Az IBM építi a legerősebb számítógépeket

Ma frissítették a világ legerősebb számítógépes rendszereit rangsoroló toplistát. A Top500-as listán – melyet a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkkal mért eredmények alapján a Mannheimi és a Tennessee-i Egyetem, valamint az amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai állítanak össze – megmaradt az IBM dominanciája.

Az első helyen változatlanul az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumában található BlueGene/L tanyázik. A rendszer 280,6 teraflops (billió művelet másodpercenként) teljesítményével magasan vezeti a mezőnyt, sőt rajta kívül továbbra sincs olyan szuperkomputer a világon, amely át tudná lépni a 100 teraflopsos lélektani határt. Az évente két alkalommal aktualizált lista összeállítói szerint a BlueGene/L hosszú időre bebetonozta magát az első helyre.

Az IBM saját használatra épített, tavaly beüzemelt Blue Gene Watson rendszere 91,2 teraflops teljesítménnyel megőrizte második helyét, míg a harmadik helyen változatlanul az időközben kissé megerősödött (75,6 teraflopsos) ASC Purple tanyázik.

A tíz legerősebb rendszer közül hármat hátrább kényszerítettek a korábbi lista novemberi közzététele óta beüzemelt vagy felturbózott új masinák. A 62. helyről az 5.-re kapaszkodott fel a francia Atomenergia Bizottság (CEA) Itanium 2 processzorokra épülő gépe, amelyet az elmúlt fél év során a gyártó Bull jelentősen kibővített. Ez egyben a legerősebb európai szuperszámítógép is a maga 42,9 teraflopsos teljesítményével. A hetedik helyre egy japán masina tolakodott be, az NEC és a Sun által AMD Opteron processzorokra épített klaszter, míg a nyolcadik helyet egy újabb európai rendszer, a Jülichi Kutatóközpontba telepített IBM JUBL foglalta el. Ennek lóereje 37,3 teraflops. A változásoknak köszönhetően a korábbi rekorder, az öt egymást követő listát vezető NEC Earth Simulator a tizedik helyre csúszott vissza.

Nyomul az Opteron

Ami a ranglistán szereplő rendszerek gyártóinak rangsorát illeti: az IBM üzemeiből került ki a gépek 48,6 százaléka és az első tíz közül négy. A második helyen a Hewlett-Packard áll 30,8 százalékkal.

A szuperszámítógépek legtöbbjében, 301-ben Intel processzor található. A második leggyakoribb chip az IBM Power, míg a harmadik az Opteron. Az utóbbi térnyerése igen látványos: egy éve még csupán 25 rendszerben dolgozott az AMD szerverprocesszora, míg ma már 81-ben. Ezzel párhuzamosan az Intel Itanium egyre inkább szorul vissza: ma már csupán 37 masinában dolgozik ez a chip, míg egy éve még 79, fél éve pedig 46 itaniumos gép volt a listán.

Azóta történt

Előzmények