Elkerülhetetlen az internet kasztosodása

Az internetszolgáltatók előbb-utóbb nemcsak az előfizetőiktől, hanem a webes tartalomszolgáltatóktól is fognak pénzt szedni: utóbbiaktól azért, hogy oldalaik gyorsabban elérhetők legyenek – ezt jósolja a Jupiter Research egyik elemzője. Ian Fogg szerint – derül ki a BBC Online beszámolójából – elkerülhetetlen a kétszintű internet, azaz egy olyan hálózat létrejötte, amelyen egyes oldalak, egyes szolgáltatók elsőbbséget élveznek másokkal szemben, a lehetőség ugyanis túlzottan csábító az ISP-k számára. Ez pedig tovább nehezíti majd a különféle széles sávú csomagok közti – már ma sem egyszerű – választást.

Az internetszolgáltatók a versenyhelyzet miatt ma rendkívül alacsony haszonnal dolgoznak – állítja a brit helyzetet elemezve Fogg. Magától értetődő új bevételi forrás lehet számukra, ha a fizetni hajlandó weboldalaknak elsőbbséget biztosítanak az adatforgalomban, így ezeket a felhasználók gyorsabban érik el. „Nagyon vonzó lehetőség mindkét oldaltól pénzt kérni” – mondja.

Az infrastruktúra beüzemelése ráadásul nem igényelne komoly beruházást, hiszen az ISP-k egy része már ma is rendelkezik sávszélesség-menedzselő eszközökkel. „A szolgáltatók ma azt mondják, hogy ezeket a sávszélesség-zabáló fájlcserélő alkalmazások depriorizálására használják, de ugyanígy használhatnák egyéb szolgáltatások, például a VoIP beazonosítására és priorizálására is. Kérdés, hogy elcsábulnak-e?” – kérdezi az elemző. Sőt azok az ISP-k, amelyek maguk is kínálnak ilyen értéknövelt szolgáltatásokat – például IPTV-t vagy VoIP-t – el fognak gondolkodni azon is, hogy ezeknek ne biztosítsanak-e elsőbbséget.

Fogg szerint arra kell ügyelnie a szolgáltatóknak, hogy világossá tegyék ajánlataikban: mit kap az előfizető, vajon minden tartalomhoz és szolgáltatáshoz ugyanolyan feltételekkel fér-e hozzá.

A szakmát erősen megosztja a többszintű internet víziója. Világszerte heves vita folyik arról, hogy törvényben kell-e garantálni az internet semlegességét, vagy inkább szabad kezet kell adni a szolgáltatóknak a saját hálózataikon átmenő forgalommal való kufárkodásra. Magyarországon nemrég azt követően merült fel a kérdés, hogy lapunk megírta: a UPC a hazai ISP-k közül elsőként vezette be a p2p-sebességet lassító alkalmazásszintű priorizálást.

Azóta történt

Előzmények