A netezők nem kattannak az Explorer 7-re

Az internetes statisztikákat készítő cégek adatai szerint gyakorlatilag megállt a Microsoft tavaly októberben kiadott böngészőjének, az Internet Explorer 7-nek a terjedése. Míg karrierjének első négy hónapjában a program havonta 4-10 százalékponttal növelte részesedését a böngészőpiacon – február végére 29,1 százalékig –, addig márciusban és áprilisban összesen mindössze 1,5 százalékot javított. Ma nagyjából a felhasználók 31 százaléka használja az új verziót, míg elődjét, az IE 6-ot 46-47 százalék.


Sokan mondanak nemet

Ennek hátterében egyrészt az állhat, hogy a windowsos internetezők jelentős része teljesen elégedett a korábbi változattal, és – ha egyáltalán tud azokról – a biztonsági és egyéb fejlesztések ellenére sem látja okát a váltásnak. Másrészt a vállalatok – melyek számára a Microsoft külön eszközt adott ki az új verzió automatikus telepítésének blokkolására – sem sietnek a frissítéssel. A Firefox esetében a jóval tudatosabb felhasználói közösségnek köszönhetően hasonló stagnálás nem volt tapasztalható: a 2.0 hét hónap alatt gyakorlatilag teljesen leváltotta az 1.5-ös verziót.

Ami a globális böngészőpiac jelenlegi erőviszonyait illeti: az Internet Explorer 78 százalékos részesedésével továbbra is magasan vezet. A Firefox 15,4 százalékkal a második, ezt messze lemaradva, 4,6 százalékkal az Apple Safari követi. A norvég Opera Software böngészőjének részesedése továbbra is 1 százalék alatt van.

Mind a Microsoft, mind a Mozilla Corporation dolgozik programja új változatán, de a jelenlegi adatok szerint a Firefox 3.0 közel egy évvel hamarabb jelenhet meg, mint az Internet Explorer 8. Előbbi elkészültét még az év vége előttre ígérik, az utóbbi viszont csak 2008 októbere környékén várható.

Azóta történt

Előzmények