Csúcsfejlesztés a Magyar Telekom gerinchálózatán

A Magyar Telekom a vállalat IP-gerinchálózatának megújítása keretében két Cisco CRS-1 típusú terabitroutert helyez üzembe, amelyek lehetővé teszik a hálózat megbízhatóságának jelentős növelését és a jövőben jelentkező kapacitásigények kiszolgálását.

A Magyar Telekom közleménye szerint az innovatív Cisco-eszközök fordulópontot jelentenek a vállalat technológiai fejlesztésében. Ezt a router- és transzporttechnológiát a Magyar Telekom elsőként alkalmazza Magyarországon. A Cisco IP NGN (Cisco IP Next Generation Network, új generációs IP-hálózat) architektúrájának bevezetésével lehetőség nyílik az interneten túlmutató alkalmazások kiszolgálására és a távközlési infrastruktúra megújítására, az alkalmazások és előfizetők egyedi kezelésén alapuló szolgáltatások fejlesztésére és bevezetésére. Az IP NGN struktúra nyitott platformot kínál a szolgáltatások differenciálására: a videón/IPTV-n kívül integrált médiaszolgáltatások és értéknövelt szolgáltatások (VoIP, interaktív játékok, a digitális tartalomhoz való hozzáférés: például fényképkönyvtár, on-demand filmek) is elérhetővé válnak. Mindemellett a vállalati felhasználók részéről egyre nő az igény még nagyobb rendelkezésre állást nyújtó virtuális magánhálózatok iránt (IP VPN), amelyek biztosítása csak az olyan kiesés nélküli működést garantáló – azaz működés közben frissíthető és szervizelhető – készülékekkel valósítható meg, mint a CRS-1.

A CRS-1

A Cisco CRS-1 (Carrier Routing System) nevű terméke a világ legnagyobb kapacitású internetes útválasztójaként 2004-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe. Az akár 92 terabites sávszélességet is biztosítani képes CRS-1 útválasztó rendszer – amelyet több CRS-1 összekapcsolásával hoznak létre - a megfelelő hálózati és adatátviteli megoldásokkal kiegészítve számtalan lehetőséget tár a felhasználók elé. A technológia átviteli sebességét jellemzi, hogy például az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárának teljes gyűjteménye 4,6 másodperc alatt tölthető le a segítségével, vagy akár egymilliárdan is játszhatják ugyanazt az online játékot.


A CRS-1 technológiáról

A CRS-1-es routerek a Cisco Silicon Packet processzorra épülő innovatív rendszerarchitektúrával rendelkeznek, ami biztosítja a jövőbeni teljesítményigény kiszolgálását. Minden főbb komponens redundánsan működik a rendszerben. Az eszközök a Cisco új fejlesztésű IOS-XR szoftverével üzemelnek, amely teljesen moduláris felépítésével a magas rendelkezésre állás alapkövének tekinthető. A terarouter által támogatott portok sebessége a 155 Mbps-os OC3 interfésztől a már említett 40 Gbps-os interfészig terjed, külön érdekesség a hangolható DWDM portok támogatása a 10 GE és a 40 Gbps-os POS-kártyákon. A Magyar Telekom számára lehetőség nyílik a CRS-1 berendezésben elsőként kifejlesztett 40 Gbps-os sebességű interfész tesztelésére és alkalmazására.

A bejelentés kapcsán Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „A szélessávú összeköttetések és az internethasználat tömegessé válásával, az infokommunikációs szolgáltatásokon túl, a Magyar Telekom erősíti pozícióját az audiovizuális szolgáltatások piacán. Már ma is elérhető több olyan korszerű, jövőbe mutató szolgáltatás, amit elsőként a Magyar Telekom vezetett be Magyarországon. Néhány kézzelfogható eredmény a legutóbbi hónapokból: a szélessávú csatlakozások növelése mellett erősítjük pozícióinkat mind a vezetékes, mind a mobil multimédia- és tartalomszolgáltatásban – e téren az iWiW, az IPTV (T-Home TV), a videotelefonra és tévézésre is alkalmas harmadik generációs mobil, továbbá a mobilinternet (web’n’walk) a legizgalmasabb ajánlatunk. A T-Home TV termékünk forradalmian új digitális minőségű tévézést biztosít. A média területe eddig sem állt távol tőlünk, hiszen az internet ma már az egyik legfontosabb kommunikációs csatorna a világon. Ezt bővítjük ki most a televíziózással.”

„A szélessávú internet terén Magyarország vezető pozícióban van a régióban, a szélessávú internetkapcsolatok száma immár meghaladta az egymilliót, így nem véletlen, hogy elsőként Magyarországon valósulhatott meg ilyen fejlesztés. A Magyar Telekommal való együttműködés és az új generációs IP-hálózat kiépítése reményeim szerint példa értékű lehet a környező országok számára is, ahol a jövőben hasonló fejlesztésekre kerülhet sor” – nyilatkozta Kaan Terzioglu, a Cisco alelnöke és közép-kelet-európai regionális igazgatója.

Azóta történt

Előzmények