Új funkciók a Firefox 3 tesztverziójában

Fontos újdonságokkal gazdagodott a fejlesztés korai fázisában lévő Firefox 3.0. A Gran Paradiso kódnéven csiszolgatott böngésző alpha 5-ös verziójának múlt héten lezárt kódja többek között új jelszó- és kiegészítőkezelőt tartalmaz, és először engedi meg a Places könyvjelzőmenedzser használatát. A Places projekt az előzmények és a könyvjelzők kezelésének megreformálására született. Az ötletet a fejlesztéséhez az a felismerés adta, hogy noha az internetezők nagy százalékban már korábban látogatott oldalakat keresnek fel, gyakorlatilag nem használják az előzményeket és a könyvjelzőket.

A terv az, hogy a Placesszel egyszerűbb lesz a könyvjelzőket elmenteni és azokat kezelni. Egyelőre zökkenőt csak az okozhat, hogy a funkció a nyílt forrású SQLite adatbázismotorra épül, ezért nem kompatibilis a korábbi Firefoxokkal, az alfa-verziókat használó tesztelőknek így manuálisan kell konvertálnia a már meglévő adatokat.

A program alpha 5-ös változatának kódját várhatóan holnap zárják le, és június 1-jén pénteken teszik elérhetővé. Ezt követően még egy alfa készül és – ha minden jól megy – jelenik meg június végén, majd a decemberre előirányzott végleges kiadás előtt még két béta érkezik. A második bétának szeptember környékén kellene elkészülnie.

Azóta történt

Előzmények