GRID-csúcs Budapesten az EGEE jegyében

Konferencia Budapesten

A jövő heti budapesti konferencia programjáról is ejtsünk szót! Milyen témájú előadásokra lehet számítani?

Az előadásokat négy fő téma köré csoportosítottuk, melyek a konferencia öt napján hol plenáris, hol pedig szekció előadás formájában vonulnak végig:

  1. Az üzleti témacsoport már tavaly, Genfben is nagy sikert aratott. Ebben az évben megújulva próbálja bemutatni az üzleti közönség számára, hogyan profitálhatnak a Grid technológiákból, valamint, hogy adaptálhatják azokat.
  2. Az alkalmazások vonulat főként technológiai előadásokat tartalmaz, melyek bemutatják azokat a módszereket, amelyek a legjobban alkalmazhatóak az EGEE infrastruktúráján, valamint rámutatnak az alkalmazási nehézségekre is. Ez részben visszacsatolása az EGEE projekt második felhasználói fórumán elhangzottaknak. A vonulathoz kapcsolódó demonstrációs szekcióban összesen 13 projekt mutat be működés közben valós Grid alkalmazást. Ezen kívül 40 poszter segítségével további alkalmazási példákat, illetve fejlesztési eredményeket ismerhet meg a látogató.
  3. A harmadik vonulat az együttműködő projektek vonulata. A budapesti konferencián közel 30 együttműködő projekt képviselteti magát kiállítással és bemutatkozó előadással. Igen büszke a projektvezetés, hogy nagy számban indukált további Grid projekteket, melyek többségét – az EGEE-hez hasonlóan – az Európai Bizottság is támogatja.
  4. A negyedik vonulat az EGEE projekt saját belső részprojektjeinek áttekintése. Ez az EGEE-infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos technikai és a projekttel kapcsolatos adminisztratív előadásokat fedi le. Bizonyára szó esik az infrastruktúra fenntarthatóságáról, a nemzeti Grid iniciatívák szerepéről, és a jelenlegi konzorciumi partnerek többsége által nemrégiben beadott újabb pályázatról.

Az EGEE projekt elsődleges célja tehát, hogy egy kiforrott szolgáltatásokat nyújtani tudó Grid-infrastruktúrát biztosítson az európai és más kontinensek kutatói hálózatai számára. A projekt keretében az akadémiai és ipari kutatóknak jelenleg már több mint 40 ezer számítógép erőforrása érhető el, a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül a nap 24 órájában, s ezek az erőforrások elosztottan helyezkednek el a világ számos országában. Ez az infrastruktúra már most átlagosan körülbelül 30 ezer konkurens feladat futtatását és több mint 10 petabájtnyi adat tárolását teszi lehetővé. Pedig a projekt még csak a félidejénél tart…

Krasznay Endre

* * *

A téma iránt érdeklődőknek javasolt weboldalak:

www.eu-egee.hu/egee07 - www.eu-egee.org/egee07

www.gridcafe.eu-egee.hu

Azóta történt

  • Kapcsoljuk a CERN-t

    A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában jártunk egy HP-switch bemutatóján.

Előzmények