A magyarok 16 százaléka lóg széles sávon

Akárcsak az elmúlt néhány hónapban, októberben is közel két százalékkal nőtt a széles sávú internet-előfizetések száma Magyarországon – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma publikált gyorsjelentéséből. A négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek száma a múlt hónapban 3,3 százalékkal, 389 ezerre, az ADSL-előfizetőké pedig 1,1 százalékkal, 720 ezerre emelkedett. Az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) önkéntes adatközlésére épülő jelentés szerint a széles sávú hozzáférések száma 1 millió 110 ezer volt, 20 ezerrel több, mint szeptember végén.

Mivel a jelentésben szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, a broadband előfizetések száma Magyarországon – a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva – meghaladja az 1,2 milliót. Összességében ez azt jelenti, hogy az egyre népszerűbb mobil-szélessávval és az egyéb vezeték nélküli technológiákkal együtt Magyarországon a lakosság 16 százaléka rendelkezik valamilyen széles sávú előfizetéssel.

A széles sáv terjedésével párhuzamosan – ugyancsak a megszokott trendnek megfelelően – októberben is tovább csökkent a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak száma, közel 10 ezerrel, 3 millió 266 ezerre. Közvetítőválasztással az előző havi 834 ezer után csak 827 ezren éltek.

Októberben az előfizetők 11 511 földrajzi számot hordoztak, így a 2004 januárja óta más szolgáltatóhoz átvitt vezetékes számok száma összesen 238 027-re nőtt – áll a jelentésben.

Azóta történt

Előzmények