Egy telefonba és néhány ebédbe került: a Microsoft és az EU kiegyezett

A Microsoft beleegyezett abba, hogy aláveti magát az európai trösztellenes törvények legfontosabb szabályainak, mérsékli a versenytársak által fizetendő jogdíjakat, s emellett információkat ad át a nyílt forráskódot támogató közösségnek – jelentett be ma az Európai Bizottság.

Neelie Kroes, az EU versenyügyi biztosa nyilatkozatában elmondta, hogy ma reggel hívta fel telefonon a Microsoft elnök-vezérigazgatóját, Steve Ballmert, s a mai megegyezés után azt reméli: vége az Unió és a Microsoft közötti „sötét időszaknak”. Kroes kommentárja szerint a kardinális kérdésekben dűlőre jutottak, de emlékeztetett arra, hogy a világcégnek továbbra is folyamatosan teljesítendő kötelezettségei vannak. A biztos asszony személy szerint sajnálja, hogy ilyen sokáig húzódott ez az ügy, s a megegyezést a fogyasztók, s nem az Európai Bizottság sikereként könyveli el.

Kroes beszámolója szerint a Microsoft három fő területen fogadta el az Unió követeléseit:

  1. Egyszeri összegként 10 ezer eurót kérhet azoktól a rivális cégektől, akik „teljes és pontos” technikai információkat kérnek a Microsofttól, hogy saját rendszerük kompatibilis legyen a Windows desktop operációs rendszerrel
  2. Ezzel összefüggésben, a Microsoft ezeket az információkat a szabad forrású szoftverek fejlesztőivel is megosztja
  3. A licencdíjakat (a szabadalmakat is beleértve) 5,95 százalékról 0,4 százalékra mérséklik (a Microsoft eredeti terve 7 százalék volt)

A vállalattal szembeni követelések jogi fórumaként a londoni Legfelsőbb Bíróságot jelölték ki.


Vegyes páros

Ezek mellett az EU nemsokára határozatot hoz arról, hogy a Microsoft megszegte-e az interoperatibilitást megkövetelő szabályokat, s nem tekintenek el a már korábban kiszabott büntetéstől (497 millió euró) sem, amelyet (leginkább a Windows Media Player kapcsán) a monopolhelyzettel való visszaélés miatt szabtak ki a vállalatra. Ez ügyben szeptemberben utasították el a cég fellebbezését, de elvileg még lehetőségük lenne a jogorvoslatra, ha az EU Legfelsőbb Bíróságához nyújtanak be újabb fellebbezést, ám a Microsoft erről lemondott.

Neelie Kroes egyébként többször is tárgyalt személyesen munkaebédeken Steve Ballmerrel, többek között a biztos asszony hazájában, Hollandiában is. „Én fizettem a számlát” – idézi a Reuters Kroes kommentárját.

Azóta történt

Előzmények