GRID-csúcs Budapesten az EGEE jegyében

Alkalmazások az EGEE infrastruktúráján

Milyen alkalmazásokat támogat jelenleg az EGEE?

A részecskefizikai kutatás a kezdetektől az egyik kiemelt terület, és a továbbiakban is fontos alkalmazása lesz az EGEE infrastruktúrájának. Az EGEE infrastruktúra nagyenergiás fizikai kísérletekben (HEP) történő felhasználása alapvető visszacsatolást jelent a fejlesztőknek. Az EGEE HEP (High Energy Physics) kutatóközösség a svájci Genf melletti CERN (European Organization for Nuclear Research) területén épülő LHC (Large Hadron Collider) kísérletei során alakult ki. Ez négy – méreteiben is hatalmas – kísérleti (ALICE, ATLAS, CMS és LHCb) berendezés megépítését jelenti, melyek 2008-tól várhatóan évi 15 petabájt mennyiségű adatot fognak generálni, s mindezt az EGEE infrastruktúra segítségével terveznek kezelni és feldolgozni.

Más nemzetközi HEP kísérletekben is felhasználják az EGEE infrastruktúráját, ilyen például a BABAR (B and B-bar), a CDF (Collider Detector at Fermilab) és a DO kísérletek, melyek egy amerikai részecskegyorsító adatait elemzik, vagy a ZEUS, H1 kísérletek, melyek a HERA gyorsítót (DESY laboratórium, Németország) használják.

A részecskefizikai alkalmazásokhoz hasonlóan már a projekt kezdete óta folynak orvosbiológiai kutatások is az EGEE-infrastruktúra felhasználásával. A földrajzilag is elosztott EGEE-rendszerben jelenleg 23 darab nagy számítási kapacitást igénylő orvosbiológiai alkalmazás fut. Ezek között megtalálható az orvosi képfeldolgozás, a bioinformatika és a gyógyszerkutatás is. Az orvosbiológiai felhasználások között kiemelkedik a WISDOM alkalmazás, melyet már több gyógyszerkutatási feladatban eredményesen alkalmaztak, így például bevetették már a malária és a madárinfluenza elleni harcban is.

A légkör- és asztrofizikai alkalmazások területén két VO-t érdemes kiemelni: Mind a Planck, mind a MAGIC nagy mennyiségű adat feldolgozását, illetve tárolását végzi. A Planck műhold feladata a mikrohullámú atmoszféra feltérképezése egyedülálló légkör- és frekvencia-lefedettséggel, pontossággal, stabilitással és érzékenységgel. A műholdat 2008-ben indítja útjára az ESA (European Space Agency). A MAGIC alkalmazás a nagy energiájú kozmikus sugárzásból származó atmoszferikus zápor viselkedését szimulálja. Ezek a szimulációk a MAGIC teleszkóp adatainak analizálásához szükségesek. A Kanári-szigeteken telepített műszer a nagyenergiájú gammasugarak tulajdonságainak és eredetének tanulmányozását szolgálja.

A Földkutatás eltérő tudományok széles skáláját fedi le: a szeizmikus mozgások, a levegő, az óceánok és felületük, a bolygó légköre és magja mind ide sorolandó. Az ESR virtuális szervezet földrengések elemzésén dolgozik, így segítve a tudósokat e pusztító természeti katasztrófák alaposabb megértésében.

Az EGEE első ipari alkalmazásának, az EGEODE (Expanding GEOsciences on Demand) virtuális szervezetnek területe a földtudományokhoz szorosan kapcsolódó geofizika. A Compagnie Générale de Géophysique társaság kezdeményezéséből létrejött EGEODE VO segítségével a kutatók elérhetik és használhatják a társaság Geocluster szoftverét az EGEE infrastruktúráján.

A fúziós kutatások támogatására is több alkalmazás áll a kutatók rendelkezésére: sugárkövetési módszer a plazmában terjedő mikrohullámú sugárzás pályájának becsléséhez; speciális mágneses behatároló fúziós eszközök (stellarátorok) kinetikus transzportja és optimalizációja. A sikeres próbák után számos, az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) projekthez kapcsolódó számítási feladatot is áttelepítettek az EGEE-infrastruktúrára.

A számítógépes kémia legfőbb képviselője a Gridben a GEMS, a priori molekuláris szimuláció. Jól alkalmazhatók a Griden a kémiai reakciók jelenségének számítását, a komplex rendszerek molekuláris dinamikájának szimulációját, valamint a molekulák elektromos struktúrájának számítását végző alkalmazások.

Végül megemlítem még a pénzügyi és multimédiai alkalmazásokat is, ezek az EGEE legújabb jövevényei. A multimédia alkalmazások jelenleg tesztelés alatt állnak az EGEE GILDA környezetében. A pénzügyi alkalmazások az Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics intézménnyel való közös munka gyümölcsei.

Kapcsolódó, illetve együttműködő projektekre is tudunk példát mondani?

Az EGEE sok európai kötődésű vagy nemzeti projektet indukált, melyek az EGEE köztesrétegét vagy infrastruktúráját kívánják használni. Így például a DILIGENT projekt digitális könyvtárak létrehozásához és karbantartásához fejleszt Grid-szoftvert. A DEGREE projekt a Földtudománnyal kapcsolatos kutatások és a Grid-technológiák összekötésén fáradozik. A GRIDCC célja a műszerek Gridbe integrálása. A BeinGrid projekt célkitűzése a Grid-technológiák befogadásának segítése több üzleti megvalósításból származó tapasztalat alapján, és egy Grid köztesréteghez tartozó eszköztár létrehozása.

 

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kapcsoljuk a CERN-t

    A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában jártunk egy HP-switch bemutatóján.

Előzmények