Áll a bál az Operánál

Összekülönbözött a norvég Opera Software ASA vezérigazgatója és az felügyelőbizottság, ami oda vezetett, hogy a tanács öt tagját azonnal hatállyal kirakták a héttagú testületből. Helyükre csak három új tagot neveztek ki, így a grémium ötfősre zsugorodott. A Dagens Naeringsliv című norvég üzleti napilap úgy tudja, hogy a menesztett bizottsági tagok Jon S. von Tetzchner vezérigazgató távozását igyekeztek elérni, mivel a PC-ken, mobiltelefonokon és PDA-kon használható internetböngészőt fejlesztő cég teljesítménye nem az igazi.


Jon S. von Tetzchner: kapaszkodik

Tény: a norvég vállalat részvényárfolyama az elmúlt évben 50 százalékot zuhant, miközben piaci részesedése gyakorlatilag évek óta változatlan: elhanyagolható. Egy májusi statisztika szerint a személyi számítógépek nagy többségén, 78 százalékán a Microsoft Internet Explorerével böngésznek a felhasználók. A Mozilla Corporation által kiadott Firefox részesedése a böngészőpiacon 15,4 százalék, az Apple Safarijáé – bár ez az adat még a windowsos béta kiadása előttről származik – 4,6 százalék, míg az Opera innovatív megoldásai ellenére sem volt képes elérni az 1 százalékot.

Tetzchner azonban nem gondolkodik a távozáson. „Azt gondolom, hogy a munkám fontos a vállalat, a részvényesek és a felügyelőbizottság számára” – nyilatkozta a gazdasági lapnak. A felügyelőbizottság átalakítását egyébként az Opera részvényeinek 80 százalékát birtokló tulajdonosok támogatták – a maga 15 százalékával köztük volt Tetzchner is.

Azóta történt

Előzmények