Elvtársak, összetartás! – A világcégek megegyeztek a jogvédett tartalmakról

Az elmúlt évek egyik kardinális internetes/gazdasági kérdése, a szerzői jog által védett tartalmak védelme, az illegális fájlcserével, letöltéssel kapcsolatos gondok az elmúlt hónapokban mindinkább a napi hírek élére kerülnek. Nemrég történt, hogy az amerikai kiadói szövetség (RIAA) pert nyert egy fájlcserével megvádolt egyéni felhasználóval szemben (az Egyesült Államokban ez a szövetség egyébként roppant aktív, az egyetemektől kezdve a közösségi oldalakon keresztül a nagyvállalatokig kemény kampányt folytat a szerzői jogok védelmében), a Google a YouTube felvásárlása óta harcban áll a médiavállalatokkal, különösen a Viacommal, hogy a kisebb cégek, szövetségek küzdelmeit ne is említsük.

Az eddig legfeljebb elveikben egyetértő jogtulajdonosok most viszont már leültek egy asztalhoz, s megállapodtak az illegális letöltések elleni küzdelem alapelveiben – tudósít a Reuters. A hírügynökség bizalmas forrásokra hivatkozva állítja, hogy többek között a Viacom, a Microsoft, a News Corp., a Fox, a MySpace, a CBS Corp., a Walt Disney és az NBC Universal, valamint még további érintett vállalatok közös nevezőre jutottak e kérdésben. A Reuters hozzáteszi még, hogy a YouTube miatt a Viacom által egymilliárd dollárra perelt Google nem volt jelen az egyeztetésen, de nem zárkóznak el a későbbi csatlakozástól.

A megállapodásra a Wall Street Journal hívta fel a figyelmet, ugyancsak egy bizalmas forrásra hivatkozva. E forrás arra utalt az újságíróknak, hogy a cégek a szerzői jog által védett tartalmak feltöltését kívánják elsősorban megakadályozni, illetve, ha mégis átcsúsznának ilyenek a szűrőkön, akkor a gyors eltávolítást támogatják, mielőtt a nagyközönség hozzáférhetne az anyagokhoz (megjegyzendő: a Google napokban kísérleti jelleggel egy olyan szűrőt épített be a YouTube-ba, mely a feltöltést nem akadályozza ugyan, viszont regisztrálja a jogvédett anyagokat).

Az elfogadott alapelvek időközben az interneten is elérhetővé váltak.

Azóta történt

Előzmények