Ahhoz is az Apple engedélye kell, hogy szeresd az iPodot


Szomorú vasárnap...

Nem egyszer került már szóba nálunk is az Apple hihetetlen (mondhatni, túl-) érzékenysége, amikor a vállalat brandjeiről, jogvédett termékneveiről van szó. Most egy újabb példa bizonyítja ezt, a szenvedő alany ezúttal egy bár tulajdonosa.

Clint Curtis, akinek az Egyesült Államokban, Iowa államban, Des Moines városában van üzlete, még két évvel ezelőtt kitalált egy heti rendszerességgel megrendezett eseményt, az úgynevezett „iPod Monday”-t, egy zenés estét.

Mindeddig örülhetett a sikeres összejöveteleknek, ám nemrég kapott egy levelet Pete Alcorntól, az Apple egyik vezető képviselőjétől, melyben arra kérték, változtassa meg „terméke” nevét, jelen formájában ugyanis jogsértő az iPod brand használata. Az e-mailben – melyet Curtis először viccnek gondolt – Pete Alcorn hivatkozik az esemény kapcsán elindított weboldalra is, mely az estét népszerűsíti.

Curtis a helyi lap tudósítása szerint még most is értetlenkedik: „Hiszen ez egy szóra sem érdemes dolog: ezt az estét iPod Monday-nek hívjuk, itt Des Moines-ban, egy apró iowai bárban, ahol legfeljebb 45 vendég fér el. Mit árthat ez egy milliárdokat kereső vállalatnak?” Curtis zavarodottsága még inkább érhető annak fényében, hogy ő nem titokban kívánta ezt csinálni, hanem küldött egy e-mailt az Apple központjába, hogy az engedélyüket kérje a névhasználathoz, s emellett több Apple-alkalmazottal is beszélt, és sehol nem kapott elutasító választ. Mi több, a nevezett weboldalt hetente frissíti, s erről mindig értesíti az Apple-t.


Pedig a vendégek imádják az iPodot

Alcorn levele után a bártulajdonos – aki egyébként az Apple és az iPod elkötelezett híve (mint egyik levelében írja, soha nem váltana PC-re), csakúgy, mint vendégei – válaszában több információt kért, s Pete válaszolt is. Elmondta, hogy Curtis nem a megfelelő fórumot kereste meg kérésével, és a jelenlegi gyakorlat kereskedelmi szempontból elfogadhatatlan, hiszen ha egy ilyen apró dologban enged a cég, akkor az erózióhoz vezet, aminek beláthatatlanok a következményei (nyújtsd a kisujjad stb.).

Az „meggyőzhető” Curtis ezután azt írta a cégnek, hogy az iPod Monday rajongói holnap este még összejönnek, hogy rendezvényük elindításának kétéves évfordulóját egy fergeteges bulival ünnepeljék meg, azután befejezik, s a honlapot is leállítják szerdán.

Ez meglágyította az Apple szívét, úgy tűnik, mert Jeff Gamet, a Mac Observer és az iPodObserver szerkesztője írt Curtisnek, hogy nem érti a problémáját, hiszen nem kell megszüntetni az iPod-rajongók buliját, csak meg kell változtatni a nevét – s már zenélhetnek és ihatnak is tovább…

Hát itt tartunk (tartanak) ma, vasárnap.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények