Tényleg a Safari a legjobb windowsos böngésző?

Az Apple elkészítette Safari webböngészőjének Windowsra portolt változatát – jelentette be a San Franciscóban zajló Worldwide Developer Conference fejlesztői világkonferencián a vállalat vezérigazgatója. Steve Jobs a magyar füleknek ismerősen csengő szófordulattal élve elmondta: nagyot álmodtak, hogy a szoftver 4,9 százalékos böngészőpiaci részesedését feljebb tornásszák. „A windowsos felhasználókat le fogja nyűgözni, hogy milyen gyors és intuitív lehet a böngészés a Safarival” – ecsetelte, milyen meglepetéseket tartogat a program a rosszabbhoz szokott közönség számára. Ez jelenleg a leggyorsabb browser Windowsra, kétszer olyan gyors, mint az Explorer – tette hozzá.


Csíkok háborúja

Állítását az Apple honlapján – ahonnan a böngésző windowsos, XP-n és Vistán futtatható bétája letölthető – színes grafikonok is illusztrálják. Ezek szerint a Safari nemcsak jóval gyorsabban indul, mint a rivális programok – bár e tesztben speciel az Opera jobban teljesít –, de a JavaScript-végrehajtásban és a HTML-megjelenítés sebességét tekintve is verhetetlen.

Jobs a rendezvényen beszélt még a Leopard kódnéven fejlesztett, következő Mac OS X-verzió újdonságairól is. Ezek közé tartozik a Stacks, amely az asztalra pakolt elemek okosabb csoportosítását teszi lehetővé; a QuickLook, amellyel belenézhetünk a legkülönfélébb formátumú fájlokba anélkül, hogy az azokkal társított alkalmazásokat el kellene indítani; a Spaces virtuális asztalokat kezelő rendszer; a Time Machine (időgép) adatmentő és az integrált Bootcamp, amely a Windowsok futtatását biztosítja Mac számítógépeken. Az új operációs rendszer kiskereskedelmi ára 129 dollár lesz, amikor – várhatóan októberben – megjelenik, árulta el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények