Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    válasz .LnB #346 üzenetére

    Az első hsz.-t olvastad már?

    Ha igen, akkor utána, az ott is linkelt Lexicanum és Wh40k Wikia a két kiindulási pont.

    Kezdetnek mondjuk ott vannak a Wikia féle Wh40k idővonal.

    Magyar nyelven nehézkes a dolog, kvázi az Inkvizitor.hu az egyetlen ide vágó komolyabb oldal. Velük lehet kezdeni, de inkább asztali játékkal foglalkoznak, és ide mutat minden cikkük. Persze fórum ott is van.

    Ha nagyon el akarsz mélyedni, akkor torrentre fel, és keres rá: Warhammer 40k rulebook (illetve a rulebook helyett: codex). Kezdetnek, ha nem akarsz torrentezni: Wh40k rulebook 7. edition @ Scribd.

    Miket kell keresni, ha valaki csak a lore-ra kíváncsi? Gondolom a szabálykönyvek ilyen szempontból nem segítenek sokat.

    Sajnos nincs külön a lore-al foglalkozó könyv. Marad a rulebook és a codex-ek.

    A hórusz eretnekséggel lehet kezdeni?

    Én nem azzal kezdenék, hanem az Ian Watson novellákkal.

    Van arról regény?

    Van, kb. 10 éve az az igásvonó lova a Games Workshop könyvkiadó részlegének. :\

    Az jó belépési pont?

    Lásd fent, belépési pont, és valamennyire érthető is, de számomra sokkal jobb bevezetési pont volt az Ian Watson féle novellák.

    Értheti egy laikus?

    Ezt én nem tudom megítélni, de alapvetően a helyzet az, hogy igen, értheti. Viszont minden finomságot csak a szabálykönyv / alaptételek megismerése után tudsz értelmezni. Például szóba kerülnek a Terminator páncélok, ám részletesen nem írnak az első ~12 könyvben. Írják hogy nagy, nehéz, brutális, lassú, ám az ide vonatkozó Wikia oldalon mindent megtudhatsz róla. Sajnos a "hivatalos" Games Workshop írók jó része úgy ír, hogy alapértelmezettnek veszi, hogy márpedig az olvasó tudja mi az, hogy Terminator páncél. Ez pedig minden másra is igaz.

    Ian Watson kívülálló volt, ezért sokkal értelmezhetőbb az ottani nyelvezet és leírás, kevesebb téren vette elő a finomságokat, vagy nagyon szépen beleillesztette a magyarázatot a történetbe (mi az az űrgárdista, vagy mi a Titán, és hogyan is irányítják). De ott sem tudod meg, hogy a Lánckard (Chain Sword) és a Sugárkard (Power Sword) hogy viszonyul egymáshoz. Ehhez bizony ismerni kell a világ hátterét...

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz .LnB #349 üzenetére

    A #347-es hsz.-ben lévő Warhammer 40000 könyvtár az érdekes számodra. Én a 7. kiadás szabálykönyvet javaslom kezdetnek, aztán jöhetnek a téged érdeklő fajok kodexei, legfeljebb a játékszabályokat átugrod.

    Mi az, hogy 40k endtimes? Valami nagy esemény? 40k-ról 50k ra váltás lesz? Bekövetkezett már?

    A The End Times a Warhammer Fantasy-ban következett be, és egy hatalmas, apokaliptikus háborúk során végül az egész világ elpusztult (ezt a WFB 8. kiadásához adott kiegészítőkkel vezették fel). A pusztulás maga a Káosz kvázi győzelme (?) okozta. Majd a világ pusztulása után jött a világ alapján létrehozott Age of Sigmar, ami kvázi a Warhammer Fantasy Battles utódja.

    Ebben egyfajta síkok léteznek (nyolc, szám szerint), amiket az Eldar Webway-hez hasonló alagutak kötnek össze. A nyolc síkon négy frakció küzd egymással, az Order (őket vezeti a legendás Sigmar, az ember, elf, stb. fajok ide tartoznak), a Death (élőhalottak), a Destruction (Orkok és más zöldbőrüek) és a Chaos (Skavenek, stb.).

    Mint ilyen, a WFB rajongóinak egy jó része úgy vélte, hogy a már jó ideje mostohagyerek WFB-vel a Games Workshop nem tudott mit kezdeni (eleve az elmúlt ~20 évben egyre kevesebb erőforrást kapott a Wh40k-hoz képest), szóval kitalálta az Age of Sigmar-t, ami egy "teljesen" új játék, új modellekkel, némileg új szabályokkal, gyakorlatilag egyfajta "aréna" harcra koncentrálva. Tehát nem is kell többet szórakozniuk a világ további sorsával komolyabban...

    A 40k End Times egy feltételezett, még nem megtörtént eset, ahol a Wh40k-ban egy, a The End Time-hoz hasonló apokalipszis történik, ami után revampolhatják a világot, és kijöhet az Age of Sigmar 40k megfelője. Ezt némileg alátámasztja, hogy jó 10 éve lebeg a levegőben egy olyan info, hogy a Császár trónusa elkezdett tönkremenni, és még a Mars legjobbjai se tudják megjavítani (a trónus még az Elsőktől származik, tehát ez nem meglepő). A trónus három lényegi dolgot is ellát:

    -Életben tartja a Császár lelkét, a teste stázisban van, de a lelkét ezernyi pszi feláldozása árán életben tudják tartani.
    -Létrehozza az Asztronomikont, egy hatalmas, a hiperűrben látható navigációs fényt, ami alapján a Navigátorok viszonylag könnyen tájékozódhatnak a hiperűrben. Az Asztronomikon nélkül is lehetséges a hiperűrben közlekedni, de sokkal veszélyesebb és tovább tart.
    -Egy titkos célja pedig az, hogy egy, a Császári trónterem alatt lévő kaput tart zárva. A Császár hajdan nekiállt közös (saját) uralma alá hajtani a teljes emberi birodalmat, kolóniákat. Ez volt a Great Crusade. Utána (pardon, igazából a vége előtt még) viszont elkezdett gondolkodni, hogy is lehetne a veszélyes hiperűrutazást kiváltani. A hiperűr a démonok és a káosz otthona, tehát ha a Birodalom nem szorulna rá a hiperűrre, akkor a Káosz fertőzés veszélyét jelentősen le lehetne csökkenteni. A Káoszról a Horusz Eretnekségig nem sokat tudott az emberiség (a Császár maga igen, legalábbis úgy tűnik a novellákból). Van egy faj, akik régóta kerülik a hiperűrt: az Eldák. Ők a Webway-eken keresztül közlekednek, ezek afféle alagutak a hiperűrben, de a faluk kívül tartja a démonokat. Az Elda Webway-hez hasonló közlekedési módszerrel az emberiség megmenekülhetne a Káosz mocskától. Vagyis egy emberi Webway sokat lendítene az emberiség jövőjén. Annyi a probléma, hogy ehhez iszonyatos Pszi energiák kellenek a webway létrehozásához. Erre szolgált eredetileg a trónus. A Császár a trón segedelmével létrehozhatta a Webway-t, és elméje erejével, a trónon ülve kívül tarthatta a démonokat és a hiperűrt az alagutakból, amíg az alagutak valódi falakat kapnak. Az építkezés közben azonban Magnus a Vörös (az Ezer ifjak űrgárdista rend hatalmas Pszi energiákat uraló, ám kegyvesztett primarchja) egy iszonyatosan erős Pszi üzenetben akarta figyelmeztetni a Császárt, hogy Horusz el akarja árulni. A Császár nem hitt Magnusnak (egyébként is meg volt tiltva, hogy használja a Pszi-t), de a Pszi üzenet ereje összezavarta az építés védelmét, és így a Császár a trónon ülve hirtelen azzal szembesült, hogy a démonok behatoltak az emberi webway alagútba. A vége pedig az lett, hogy kvázi a Káoszt csak a Trónon ülő Pszi erő akadályozza meg, hogy lerohanja a Földet - közvetlenül a Trónus alatti bejáraton keresztül. A Horusz lázadáskor a Császár kénytelen volt elhagyni a trónust, hogy megküzdjön Horuszal. Ekkor Malcador vette át a helyét, a Császár jobb keze. Miután Horusz megsebezte a Császárt, és a halálán lévő uralkodót a trónushoz vitték, Malcador már szinte teljesen megnyomorodva, szintén a halálán volt, nem bírta a rá nehezedő Pszi nyomást. A Császárt a helyére ültették, stázisba helyezték, és hogy táplálják, Pszi áldozatokat mutattak be neki. Első sorban azért, hogy lezárva tudja tartani a trón alatti bejáratott...

    Tehát elviekben ha a Császár meghal, akkor esélyesen széthullik az emberi birodalom, mert egyfelől elárasztja a Káosz a Földet, másfelől a hiperűrben való közlekedés sokkal nehezebb lesz, harmadrészt elveszti az Emberiség az uralkodóját, akinek a nevében az eddigi államrendszert életben tudták tartani.

    Ez lehet a 40k End Time forgatókönyve. Elméletben. De mint említettem a GW az elmúlt cirka 10 évben nem sokat foglalkozott a 41. (és 42.) évezreddel, sokkal inkább a Horus Heresy korszakára helyezte a hangsúlyt...

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz .LnB #370 üzenetére

    Jah, de a megjelenést eltolták 14.-ére. Elővételben megvettem, vasárnap értem haza, mondom este írtok pár génorzót... Erre látom, hogy eltolták 14.-ére a megjelenést. Hogy a xenoimádó káoszfattya rúgja meg... :U

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Frod

    addikt

    válasz .LnB #1143 üzenetére

    Egyet kell értsek veled. Aki ezen hír hallatán egyöntetűen és kizárólagosan csak csápolni meg a levegőbe boxolni tud, hogy "EZAZ", az nem tudom hol volt az elmúlt pár évben.
    Csak a rajongókra építeni nem tudnak, nyilván úgy kell csinálni, hogy szélesebb rétegnek is jó legyen, de kérdés, hogy akarjuk-e így ezt. A vérből biztos nem lesz hiány, ezt már simán hozzák nem-Network sorozatok esetében, de hogy mennyire lesz mély a lore… Hát vannak kétségeim.
    És igen, ilyenekbe ne menjünk bele, hogy Eisenhorn majd lehet nő lesz, stb - tudom viccnek hangzik, de ez ma 2019.

    ui: a Happy ugyan a Netflix-en fent van, de a Syfy csatorna sorozata eredetileg.

    Do you see the white shadow?

Új hozzászólás Aktív témák