Lassítja a fájlcserét az internetszolgáltató

A felhasználók jelzései nyomán már péntek óta terjedt az interneten az az információ, hogy a Comcast, Amerika legnagyobb kábel- és második számú internetszolgáltatója gátolja a BitTorrent használatát szolgáltatási területén (ez egyébként már az év eleje óta téma a Comcast esetében, csak a sajtó a felhasználók nagy számú visszajelzése miatt most figyelt fel rá). A folyamatosan özönlő kérdésekre és megkeresésekre a cég vezetői eleinte kitértek az egyenes válaszok elől, végül elismerték, hogy a p2p-s forgalmat bizonyos mértékig korlátozzák, hogy a nagymértékű adatáramlást „menedzseljék” – ahogyan Amy Banse, a Comcast képviselője fogalmazott.

A hangos felháborodást kiváltó hírek terjedése után az AP hírügynökség munkatársai tesztelték a Comcast hálózatát. A Jakab király-féle Bibliát (mivel ezt nem védi a szerzői jog) kívánták több helyen letölteni a BitTorrent segítségével, s azt tapasztalták, hogy két alkalommal sikertelen volt a próbálkozás, egy alkalommal pedig 10 perc után megállt a letöltés. Feltölteni egyszer sem sikerült. A más szolgáltatóknál elvégzett kontroll azt mutatta, hogy csak a Comcast akadályozza a BitTorrent használatát.

A további kutakodás során kiderült, hogy a Comcast a kanadai Sandvine Inc. termékéhez nagyon hasonló megoldást használ a forgalom menedzseléséhez (melynek során a letöltést nem gátolják, a feltöltést viszont lassítják) – habár az együttműködést sem a Comcast, sem a Sandvine vezetői nem erősítették meg.

E technológia segítségével ugyan nem akadályozzák meg teljesen a BitTorrent használatát, viszont a felhasználók egy részét „különleges” bánásmódban részesítik. Banse szerint azért került sor a korlátozásra, mivel a fogyasztók 99,9 százaléka átlagos módon használja a szolgáltatást (ők a szokásos tevékenységeket folytatják, e-maileznek, videókat és képeket töltenek fel és le stb.), ám a maradék 0,1 százalék „mértéktelenül” használja a hálózatot, s emiatt mások szenvednek kárt – ezt viszont a cég nem engedheti meg magának. Ha továbbra is az eddigi hatalmas mértékben kívánják lefoglalni a sávszélességet, akkor azt ajánlják nekik, váltsanak magasabb árú szolgáltatásra.

Az elemzők egy része szerint a hasonló hozzáállás súlyos csapás lehet az internetes forgalom és az előfizetők egyenlőségének elvére, ugyanakkor a BitTorrentet nem csak illegális letöltésekre használják fel, ezért a legális tartalmat megosztókat is büntetik az intézkedéssel (például a szintén p2p-alapú ingyenes televízió, a Joost működőse is kérdésessé válik így).

Az internetes forgalom bizonyos mértékű osztályozása („az adatáramlás priorizálása”) már Magyarországon is működik, ha más módszerekkel is: jelenleg a UPC – a Comcast vezetőinek indoklásához hasonló okokból – korlátozza csúcsidőben a „nagy fogyasztókat”.

Azóta történt

Előzmények