Még mindig tart az ADSL-piac lendülete

Idén márciusában is folytatódott a széles sávú internet-hozzáférések számának növekedése. A február végi adathoz képest az xDSL-vonalak száma 2,05 százalékkal, 659 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma pedig 3,43 százalékkal, közel 329 ezerre nőtt – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma kiadott gyorsjelentéséből. A statisztikában szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, így a teljes magyarországi széles sávú előfizetői tábor már néhány hónapja bizonyosan meghaladja az 1 milliót. Az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), valamint a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) önkéntes adatközlése szerint a széles sávú hozzáférések száma március végén 988 ezer volt (február végén 964 ezer).

Az internet-hozzáférések szaporodása mellett márciusban is folytatódott a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak számának csökkenése. A vonalak száma több mint 6 ezerrel, 3,331 millióra csökkent. A kezdeményezett hívások időtartama márciusban 736 millió perc volt, azaz 3,01 százalékkal többet telefonáltunk, mint februárban. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama a februári 214 percről 220,8 percre nőtt, a kezdeményezett hívások átlagos hossza viszont 3,29 percről 3,17 percre csökkent.

Márciusban az előfizetők 4215 földrajzi számot hordoztak, így a 2004 januárja óta más szolgáltatóhoz átvitt vezetékes számok száma összesen 191 379-re emelkedett – áll az NHH jelentésében.

Azóta történt

Előzmények