Európai szövetség formálódik az iTunes ellen


Bjoern Erik Thon

Ahogyan arról már tavaly is beszámoltunk, a skandináv fogyasztóvédelmi szövetségek kampányt indítottak az Apple iTunes zeneletöltő szolgáltatása ellen, mondván, hogy az innen letöltött zenék csak a cég iPodjával játszhatók le, s ez az európai szabályozás szerint a fogyasztók jogainak csorbítását jelenti. A svéd, a norvég és a dán szervezeteket tömörítő erős érdekvédelmi szövetség tárgyalóasztalhoz kényszerítette az amerikai óriáscéget, s a legutolsó híradások az Apple meglepő kompromisszumkészségéről szóltak.

Ám azóta megrekedhettek a biztatóan indult egyeztetések, mert a skandináv csoport norvég vezetője hétfőn bejelentette, hogy további európai szervezetek csatlakoztak az iTunes-ellenes akcióhoz. Bjoern Erik Thon norvég fogyasztóvédelmi biztos közleménye szerint a francia UFC-Que Choisir fogyasztóvédelmi egyesület és a hasonló profilú német Verbraucherzentralen a múlt év végén bejelentette együttműködési szándékát, s rajtuk kívül más európai érdekvédelmi szervezetek is tervezik az aktív munkába való bekapcsolódást, például a finn fogyasztóvédelmi szövetség, a Kuluttajavirasto is részt vesz már bizonyos feladatok megoldásával a közös cél eléréséért folytatott tevékenységben. Thon szerint végtelenül fontos, hogy az olyan nagy európai államok, mint Németország és Franciaország, csatlakozzanak a kezdeményezéshez – különösen Németország, ahol óriási piaca van a digitális zenének.

A norvégok vezette tárgyalóbizottság eddig kétszer ült le egyezkedni az Apple képviselőivel. Tom Neumayr, az Apple szóvivője Thon bejelentését kommentálva elmondta, hogy vállalata tudatában van a probléma súlyának, s mindent elkövetnek azért, hogy minél hamarabb megtalálják a megoldást. Az Apple abban reménykedik, hogy az európai kormányok tovább bátorítják a gazdasági versenyt, mert csak ez vezethet újabb fejlesztésekhez, ugyanakkor védik a szerzői jogokat is, és megengedik a fogyasztóknak, hogy maguk döntsék el, melyik termék mellett teszik le voksukat.

A norvég fogyasztóvédelmi biztos kijelentette hétfőn azt is, hogy szeptemberig adnak haladékot az Apple-nek, s ha addig nem változtatják meg az iTunes feltételeit, akkor valószínűleg eljárást kezdeménynek a vállalat ellen. „A zeneiparnak csak árt, ha bizonyos zenék lejátszását egy adott rendszerre korlátozzák” – érvelt Thon.

Franciaországban már augusztusban hatályba lépett egy törvény, amely az Apple-t arra kötelezi, hogy lejátszójának és az iTunes zeneboltban kínált zenéknek kompatibileseknek kell lenniük a konkurensek hasonló lejátszóival és szolgáltatásaival. Az iPod európai terjesztése mindezek mellett töretlen, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Belgiumban, Svédországban, Ausztriában és Dániában már hatalmas a piaci részesedése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények