Lassan, de biztosan bővül a szélessáv-piac

Augusztusban az előző hónapokban várt növekedési ütemhez hasonlóan ismét közel két százalékkal nőtt a széles sávú internet-előfizetések száma Magyarországon – áll a Nemzeti Hírközlési Hatóság ma publikált (NHH) gyorsjelentésében. A négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek száma 2,57 százalékkal, közel 367 ezerre növekedett, míg az ADSL-előfizetőké 1,31 százalékkal, 703 ezerre emelkedett a július végi 694 ezerről. (A júliusi jelentésben még 706 ezer xDSL-előfizetés szerepelt, de az NHH téves adatszolgáltatás miatt májusig visszamenőleg revideálta a számokat.) Az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) önkéntes adatközlésére épülő gyorsjelentés szerint a széles sávú hozzáférések száma augusztus végén 1 millió 70 ezer volt. Mivel a jelentésben szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, a broadband előfizetések száma Magyarországon – a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva – megközelíti az 1,2 milliót.

Ezzel párhuzamosan – a megszokott trendnek megfelelően – tovább folytatódott a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak számának apadása. A vonalak száma közel 10 ezerrel, 3 millió 283 ezerre csökkent. A kezdeményezett hívások időtartama augusztusban 641 millió perc volt, 0,92 százalékkal kevesebb, mint júliusban. Csökkent az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama is, ez júliusban 196,3, augusztusban 195,1 perc volt. Közvetítőválasztást 836 ezren vettek igénybe a hónap során.

Augusztusban az előfizetők 4516 – 2007-ben eddig összesen 44 339 – földrajzi számot hordoztak, így a 2004 januárja óta más szolgáltatóhoz átvitt vezetékes számok száma összesen 217 514-re nőtt.

Azóta történt

Előzmények