeket mondta. Aki nem fogadja el, az nem keresztény, és most a keresztényekről van szó. Tehát ebből a szempontból tök mindegy, hogy a "valóság" mi volt, mert az evangéliumok az iránymutatóak.

    A 10 parancsolat az maga az Ószövetség. Jézus egy új szövetséget köt az emberekkel. Ez az Újszövetség. A 10 parancsolat alapja a kereszténységnek, de semmiképpen sem összefoglalása, mert akkor egyenlő lenne a zsidó vallással. Jézus tette teljessé a törvényt. Olvass egy kis Újszövetséget, ott le van minden írva. Annak az alaposabb ismerete nélkül nem sok értelme van a kereszténység mibenlétét boncolgatni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3997 üzenetére

    Ez tényleg veszélyes dolog, de bármibe bele lehet bolondulni. Nézd csak meg a magyarországi politikai viszonyokat. A pártok és a híveik is úgy kűzdenek egymással, pedig a választók ezzel nem kerülnek hatalomra.

    A hatalomvágy pedig lehet egészen elvont formájú is. Az öngyilkos merénylő is el akar érni valamit, ami szerinte jó dolog. Azt akarja, hogy úgy legyen, ahogy ő jónak látja. Ez a felfogás is lépten nyomon tettenérhető.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3999 üzenetére

    Ehhez azért hozzáfűzném, hogy aki komolyan veszi Jézus tanításait, az eleve nem fanatizálható olyan mértékben. Tudom, ott voltak a keresztes hadjáratok. De kérdés, hogy a harcokban részt vevő egyszerűbb emberek mennyire is ismerték ezt a tanítást? Hisz legtöbben olvasni sem tudtak, a misék latinul mentek, nem volt nemzeti nyelvre lefordított Biblia, stb. Így nehéz. Itt jön be a papok felelőssége. És akkoriban is voltak, akik ellenezték keresztény létükre, de a politikai nyomás erőteljesebb volt.

    Tehát aki megérti a kereszténység lényegét, az jóval kisebb mértékben fog ártani más embereknek. És ez így van. Bár szivesen olvasnék erről valami felmérést.

    De meg lehet nézni a német lakosságot, Hitler elég jól tudta manipulálni őket, és milliókat behülyített.

    Tehát az őrületet nem vallás, hanem más emberek váltják ki. Nyilván egyes esetekben a vallást hívva eszköznek segítségül.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz dabadab #4002 üzenetére

    Például kikre gondolsz? Ők valóban Krisztus-követők? Vagy csak nevezik magukat valaminek? Ja, ha én USA elnökének nevezem magam, rögtön azzá is válok? Sokminden hívhatja magát kereszténynek, miközben a legapróbb köze sincs hozzá. Mint nekem az USA elnökéhez.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz dabadab #4004 üzenetére

    Létezik. Mint ahogy azt sem hiszed el rólam, hogy az USA elnöke vagyok. Ott vannak az evangéliumok. Ott meg le van írva, mit mondott Jézus. Akkor most nézzük meg azokat a fundamentalista "keresztényeket". Ők mit tesznek? Mi motiválja őket? És ez milyen viszonyban van Jézus tanításával?

    Azért valamiben hinni és egy valláshoz tartozni nem csak annyit jelent, hogy kijelentem magamról, hogy én márpedig keresztény vagyok.

    A keresztény ember is tesz olyat, ami nem esik egybe Jézus tanításaival, de ezt olyankor tudja, és nem örül neki, és igyekszik legközelebb jobban csinálni. Emberi esendőség, és ez be van építve a rendszerbe, van bűnbocsánat, stb...

    De ha valaki szánt szándékkal tesz olyat, ami ellenkezik Jézus szavaival, és kis bűntudatot sem érez, sőt helyesnek véli, az semmiféleképpen nem nevezhető kereszténynek.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz dabadab #4007 üzenetére

    Te olvastad már egyébként? Csak hogy mennyire tudod-e, miről is beszélsz. És hogy miken, milyen horderejű dolgokon vizáznak. Mert ha elolvasod, akkor azért a lényeg egyértelmű. A szemet szemért elvet felváltja a ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel elv. Szeresd felebarátodat, de még az ellenségedet is. Kétlem, hogy ilyen alap dolgokat totálisan félrefordítottak volna.

    A szó szerint vétel meg ott bukik el, hogy még nem sokan vágták le a jobb kezüket, ha valami bűnt követtek el vele.

    De kicsit konkretizáld a dolgokat, mert nagyon nagy általánosságokban beszélsz. Pontosan kik és hogyan értelmezik a Bibliát, és ez alapján miket is tesznek?

    De ugye az már a helyére került, hogy a kereszténység nem az ószövetség vallása? És hogy az ószövetség egy újjal lett felül írva?

    A ne ölj parancs elég világos és egyértelmű. A 10 parancsolat pedig valóban alapja a kereszténységnek is. De amíg az ószövetség jellemzően tilalmakat fogalmazott meg, az új szövetségben sokkal inkább az dominál, hogy mit tegyünk. Szeresd felebarátod, még az ellenséged is. Sok-sok példabeszéd is van, azokból is sok mindent meg lehet érteni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #4008 üzenetére

    De hát a Micimackó is ugyanilyen. Legalább ennyire veszélyes. Egy megfelelő dekódoló eljárással ki lehet olvasni belőle, hogy micimackó a sátán, és őt kell követni. Csak megfelelő betűket ki kell hagyni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #4011 üzenetére

    Igen, ehhez teremtette Isten azt a hatalmas agyat az embernek.

    Van ezzel kapcsolatban az a vicc is, mikor a hívő ember az árvízben próbál túlélni, de nem fogadja el az emberek segítségét a mentőcsónakkal, mert őt majd az Isten megsegíti. Aztán helikopterrel mentenék, mert már a templom tornyáig ér a víz, de ő elutasítja, hogy majd őt az Isten megsegíti. Aztán megfullad, és a mennyben számon kéri Istentől, hogy Miért nem segített rajta. "Hát próbáltam segíteni, küldtem érted mentőcsónakot, helikoptert is..."...

    A testünk fizikai, még az agyunk is. Depresszióra meg vannak jó kis gyógyszerek. Az ilyen emberek általában nem is következetesek, mert rengeteg nem természetes dolgot is elfogadnak, pl. ételt esznek, nem csak Szentlélekkel táplálkoznak, ha szomjasak, isznak vizet.

    Szerintem eléggé kiborulna tőlük Jézus. Ahogy akkoriban a farizeusok idiótaságait is győzte helyretenni.

    De hülye emberek mindig is voltak ,vannak, és lesznek. És ezért is borzasztóan fontos a tudományos felvilágosítás. Mert amire van gyógyszer, arra szedje a gyógyszert, és kiegészítő kezelésként imádkozhat mellé. Szerencsére azért az ilyen emberek egyre kevesebben vannak. Az én hitemet nem ingatja meg, hogy a gyógyszerek gyógyítanak, és a baktériumok betegítenek meg. Valakinek ez az egész Istenképét döntené meg, mert valahol rossz helyen keresgél. A tudománnyal nem érdemes keresztbe menni, mert az is Istentől van, és nincs benne semmi rossz. Persze aki olyan dolgokban hisz, amit a tudomány megcáfolt, vagy megcáfolhat, annak nehéz dolga van. De ez megint a múlt havi vitánkhoz vezetne, azt meg nem szeretném újra kezdeni, szóval úgy olvasd.

    Mert tudom, h szerinted nincs Isten, szerintem viszont van. Csak ne térjünk ismét vissza a van-nincs kérdéshez, mert ez hit kérdése. Az meg ugye egy ateistának... na jó, én is itt fejezem be :))

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Dany007 #4020 üzenetére

    Mondjuk az abortusz kérdése tényleg elgondolkodtató. Az anya a saját testével rendelkezhet, de csak mert az ő testében van egy másik ember, ezért azt meg is ölheti? De csak egy ideig? Ugye az a kérdés, hogy hol kezdődik az ember élete. A válasz biztosan nem az, hogy 3 hónapos magzati korban. Egyes kultúrákban az első lélegzetvételt tekintik az élet kezdeténél, ahol belélegzi a lelket magába. Tehát a szülés közben még meg lehetne ölni, mivel szerintük még nem született meg.

    Az abortusz ember ölés. Ezt ki kell mondani, nem pedig elkenni. És innen lehet tovább indulni, hogy akkor az emberölésnek ezen formáját ki és miért is támogatja.

    Ráadásul az ijesztő adatok azt mutatják, hogy a legtöbb abortusz nem is a gyerekként teherbe esettek, vagy a megerőszakoltak esetében lép fel, amire még valamit lehetne mondani, hanem általában nem létminimum alatt élő középkorú nők esetében.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz dabadab #4002 üzenetére

    Ha tényleg Krisztus tanításait vennék komolyan, nem lennének fundamentalisták. És ez elég objektív dolog. Le van írva, mit mondott Jézus, a fundamentalisták meg cselekszenek valahogy. Ezt a kettőt ha egymáshoz mérjük, és nagy eltérést tapasztalunk, akkor azért a kereszténységükről is kiderülne, hogy talán annyira nem is az...

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Dany007 #4024 üzenetére

    Ha belegondolunk, akkor az ember a kényelméért áldozza fel a magzatot. Az életminőség kérdés ott hibádzik, hogy a már megszületett gyermeket is el kell tartani. Ha épp elveszítem a munkám, megölhetem? Nehogy már nélkülöznie kelljen, öljük meg. Vagy aki elveszíti a szüleit, nehogy intézetbe kerüljön, öljük inkább meg. És vajon te melyiket választottad volna? Nevelőszülők, vagy halál?

    Érdekes továbbá az is, hogy a kukába dobott csecsemő hallatán hogy felháborodunk, az abortuszt meg akár támogatjuk is. Leginkább azért, mert a magzatot nem látjuk még. Ez így fura, de így működünk, hogy amit nem látunk, az annyira nem is valóságos. A fejlődő magzat egy hasnagyobbodásként látszik, nem pedig egy emberi lényként. Egy pár hónapos magzatnak már mindene megvan, egy kész ember, csak még nagyon kicsi. Az idegrendszere pedig fejlődési állapotban van. De egy 4 éves gyereké is. Egy 4 éves pl nem tud egy házikót 3D-ben megrajzolni, mert még nincs kifejlődve az agya. Durva, mi? Akkor legyilkolható?

    A másik meg az, hogy miért a felnőttet védjük, aki sok esetben saját "hibájából" lett terhes, és miért nem a gyereket, aki ugyan még nem tud beszélni, de biztosan élni szeretne.

    Persze nőként más erre az egészre rágondolni, abban is biztos vagyok.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz kymco #4026 üzenetére

    Ez tényleg így van, hívő keresztény családokban van a legtöbb gyerek. Általában nem azt nézik, hogy hú, hát Renault helyett Suzukit tudnánk csak venni, ha lenne egy gyerekünk, na akkor inkább még ne. Meg milyen élete lenne szegénynek, ha általános iskolában nem a legmárkásabb cuccokat hordaná, hanem akár másodkézből üzletben kéne neki nacit venni. Vagy turkálóban...

    Én nagyon jól megvoltam a turkálós iskolai ruháimmal. Meg az egy szem Trabantunkkal.

    Sajnos a betiltás sem a legjobb megoldás, mert igazából nem is az. Az emberek fejében kell rendet rakni. Mik a fontos értékek valójában? Az élet értéke, stb. Ha az értékrend helyre kerül, még engedélyezett abortusz mellett sem halna meg évente egy városnyi magzat Magyarországon. Miközben ugye probléma, hogy fogy a népesség, közben rengeteg magyar ember nem éri meg a születését sem. Erre mondják, hogy manapság a legveszélyesebb hely az anyaméh. Azért ez talán mégsincs jól.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Dany007 #4028 üzenetére

    A 3-4 hónap az nem "csak" Ha láttál volna 3-4 hónapos magzatot, egyből másképp gondolnád.

    Amit mondasz, az alapján egész Afrika 90%-át megölnéd születése előtt, és a világ lakosságának is jelentős részét. Vajon létminimum alól jőve nem lehet boldog életet élni? Dehogyis nem. A többi meg csak nevelés kérdése.

    Nagyon szegényen is lehet boldog életet élni. És gazdagon is lehet szenvedni. És a nyomorból is lehet sokra vinni. Milyen alapon vonjuk meg az esélyt egyes emberektől? Mert mi úgy gondoljuk, hogy kevés esélye van?

    Komolyan anyagi okokból öljünk embert? Ha pár évvel idősebb embereket ölnek meg ugyanilyen indokkal, az már gyilkosság, és börtön jár érte.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Dany007 #4030 üzenetére

    Értem ,amit írsz. Bonyodalmak, lemondások, alacsonyabb életszinvonal. Másik oldalon pedig egy ember élete. ÉLETE! É L E T ! Nem tudom jobban kihangsúlyozni.

    Sokan egyik szülő nélkül nőnek fel. Aztán boldog életük lesz, sőt közben is az, mert barátaik lesznek, társaság, pozitív élmények, stb.

    A probléma az, hogy az abortusz egyre inkább elfogadott, és ez annyira beépül az emberek gondolkozásmódjába, hogy ettől felelőtlenebbek lesznek. Mert hát mi lesz, ha becsúszik a nem kívánt terhesség? Abortusz, és ennyi. Egyrészt tényleg nagyon megviseli a nőt, testileg és lelkileg is. Sajnos nem ott tartunk, hogy tényleg csak a legeslegnehezebb és legrosszabb esetekben alkalmazzák kvázi kényszerből, hanem ezrével. Évente 44ezer ember hal meg abortusz következtében születése előtt. Ez megfelel Dunaújváros teljes lakosságának. Tehát minden évben lemészárolnak egy városnyi embert. Hol indokolt ez? Ez brutálisan sok.

    A holttesteikből elég nagy dombot lehetne építeni. 10 év alatt majd félmillió!!! Anyagi okokból és azért, mert később nehézségeket okozna a szülők életében. Persze nekik könnyű, mert nekik van életük. És a kényelem nagyon fontos.

    Elhiszem, hogy nagy törést tud okozni egy fiatal pár esetében, de a fiatal lánynak az egész életét megbélyegezheti az abortusz. Vagy nem is lehet többé gyereke, vagy évtizedekig tartó lelki sérülést szed össze. És arról nem is beszélve, hogy a gyermek születése már öröm lenne a lány számára, megismerné a gyerekét, és nagy eséllyel nagyon megszeretné. Utólag megborzongana a gondolattól is, hogy esetleg megölné.

    A házasság előtti terhesség kockázata elég jól minimalizálható, ha odafigyelnek. Tényleg pár eset előfordulhat. Kriminalisztikai okok miatt is néhány. De ez mennyi lehet? Évi mondjuk 2000 eset. Akkor a többi 42000???

    Egy velvet-es cikkből:
    "Magyarországon az utóbbi években csökkent az abortuszok száma, de még mindig magas, évente közel 44 ezer. Egy friss hazai kutatás szerint a 30 év alatti nők átlagosan 17 éves korukban kezdik el a nemi életet, azonban a 20 évnél fiatalabb korosztálynál ez még korábbra, 15,5-16 évre tehető. A magyar és külföldi adatok szerint is az abortuszok aránya a 20-24 éves korosztályban a legmagasabb."

    Édesanyám 24 éves volt, mikor a nővérem született. Sok olyan embert ismerek, aki nek a szülei szintén beleesnek ebbe a korosztályba.

    És mi az oka, hogy 15-16 évesen szexuális életet élnek? Azt sem tudják, mi fán terem. Szellemileg nem érettek, nincsen megfelelő viselkedésminta, amit követhetnének. Párkapcsolati téren is tapasztalatlanok, otthon a szülők nem beszélnek ilyen dolgokról, mert ez tabu.

    Világszerte évi 80 millió. Ez Németország teljes lakossága.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #4032 üzenetére

    Ne haragudj, de ebben a hozzászólásodban rekord nagy ostobaságot írtál le. Nem érez a magzat? 2-3 hónaposan már egészen fejlett idegrendszere van, teljesen be van idegezve, még mozogni is képes. Megvan mind a 10 ujja a kezén ránézésre is ember. A spermium nem ember. Kár idekeverni. Biológiai ismereteidet nagyon sürgősen bővítened kell, már csak a tudomány nevében is, mert ezek nagy sületlenségek, amiket írtál. És akkor itt még a hit és a vallás képbe sem került.

    Nincsenek gondolatai? Van agyműködése. A megszülető csecsemő sem különbözik sokban tőle. És vajon tudatánál van a megszületett csecsemő? Hol és mikor ébred tudatára? Mikortól mondod, hogy már nem csak egy dolog?

    Továbbá, mint leírtam az abortuszt az esetek döntő többségében nem tizenéveseken hajtják végre.

    De látom nem vagy tisztában azzal, hogy az anya hasában nem dolog, hanem egy élő ember fejlődik. Amit a fájdalommal kapcsolatban írsz, azt nem is tudom kommentálni. Te jössz folyamatosan a tudománnyal, erre most valami olyat írsz, ami a legsötétebb középkorra emlékeztet. Süt a butaság az egész hozzászólásból. Rengeteget kell még tanulnod, hogy majd évek múlva hozzászólhass ehhez a témához.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz rarri #4033 üzenetére

    Talán a vallás erkölcsiségén keresztül mégis csak van köze. Hogy számomra az emberi élet a legfontosabb, és semmilyen anyagi érdek nem állhat felette.

    Az emberölés pedig hogy lenne humánus? Nekem a szóösszetétel is paradox, mikor a humánus kivégzési módokról beszélnek. Az emberölés számomra nem elfogadható.

    Én nem ítélkezem senki felett, épp, hogy a nő az, aki ítélkezik a gyermeke felett. A már élő ember gyermeke felett.

    Ha rögtön születés után vízbefojtja, akkor lecsukják a nőt. Pedig sokszor pontosan ugyanazon indokok miatt teszi, mint az abortuszt. 6 hónap a különbség legális és elfogadott dolog és gyilkosság között. Az indokok ugyanazok (persze a valóságban épp, hogy nem, mert csak kis százaléka az abortusznak történik a 10enéves terhességből adódóan).

    A "megelőzésről" meg még többet kell beszélni, mert van ugyan aki már belekerült a helyzetbe, de sokakat meg lehet óvni, hogy ilyen helyzetbe kerüljenek.

    Ismerek olyan nőt, akinek már több abortusza is volt. Pedig nem túl idős. Gondolom nincs egyedül a világban ezzel. És ez mi, ha nem felelőtlenség? Úgy kezeli az abortuszt, mint egy tök normális dolgot, mintha az abortusz a biztonságos szex egyik eszköze lenne.

    Persze sok esetben nagy lelki teher van a nőn/lányon, és el tudom képzelni, hogy heteket végigsír, kikészül, nem tud hogyan dönteni, iszonyatos lelki kínokat él át. És ez szörnyű lehet.

    De itt egy másik emberről is szó van, a gyermekéről, aki nem tehet arról, hogy megfogant. Meg kell érteni, hogy a szex felelősséggel jár. Ezt rengetegen nem képesek elfogadni. Az élvezetek kellenek, de ha nem kíván egy terhességet, azaz nem kívánja a saját gyerekét élve, akkor megöletheti.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz rarri #4039 üzenetére

    Nyilván ennek a tragédiáját csak a nő érzi át. Meg a magzat, akit meggyilkolnak. Ítélkezni meg senki sem ítélkezik továbbra sem az abortuszt választó nő fölött.

    Az első időszakban viszont még nem alakul ki olyan kötődés anya és magzata között, nyilván idővel tud ez érvényesülni. És egyénfüggő is. Te vélekedsz valahogyan, de mások másképp is megélhetik. Ha tényleg ennyire szörnyű dolog lenne, akkor nem hinném, hogy évente 44000 nő vállalkozna erre. Nyilván egyik esetben sem könnyű a döntést meghozni.

    De évi 44000 eset tényleg túl sok ahhoz, hogy mindegyik esetben annyira indokolt legyen. A felelőtlen szexről meg vitatkozhatunk, de a nem kívánt terhességek kb. 99%-a felelőtlen szex miatt történik meg. Elsősorban ott és akkor kéne gondolkozni. Ez nagyon sok nőt megmentene a későbbi tortúrától. A maradék szám pedig meg sem közelítené ezt az ijesztő 44000-et.

    Aki meg felelőtlenül szexel, sok esetben ugyanúgy nem volt még terhes, tehát tapasztalata sincs. De addig úgy gondolhatja, hogy bemegy az orvoshoz és túl is van rajta. Nyilván amikor odaér, és megteszi, már lehet, hogy máshogy gondolja, és utána pedig biztosan. Erről írt kymco is.

    A vallás pedig nem egy önkényes felülről jövő parancs, hanem a mi érdekünkben van. A nőnek is jó, ha nem kényszerül abortuszra. Ha azt tudja mondani, hogy a legnagyobb szegénységben is felneveli. Mert a legnagyobb érték a gyermekáldás. Szegénységben nyilván nehezebb. De a szegénység is relatív.

    És miért kéne élet és élet között dönteni, mikor a nő életben marad az abortusz után. Abortusz nélkül pedig mindketten. Szóval legtöbb esetben nem vagy-vagy a kérdés.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Dany007 #4037 üzenetére

    Tudatos, nem tudatos, emberi lény. Kómás betegeket sem gyilkolunk. Sőt, alvó embereket sem. Pedig nincsenek tudatuknál. Talán nem is fájna nekik. Vagy még nem teljesen kifejlettek. Egy újszülött mennyire tudatos? Semennyire. Futanak rajta az ösztönös programok. Folyamatosan ébred tudatára, és éveknek kell eltelnie, mire valóban azt mondhatjuk, hogy tudatos lény. Ezért nem adunk a gyerekeknek olyan jogokat, amiket egy felnőtt birtokolhat. A fejlődés évtizedekig tart, nem hiszem, hogy indok lenne, hogy még nem tudatos lény.

    Főleg azért, mert minden bizonnyal tudatos emberi lénnyé fog válni. Úgy, hogy ő már most is ember. Ezt kell megérteni. Emberi élet.

    Vajon tényleg 44000alkalommal évente ugyanolyan szörnyen rosszak az anyagi körülmények ,hogy még 1 gyereket nem tudnak felnevelni? Ja, mert kell a kábeltv, az internet, a 26 fok a lakásban, a kocsi, kell egy csomó dolog. Nagyon nagyon szerény körülmények között is lehet gyereket nevelni. Gondolj bele, amit ma nagy nyomornak tekintesz, 100 éve az volt az átlag életszinvonal. Amikor még a király is a sarokba szart. És éltek boldog emberek boldog életet. A nyomorból, szülők nélkül is rengetegen boldog életet élnek.

    És mivan, ha nem? Az élet veszélyes üzem, a jó családba születettekkel is megtörténhet, hogy elzüllenek.

    Lehet, hogy több gyerek lenne kukában, vagy intézetben. A kukában végzetteket ne számítsuk, mert az mindegy, hogy mikor ölik meg, megölik. Az intézetben rengeteg gyerek nő fel, és nagy részük azért válik valakivé. Másik részüket pedig mégis csak megtartanák. És ebből a 44000-ből ha csak a negyede is élne nyagyjából jó körülmények között, az is már 10000!!!

    Nem is értem, hogy itt anyagi indokok hogy játszhatnak be! Ha nem akar valaki gyereket, akkor a fogamzást kell megakadályozni. Kicsit nagyobb komolysággal kell a szexualitáshoz hozzáállni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz rarri #4043 üzenetére

    Igen, a nők egy része nagyon primitív. ráadásul senki és semmi nem segíti őket, hogy ez a helyzet javuljon. Nyilván a férfiak esetében is hasonlók az arányok. Nagy a sötétség rengeteg fejben. A filmekben pedig ezt látják. Hány abortusz volt csak a Barátok közt-ben is? Amit rengetegen néznek. Sok másik filmben is előjön a téma. Ez nagyon erősen hat a társadalomra.

    De ha nem hinnél neki, még egyszer leírom, évente 44000 abortusz, csak magyarországon!

    És ugye azt te sem gondolod, hogy ez a 44000 a megelőzhetetlen, vagy kriminalisztikai eseteket jelenti csak. Ebben egy nagy adag felelőtlenség benne van. Hidd el, nagyon sok nő nem úgy gondolkozik, mint te. Érdemes lenne egy felmérést készíteni, meglepődnél. Szerintem én is.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Dany007 #4046 üzenetére

    Nagyon sok esetben nem is védekeznek. Nagyon magatokból indultok ki, te is, rarri is. Sajnos nagy valószínűséggel az átlag magyarok szinvonala is a tiétek alatt van, és nem mérik fel ennyire a következményeket. Vagy inkább reménykednek, hátha mégsem történt. Meg mint írtam is, azt látják mindenhol, hogy majd az abortusz. Amire odakerül a nő, addigra már látja, hogy ez mégsem olyan vidám dolog, de egy kiadós szex utáni második percben még nem ez izgatja.

    De látom, érted, amit én is, és kymco is írt. Ha a hozzáállás megváltozna, már sokat nyernénk. A tiltás önmaga nem megoldás. Azt kell megértenie az embereknek, hogy akár ha törvényileg nem is tiltott, mégis csak emberölés, és nem játék. A mai közbeszédben pedig tényleg úgy jelenik meg az abortusz, hogy az egy alapvető jog, amivel élni lehet. A veszélyekről, hátrányokról már jóval kevesebb hangzik el, a támogatók pedig rendszeresen kihagyják a magzatot, "elfelejtik" megemlíteni, hogy abortusz során meghal egy ember.

    A köldökzsinór elvágása után körülbelül 2 napig marad életben egy csecsemő. ha nincs kórház, és mesterséges körülmények, egy hidegebb téli napon néhány órán át képes életben maradni. Annyi a különbség, hogy nem kizárólag az anyján múlik az életben maradása, mert az anya szerepet mások -először orvosok, ápolók- átvehetik.

    A lehetőség arra is megvan, hogy téged meggyilkoljanak. Vagy, hogy te lemészárold a családodat. Fizikailag képes vagy rá. Vagy az a festett arcú őrült egy belga bölcsődében. Isten szabad akaratot adott. De nekünk a lehető legjobban kell élnünk ezzel.

    És sajnos most messze nem ott tartunk, hogy a nagyon problémás helyzetekben esetleg van-e mód abortuszra, vagy tilos. Még egyszer leírom, egy év alatt Dunaújváros teljes lakossága - 44000 ember.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Dany007 #4049 üzenetére

    Szabad akarat nélkül nem lennénk emberek ,hanem csak a program futna rajtunk, egyszerű gépek lennénk. Sőt, még egy gép is dönthet. Szóval csak vegetálnánk. Szabad döntések nélkül nem csak rossz nincs, a jó sem létezik.

    Az ölés képessége, mint írtad, fontos lehet, de kétélű fegyver, mert a saját fajunk ellen is fordíthatjuk, és tesszük is.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #4052 üzenetére

    A lényeg az emberi élet.

    Téged is meg lehet ölni fájdalommentesen. Mégsem neveznéd humánusnak, és aki megteszi, azt gyilkosságért elítélnék. És erről beszélek. Agyműködés pedig nyilvánvalóan van. Hogy tudatos-e? Kómás betegeket sem öldösünk, sőt alvó embereket sem öldösünk legálisan.

    Szerinted honnantól kezdve ember az ember? És honnantól kezdve bűn az emberölés? 3 hónap? 9 hónap? Szülőcsatorna egyik vagy másik oldala?

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #4055 üzenetére

    Arrogáns stílusban írtál, nem kértél bocsánatot azért sem. Az én felháborodásom abból indult ki, hogy dolognak, tárgynak tekinted a magzatot. A gyilkolás fájdalmas/nem fájdalmas volta lényegtelen. Én arra utaltam ,hogy képes fájdalom érzésére a magzat is. A 10. héten mindenképp igen.

    Az ember a fogantatásától ember. Az ivarsejtek nem emberek. Gyilkosságnak az emberölést nevezzük. A sejtek önmagukban nem emberek, de ezt te is nyilvánvalóan érted, érzed. Ha nem veszel egy autót, az nem ugyanaz, mintha megveszed, de nem adják oda, vagy felrobban az első használatkor.

    Ez a hozzászólásod is legfeljebb provokálni jó, sajnos ez is a butaságot bizonyítja. A folyóparton termő répa fölött legelő bociról te sem a húslevesre asszociálsz. Onnatól lehet húslevesről beszélni, amikor egy lábosba kerülnek az alkotóelemek. Onnantól húsleves. Megfelelő idő után pedig elkészül. Remélem érthető az analógia. De tudom, érted te is, csak provokálsz.

    Egyik embrió sem lélek, de minden embrió test, és lélek. Ha már provokálni akarsz rendesen, vesd fel inkább az ikresedés vs. lélek kérdését, sokkal izgalmasabb. És adhatok pár hasonló jó magas labdát. Volt részem néhány félévig ilyen témájú előadásokat hallgatni, és ha már nevek, akkor Erdő Péter, és Falus András nevét említeném itt első sorban.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #4057 üzenetére

    Egészségedre ;)

    [ Szerkesztve ]

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Racecam #4059 üzenetére

    Ez pont ne m vallási meggyőződésemből fakad. Az élet egy ateista számára is élet. a kimondjuk, ha nem, attól még ölés lesz. Ha elfogadott, ha nem. A magzat ember, és él. Ezt az életet szünteti meg az abortusz, és aki végzi, öl. Ezért sok orvos nem végez abortuszt.

    Sajnos az életről nem tudok másképp mondani. Te nem szerintem élsz, hanem élsz. Az élet az élet. Az élet megszüntetése másik ember által, az ölés. Más szóval gyilkosság. Ebben pedig még nyoma sincs sem vallásnak, sem hitnek, sem Istennek. Ez eddig a por száraz tudomány.

    Ez egy alapvetés. Amíg valaki egy életet nem tekint életnek, egy emberi életet emberi életnek, addig nem lehet tovább menni. Ha valaki a már megszületett emberről vélekedik úgy, hogy csak egy tárgy az ember, és nem élet, arra furcsán néznek. Aki dologként tekint az emberre, annak az ölés is könnyebben megy.

    Vannak más álláspontok, de az ember dologként való definiálását nem tolerálom. Az emberi élet a fogantatásnál kezdődik. Nem pedig 3 hónapos magzati korban, nem is a születéskor, és nem is a 18. betöltött életévnél.

    De akkor megkérdezlek, te minek nevezed, ha kioltják egy emberi magzat életét? Mégis hogy lehet ezt mondani, ha nem ölésnek? Az abortusz előtt élt az emberi magzat, utána nem él. Tehát meghal. És aki ebben közre játszik, ő az, aki öl. Lehet szépíteni a dolgon, kitalálhatunk szép külföldi, vagy magyar szavakat, mint abortusz, vagy magzatelhajtás. De nem elhajtjuk, hanem elpusztítjuk. Óriási a különbség.

    És ha már mindenki megérti ,hogy itt ölésről van szó, utána lehet azon vitatkozni, hogy akkor mégis milyen esetekben, mikor lehet alkalmazni, vagy legyen-e betiltva, stb.

    Talán rossz szembesülni ezzel a számmal: évente 44.000. Ha kiderülne, hogy ennyi házikedvencet ölnek meg a gazdik évente, jó nagy felháborodás lenne.

    Remélem világossá vált számodra, hogy ez miért nem volt térítés. És a kérdésemre a magzatöléssel kapcsolatban pedig érdeklődve várom a válaszod.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Racecam #4061 üzenetére

    Sajnálom, tényleg érdekelt volna, hogy szerinted milyen alternatívák vannak még. Tényleg érdekelt volna a válaszod.

    Belefolytál már, ugyanis a vita legsarkalatosabb pontja, hogy a magzat élő ember-e, vagy dolog. Az meg nem segít semmit, ha off-ban beszólogatsz a stílusom miatt. Azért én SystemRoot hsz-ét is olvastam, igaz ő azzal védekezik ,hogy a másik visszaütött, de míg én a témára koncentrálam, ő végig engem minősítgetett. ********

    **************

    [ Módosította: Racecam ]

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Racecam #4063 üzenetére

    Hmm. De vajon saját magaddal szemben miért nem vagy ilyen szigorú? Fanatikus jelzőt lehet kerek perec kijelenteni a másikra? Vagy csak a modiknak?

    De az jó, hogy ezentúl már minden személyeskedést törölni fogsz. Ha eddig sajnos egyoldalú is voltál. És nem akartál te segíteni, mert akkor szelíd hangnemben privátban írsz, és nem szétoffolod a topicot. Így nem túl őszinte a segítő szándék. Főleg, hogy "kedves" minősítéseket is tartalmaz.

    Én ere vigyáztam, személyében mást nem sértettem. Az írását minősítettem, meg a stílusát esetleg. És azt, hogy amit ír, butaság. Tudom, ez durva kifejezés. Ő viszont a személyemet sértette.

    Nem baj, tudom, hogy jogod van egyoldalúnak, kivételezőnek, és magaddal szemben sokszorosan elnézőnek lenned. Tudom, itt nem érvényesül a demokrácia. El is fogadom, ez egy ilyen hely. Csak nem tesz túl hitelessé téged.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák