Az EU versenyügyi biztosa beintett az USA-nak


The Woman in Blue

A nemrég napvilágot látott határozat – melyben az Európai Unió bírósága gyakorlatilag megfellebbezhetetlenül marasztalta el a Microsoftot az uniós versenytörvények megszegéséért – amerikai fogadtatására reagált tegnap Neelie Kroes, az unió versenyügyi biztosa, amikor kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezető politikusainak felháborodása számára „tökéletesen elfogadhatatlan”.

A kilencéves történet végére az EU bírósága hétfőn tett pontot, amikor kimondták, hogy a Microsoft visszaélt monopóliumával a Windows operációs rendszert illetően, s ezért helybenhagyták az Európai Bizottság döntését, amely 690 millió dolláros büntetést rótt ki a redmondi szoftvervállalatra. Ez az ítélet nagy vihart kavart Amerikában, s több képviselő mellett Thomas Barnett, az USA Igazságügyi Minisztériuma trösztellenes ügyosztályának vezetője is úgy nyilatkozott, hogy az EU döntése nemcsak a fogyasztókat érinti hátrányosan, de a versenyt is korlátozza, s emellett visszafoghatja a fejlesztési törekvéseket.

Neelie Kroes e megnyilatkozásokra szokatlanul nyersen reagált, s elmondta: számára tökéletesen elfogadhatatlan, hogy az amerikai kormányzat tagjai egy nem amerikai, független bíróság döntését kritizálják. Mint vehemensen kifejtette, az Európai Bizottság sem szól bele az amerikai bíróságok munkájába, nem vonja kétségbe ítéleteiket, s ugyanezt a magatartást az USA vezetőitől is elvárják.

Azóta történt

Előzmények