Az amerikai kiadók vérszemet kaptak: újabb per indult a fájlcsere miatt

Alig hogy elhangzott az amerikai kiadói szövetség (RIAA) számára kedvező bírói verdikt a Jammie Thomas ellen indított polgári per végén, a szerzői jog védelmezői máris újabb eljárást kezdeményeztek, ezúttal a usenet.com ellen.

A pénteken benyújtott keresetben 14 kiadó emelt panaszt amiatt, hogy a usenet.com – a felperes véleménye szerint – lehetővé tette felhasználói számára, illetve bátorította is őket arra, hogy jogsértő módon másoljanak és terjesszenek olyan tartalmakat, melyeket véd a szerzői jog. (A keresetben 52 oldalon keresztül sorolják az oldalon keresztül elérhető jogvédett tartalmakat.) Ez a lépés egy másik, a Thomas-ügyben tapasztalttal ellentétes, régebbi pereskedési stratégia felelevenítése, mivel nem az egyes felhasználókat célozza meg, hanem azokat, akikre azt lehet mondani, hogy elősegítik, megkönnyítik, lehetővé teszik a jogvédett anyagok terjesztését. Ross Dannenberg, a kiadók oldalán szerzői jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd a Wired kérdésére kifejtette, hogy ez egy átgondolt stratégia része. Kezdődött a Napster, az Aimster és a Gokster perbe fogásával, majd az egyéni felhasználók felé fordultak, hogy világossá tegyék az emberek számára: a p2p fájlmegosztás helytelen dolog, majd pedig, mint most, a usenet.com esetében, jönnek azok, vagyis a newsgroupok, a hírcsoportokra épülő kommunikációs hálózatok, akik eddig kimaradtak a szórásból.


Itt azonban sokkal nehezebb a törvénysértéseket bizonyítani: a feltöltőket jóval bonyolultabb megtalálni a decentralizált hálózatban, mint például a Kazaa esetében, ezért a per magára a szolgáltatóra irányul – akik büszkén emlegetik egyébként, hogy a lehető legkomolyabban veszik felhasználóik anonimitását: We don’t log your activity. We don’t track your downloads. (Nem naplózzuk a tevékenységedet. Nem követjük nyomon a letöltéseidet.) – áll a usenet.com honlapján, sőt külön díjért még titkosítást is kínálnak (ez is jogsértő momentumként szerepel a RIAA keresetében), mely végképp megnehezíti a külső kíváncsiskodók számára a felhasználók azonosítását.

A még az internet hőskorában indult vállalkozás vezetői egyelőre nem kommentálták a RIAA lépését.

Cara Duckworth, a RIAA szóvivője egy közleményben azzal érvelt igazuk mellett, hogy a usenet.com egy olyan illegális üzleti modellt alakított ki, amely kifejezetten pártolja a törvénytelen fájlmegosztást, s a felelősség alól nem bújhatnak ki a szolgáltatókat védő amerikai törvényre hivatkozva, mely a felhasználók online cselekedetei miatt nem engedi a szolgáltatót büntetni, mivel a működtetők képesek azonosítani a jogsértő tartalmakat, s kötelességük lenne ezeket eltávolítani.

Azóta történt

Előzmények