GRID-csúcs Budapesten az EGEE jegyében

Webes kapcsolatok

Hogyan kapcsolódik a Grid a webtechnológiához?

Technikai megközelítésben azt kell mondani, hogy a ma megvalósított Grid rendszerek nagy része a web technológiájára épülnek, vagy éppen annak felhasználásával fejlődnek tovább. Itt elsősorban a web-szervizre, illetve a hozzá kapcsolódó technológiára kell gondolni, melyek lényege, illetve célja éppen a különböző számítógépes hálózatokon elérhető szolgáltatások egységes elérése és összekapcsolása, azok együttműködésének lehetővé tétele. A webtechnológia tehát ilyen szempontból a Grid rendszerek alapja, fontos technológiai eleme. A Grid ezeket a szolgáltatásokat/erőforrásokat egységes felületen, megfelelő biztonsággal nyújtja a felhasználók rendelkezésére. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy nem csak webtechnológiával valósíthatók meg a különféle Grid rendszerek.

A funkcionalitás oldaláról vizsgálva a web az információk megosztására és összekapcsolására jött létre, a Grid rendszereket viszont az erőforrások megosztására és összekapcsolására találták ki. Hangsúlyoznom kell, hogy nem csak a számítási kapacitást tekinthetjük erőforrásnak, hanem bármilyen számítógépes kapacitást (pl. tárolási kapacitást), szolgáltatást, de esetenként még egy számítógéphez kapcsolt nagy értékű műszer (például űrteleszkóp, részecskegyorsító) adatait is ide sorolhatjuk.

Mind a webrendszerek, mind pedig a Grid kezdetben akadémiai környezetből – az ipar teljes közönye mellett – indultak és fejlődtek. Ezért sokan párhuzamot vonnak a két rendszer között e szempontból is, figyelmeztetve arra a tényre, hogy azok a cégek, akik időben felismerték a webtechnológiában rejlő lehetőségeket, hatalmas karriert futottak be mára, mások viszont lemaradtak.

Személy szerint azt gondolom, hogy a webtechnológia az IT-világ univerzális ragasztója – „Technocol Rapidja” –, ami képes összeragasztani és felhasználói szempontból egységessé formálni a legkülönbözőbb rendszereket.

A Gridnél sokszor előjön a VO fogalma. Mit jelent ez a rövidítés?

A VO a "virtuális szervezet" angol nyelvű változatának (Virtual Organization) a rövidítése. A Grid rendszerekben a felhasználókat úgynevezett virtuális szervezetekbe csoportosítják. Egy virtuális szervezet többnyire egy kutatói témaközösséget jelent, és alapvetően meghatározzák, hogy milyen erőforrásokat érhetnek el a közösség tagjai. A VO fontos fogalom, ugyanis egy ilyen nagy rendszerben igen sok felhasználó lehet, és elképzelhetetlen, sőt kivitelezhetetlen lenne, hogy mindenkinek legyen belépési lehetősége és jelszava minden egyes gépre.

Hogyan történik a programok indítása egy Grid rendszerben?

Amikor egy programot el akarunk indítani, először a megfelelő virtuális szervezetnél azonosítanunk kell magunkat. Sikeres azonosítás után a programunkhoz már csak az rendelődik hozzá, hogy melyik VO-hoz tartozik. A rendszer erőforrásai pedig (a 40 ezer CPU) csupán azt ellenőrzik, hogy az adott VO-t kiszolgálhatják-e vagy sem. Így aztán az általam indított program egy virtuális felhasználói név alatt fut mondjuk a Berkely Egyetemen, ahová már nem kell részemről belépési jogosultság, csupán az, hogy az én VO-mat az a gép kiszolgálhassa. Persze a rendszerbe számos helyen biztonsági ellenőrzések sorát építették be, de most nem ez a lényeg (persze fontos szempont a biztonság is), hanem a hozzáférés egyszerűsége. Jelenleg az EGEE hihetetlenül nagy erőforrástömegét közel 100 virtuális szervezet alkalmazásai használják.

 

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kapcsoljuk a CERN-t

    A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában jártunk egy HP-switch bemutatóján.

Előzmények