Letölthető a Firefox 3 újabb tesztváltozata

A Mozilla Corporation az ütemtervhez képest néhány napos késéssel kiadta a fejlesztés korai fázisában lévő Firefox 3 utolsó, hatodik alfa-verzióját. A tesztelőknek és fanatikusoknak szánt változat a hibajavítások mellett csupán néhány apró újdonságot hoz. Ilyen például a kiterjesztéskezelő ablak aljára biggyesztett „újraindítás” gomb, amely – mivel az itt végzett műveletek mindegyike újraindítást igényel – hasznos és magától értetődő funkció. Újdonság az is, hogy kulcsszavakat lehet rendelni az internetes keresőkhöz. Ezeket a böngésző címsorába a keresőkifejezéssel együtt begépelve is indítható keresés.

A 6-os alfa része természetesen az eggyel korábbi verzióban bevezetett Places könyvjelzőmenedzser is. A Places projekt az előzmények és a könyvjelzők kezelésének megreformálására született. Az ötletet a fejlesztéséhez az a felismerés adta, hogy noha az internetezők nagy százalékban már korábban látogatott oldalakat keresnek fel, gyakorlatilag nem használják az előzményeket és a könyvjelzőket. A terv az, hogy az SQLite adatbázismotorra épülő Placesszel egyszerűbb lesz a könyvjelzőket elmenteni és azokat kezelni.

A Firefox 3 végleges változatának kiadása december környékén várható. Addig még két béta jelenik meg, az első július végén, a második szeptember közepén – legalábbis a jelenlegi ütemterv szerint.

Azóta történt

Előzmények